Защо Германия загуби пътя в борбата с Covid-19?

Вместо ситуацията да се подобрява по Коледа, страната се приближава до затягане на мерките
12 дек 2020 22:04, Красимир Ангелов
77
Защо Германия загуби пътя в борбата с Covid-19?
Снимка: БГНЕС

След като се справи успешно с първоначалната вълна на коронавирусната пандемия, Германия сега изостава от мнозина от своите съседи и се изправя пред нарастващ натиск да затегне ограниченията преди Коледа, пише в анализ Bloomberg TV Bulgaria.

Трудностите пред Германия се дължат на нейната комплексна и дисфункционална федерална система, желанието на канцлера Ангела Меркел да остави границите отворени и политическите сили, които играят роля на фона на наближаващите избори през следващата година. Това поставя най-голямата европейска икономика под риск от нов удар за потребителската и бизнес увереност.

Още по темата
Меркел, която пряко сътрудничи за подписването на историческия пакет за възстановяване на Европейския съюз в Брюксел, е поставена под натиск да засили борбата на Германия срещу пандемията. Очаква се тя да се срещне с лидерите на 16-те провинции в страната през уикенда, за да обсъдят въвеждането на по-строги мерки, включително затваряне на магазините, чиито стоки не са от първа необходимост, и удължаване на празничните ваканции.

Меката блокада на Германия, в рамките на която са затворени барове, фитнес зали и театри, позволява по-голямата част от икономиката на продължи да оперира, преустановявайки експоненциалния растеж на заразените, “но както можем да видим, това не е достатъчно”, посочва правителствен говорител.

Меркел, която е в последната година на своeто 16-годишно управление като канцлер, е отчасти обвинявана за настоящата ситуация. Тя официално обяви мисията за приключена през пролетта, като призова за избягване на национална блокада.

Това създаде усещане, че страната може да се справи с пандемията с по-хлабави ограничения, които да нанесат по-малко щети на икономиката. Също така изказването създаде фалшиво чувство на увереност по време на летните месеци, в които Германия позволи на жителите си да пътуват свободно в Европа, докато не успя да се подготви за втората вълна на пандемията, увеличавайки по-бързо капацитета си за тестване, предпазвайки по-възрастните и засилвайки възможностите за онлайн обучение.

Местоположението на страната в сърцето на Европа - граничеща с горещи точки на заразата като Белгия и Чехия, може би също допринася за влошаващата се ситуация. В петък степента на заразяване в страната се повиши над тройно на целта, поставена от правителството на Меркел.

Когато в средата на ноември стана ясно, че нивото на заразяване не се понижава, германската федерална система се превърна в основния препъникамък за намирането на ясен отговор. В същото време Меркел призова провинциите за по-стриктни ограничения. Много регионални лидери обаче отказаха, притеснени от недоволството на гласоподавателите в противен случай.

Вместо ситуацията да се подобрява преди празниците и рестрикциите да се разхлабват, подобно на Франция и Великобритания, Германия се приближава до затягане на мерките.

И все пак мракът е относителен. Огнищата в Германия никога не са се доближавали до върховете в страни като Франция, Великобритания и Испания, а нивата на заразяване остават по-малко тежки, отколкото в повечето от половината европейски страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
ДА! преди 3 години
И в момента съм в Германия. Причина 1: Учениците; 2: Пришълците, които ако не си дишат в носа и говорили на висок глас, не са общували; 3: Бутането в супермаркетите, поне в началото, сега е по-добре
64
1
 
5
 
! Отговори
grep преди 3 години
До АнонименНе можах да им разбера логиката на немците. Нормално през зимате едно дете да се разболее в детската градина и после всички родители следват. Защо си мислят, че с Корона е по-различно?
63
4
 
14
 
! Отговори
grep преди 3 години
До АнонименТе са си така от едно време - като им казли "хвърляй в пещта" и те хвърляли, хвърляли. После на на Нюрнбергския процес ни лук яли, ни лук мирисали. "Така ми наредиха отгоре". Немците им дай правила и им гледай сеира.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германците са много послушни повечето , каквото им кажат изпълняват , защото им налагат страхотни глоби, това ги държи в подчинение , например в Мюнхен глобата за нарушаване на комендантския час е 20 000 Е, смей да излизаш ....
61
0
 
