Бизнесът със заведенията към властта: Отворете ни за празниците!

Коледа и Нова година били шанс на местата за настаняване да оцелеят
114
Бизнесът със заведенията към властта: Отворете ни за празниците!
Снимка: БГНЕС

Ресторантьорите са недоволни от думите на здравния министър Костадин Ангелов, че и след 21-ви декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени.

Още по темата
Преди три седмици, когато бяха обявени новите рестрикции, икономическият министър Лъчезар Борисов публично обеща на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период, пише в писмо на БХРА до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровено подвеждат инвеститорите, недоволни са от бранша.

От там изтъкват, че хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година, а техните клиенти очакват да посрещнат празниците в безопасност в местата за хранене и настаняване.

Че именно това са най-сигурните бизнеси и са взели най-строги мерки призна и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В трудната икономически година, заради мерките за ограничаване на пандемията, двуседмичните празници в края на 2020 г. са единственият шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда, заявяват от бранша.

За персонала и собствениците на хотелите няма предвидени компенсации, тъй като техният бизнес не е затворен със заповед. Но реално не им е позволено да работят, тъй като потенциалните им клиенти няма къде да се хранят на спокойствие. И дори малцината, които все пак решават да почиват, трябва да ядат в петзвездни хотели единствено в стаята си, което помрачава честването на празниците.

В случай, че мерките наистина бъдат удължени и след 21 декември, от БХРА настояваме спешно да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Според нас финансовата помощ от страна на държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30 на сто от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси – на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет, посочват от асоциацията.

От там настояват да бъдат предвидени и помощи за персонала в хотелите и заведенията към тях, които в момента не могат да се възползват от нито една социална мярка, тъй като се водят работещи, макар и само на хартия - със 100% от дължимата им заплата, а държавата да поеме и всички осигуровки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: заведенияресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 66Fine dining ви викааааа ХАХХААХХА! Haute cosine! "Fine dining" има 5 ресторанта на кръст в СТРАНАТА и опредлено не ги притежаваш ТИ. Лъжец ... лъцеж и измамник си ти! Обади се на родителите си и кажи, че са отгледали лъжец!!!
66
0
 
12
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Не мисля. Живея в Лозенец, там има няколко любими наши заведения на известни готвачи. Пролетта храната за вкъщи свършваше от 2 дни предварително. Не можеха да смогнат от поръчки. Видим ли менюто, поръчвахме 2 дни напред, защото просто нямаха капацитет да го направят. Говорих и със собствениците и споделиха колко огромен интерес е имало. Просто хората им имат доверие, че спазват всички мерки и това е така, гледайки перфектната хигиена в кухните им (влизал съм).
65
4
 
7
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Fine Dining заведения имам. Не говорим за никакви кебапи! Само наемите на 2 от тях са 60 000 евро месечно.
64
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВъзмутенДържава в която Икономиката е оставена на заден план е обречена мизерия! С локдаун и ПСР тестове ще стигнем до стандарта на Конго, но с няколкостотин бабички повече.
63
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66Да, става ако имаш кебаб, но аз и ти знаем, че нямате нито финансите, нито знанията, нито лобито, да се преборите в франчайзите. Дано изкарате, докато се поотпуснат мерките.
62
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, нищо няма да се отвори! Аз съм собственик на няколко ресторанта, но професията ми е друга. Още март месец видяхме със съдружниците накъде отиват нещата и вложихме много в маркетинг и рекламни кампании, след като направихме онлайн платформи на две от заведенията. Толкова поръчки имахме, че не можехме да смогнем. Та до ден днешен така. Увеличихме оборота с 500%. А това не ми е основната работа, просто е хоби. Щом ние можем, може всеки. Ама е искат вложения, акъл, гъвкавост, търпение.
61
1
 
28
 
! Отговори
Мрете кучета преди 3 години
Никакво отваряне гадове 28лв свински котлет на електрическа скара само 200гр недопечена!Можете да издържите още много време без да работите ***!
60
5
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
Не само Боко, но и такива като тебе ще влязат в затвора. Няма да ти се размине!
59
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората с месеци бяха на работа и работехасамо фигурантите бяха по площадите да си искат социализамът
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наглеци! Докато хората с месеци висяха по площадите, те се продадоха на Тиквата за по-ниско ддс. Да загиват!
57
1
 
9
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да представят исканията си пред архиепископ Датев Акобян.
56
4
 
8
 
! Отговори
З преди 3 години
Къде е мнението на "разединителя" фигурант?Или той само си знае да си изказва ветото.След фиаското с оставката през лятото напълно се изолира от социалния живот на хората.Корнелката Нинова да му напише някой друг текст който да го прочете пред вратите на Президентството.
55
2
 
18
 
! Отговори
Откъде накъде преди 3 години
Ако наистина има вирус откъде накъде тия ще искат да събират тъпканица от народ?
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вдигнат цените десеторно, а храната да я намалят пет пъти и ще излязат на печалба за половин месец. Те знаят как се правят тия работи. Освен това не плащат и данъци. Строителството по морето не спира, и то в защитени зони, а те за пари реват. Мерзост!
53
3
 
23
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
На 21 декември в Италия се забранява пътуването от община в община ! Разрешено е само за транспорт зареждащ с храна и лекарства ! А Мъдрецът от Банкя точно тогава се кани да отвори държавата!!! И защо??? Да се наядем, напием и у....ем
52
9
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Все недоволни, а площадите празни? Смешници!
51
1
 
15
 
! Отговори
Предложение.. преди 3 години
А от мазите направени на разни механи,кръчми,пивници,капани ,дискотеки и т.н. могат да си направят гъбарници и да отглеждат хубави големи печурки!Ей ти пак мързелив бизнес!
50
4
 
28
 
! Отговори
Против преди 3 години
Не не и не. Никакво отваряне. Тия не разбраха ли че трябва да са изолирани? Иначе няма как да се спре разпространението на вируса. Стига са ревали, да си налягат паарцалите още 1 месец. Те досега не са изкарали пари, за 3 дена ще изкарат... аре ве. Никакво отваряне. Мерките трябва да останат до поне 21 януари.
49
2
 
18
 
! Отговори
мак преди 3 години
Като не си сигурен, че ще ти отворят кръчма или хотел, дори за празници, защо правиш резервации? Или това е начин да изнудваш властта - вижте, колко резервации имаме, отворете ни, за да не страдат клиентите, а и не може без купони по празници. А тези, които страдат, щото се хранят в хотелската стая, а не в ресторант, да ги съжаляваме ли, че са тръгнали по почивки точно сега?
48
2
 
25
 
! Отговори
Тарантулчу преди 3 години
Бизнесът със заведенията към властта: Отворете ни за празниците!-------------Тия съ майтапят!!!!!!!!Японският премиер министър току що съобщи, че влиза в сила забраната на пътувания между градовете до 11 януари 2021 г. заради малко над 600 новозаразени - при население в Япония над 100 милиона души.Ние, при население 7 милиона със зор и при над 3,000 заразени ежедневно трябва да отворим заведенията за празниците по настояване на ресторантьорите!?!?!?