11
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Ти къде живееш?! Каквото баба Меркел направи и Тиквата след 2-3 дена я копира и прави същото. Как да не ни интересува какво става в Германия?! Ейй, *** народ!!!
60
9
 
4
 
! Отговори
Наблюдава преди 3 години
Ми ще ограничават като не могат да накарат мързеливите си и некадърни лекари да работят. Как са толкова напред не мога да си го обясня.
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега ги пълнеха с араби .Оттук нататък Байдън ще насочва мигранти от Африка . само гледайте!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ние сме на дъното - но колко държави помогнаха, изпратиха помощи лекари и т.н. питам?
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисирко-медиите надминаха по манипулации и тия ит Татово време, когано ни лъжеха колко са зле на Запад, а България е видиш ли земен рай.
56
10
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 3 години
Защото Мергел подкрепя диктаторите - Псевдомутрата, Ендокан, Лукошенко, Пуртин и т.н.
55
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичката Мара втасала.....Оправихме България, взехме да се тревожим за братския германски народ.Хората си имат мерки и си ги спазват, не като тука, пелтечещи сенилни дъртаци да оплюват всяка една противоепидемична мярка на щаба.
54
3
 
35
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Абе недейте гледайте пак в чуждата паничка бе. Германия загубила... Ние сме на дъното по всички параметри, ама другите загубили били. А сИИктир от глупости и подмазвачество на властта. ГЕРБ не се справиха, това е истината, хора в България умират пред болниците. Това в коя болница в Германия се е случило. Такова няма да се случи дори в най-малката болница в най-малкото градче в Германия. ***...аци
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загубила, спечелила, кой му пука...Да губят, да печелят, да се колят, да правт каквото искат, защото само икономиката им остана, и то ще е до време. Ако не е икономиката им, са пълна скръб и гола вода като нация и хора и развъдник за талибани.
52
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия нищо не е изгубила . Загубата е в празните тикви на разни сороскомедииниНПОта. Всичко си е наред и животът тече с пълна газ.
51
5
 
11
 
! Отговори
Статистик преди 3 години
"Русия задмина Германия и вече е пета световна икономика оставяйки Германия след себе си, поне според данните на ЦРУ за БВП."Не говорете глупости и си проверявайте данните. Германската икономиа е около 3 ПЪТИ по-голяма от руската при по-малко население и много по-малка площ. Говоря номинално. На глава от населението нещата стават шокиращо различни.$3,780 трилиона за Германия срещу $1,702 за Русия. За покупателна способност да не говорим - 15-то срещу 60-то място в света.
50
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочитайки въпроса "Защо Германия загуби пътя", можем да се запитаме "Защо точно сега изплуват негативни за Германия въпроси"?Не е ли поради факта, че след разговора на Путин и Меркел, на 11.12.2020 г. руският тръбоукладчик "Фортуна" възобнови тръбополагането по "Северен поток-2" в германските териториални води? Разрешавайки дострояването, Меркел игнорира пиндостанските заплахи и отключи медийното плюeнe.
49
1
 
9
 
! Отговори
спасителния ни изход преди 3 години
До старата слава на ГФРзад стената и желязната завеса - това беше ГФР за нас! Голямото разочарование днес
48
5
 
25
 
! Отговори
жалко но факт! преди 3 години
До старата слава на ГФРКакъв пример беше Германия в миналото за нас а днес почерня от емигранти! Позор!
47
1
 
13
 
! Отговори
старата слава на ГФР преди 3 години
Вече няма никаква стойност пред световният ционизъм!
46
0
 
12
 
! Отговори
Чорел IMPEX преди 3 години
Демокрацията е добро, за хора, които разбират и оценяват демокрация.За останалите е аванта на деЦки (пари), социЯл и чopeл на корем.Колко десетилетия ще минат, докато Ханс и Марлене разберат, че са прецакани с тази теория?