БСК: Над 90% от компаниите очакват влошаване на бизнес климата

Малка част от компаниите са се възползвали от мерките за подкрепа
16 дек 2020 19:09, Анисия Иванова
12
БСК: Над 90% от компаниите очакват влошаване на бизнес климата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 90% от българските компании смятат, че бизнес климатът се влошава, а очакванията за 2021 г. са за по-нисък ръст на новите работни места. Това заяви Мария Минчева, заместник-председател на Българка стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Утре на онлайн пресконференция ще бъдат представени резултатите от годишното проучване сред членовете на БСК относно бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2021 г. Проучването се провежда за 16-та поредна година и това позволява да се сравнят сегашните бизнес условия с тези при последната финансова криза през 2008 г., обясни гостът.

"Основните проблеми пред бизнеса са намалената ликвидност и спада в продажбите. Над 50% от анкетираните са се отказали от реализирането на инвестиции, а според 90% бизнес климатът в България се влошава", обясни Минчева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Минчева обясни, че 66% от компаниите отчитат спад в производството си и намаление във външните пазари, но от друга страна много малка част от компаниите съобщават, че са се възползвали от държавните мерки за подкрепа. По думите й най-слабо влияние се забелязва при заплатите, като само 26% от анкетираните съобщават за намаляване на заплащането, което се дължи на мярката 60/40.

"Мерките 60/40 и тези за ликвидна подкрепа са основният вид помощ, която бизнесът очаква и през следващата година“, допълни гостът.

Минчева обясни, че очакванията са в рамките на следващите няколко месеца ръстът на пандемията да бъде овладян и да се върви към бавно възстановяване, като компаниите ще се концентрират върху оптимизация на разходите, подобряваната веригите за доставки и комуникация с доставчиците.

„Привличането на чуждестранни инвестиции зависи от спецификата на самия бизнес, но като цяло е необходима адаптация на продуктите, дигитализация на процесите и трансформация на бизнеса“, обясни заместник-председателят на Българка стопанска камара.

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
trenirat li v arena?
11
1
 
1
 
! Отговори
Саботажи преди 3 години
Положднието е ясно - или стоите затворени в къщи и бизнеса ви фалира(или работодателя) или се ваксинирате масово и се връщате към стария си живот! В Бълтария категорично има политически интереси епидемичната криза да продължи поне до изборите! Те пропагандират и антиваксърството. Чакам президента да се ваксинира пръв и да даде пример, какъв е начина да излезем от епидемията! Саботьор ли си имаме на Дондуков?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема на изкуствено раздутата световна икономика е че при криза се свива до реални рамери. После за няколко години пак ще я раздуят. Но този период ще е много тежък за малките фирми и обикновените хора.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Ако всички отидат на село да произвеждат храна, то цената й ще намалее драстично, защото 1. е нетрайна 2. Пазарът ще е залят 3. Няма да има кой да купува, защото всеки ще произвеждаДържавата няма да прибира данъци и болници, градски транспорт, образование и пътища няма да има. Дай смислена идея да не изпукаме от глад с живот като през 19ти век.
8
2
 
4
 
! Отговори
Иде криза преди 3 години
Иде криза. Само програмистите ще са добре щото взимат пари от чужбина и могат да си работят от вкъщи.
7
1
 
10
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
за съжаление повечето фирми ги чака фалит.
6
2
 
7
 
! Отговори
СПАСЕНИЕТО преди 3 години
ВМЕСТО МОЛОВЕ и РАЗВЛЕКАТЕЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ. ФИРМИТЕ И ХОРАТА ДА ОТИДАТ ПО СЕЛАТА И НИВИТЕ И ДА ПРОИЗВЕЖДАТ ХРАНА. ВМЕСТО ЛЪСКАВИ ЗАВЕДЕНИЯ ДА СЕ СЪЖИВЯТ КРЪЧМИТЕ И СЕЛСКИТЕ БАНИ ЗА ЗАБАВА И РАЗПУСКАНЕ.
5
2
 
6
 
! Отговори
Бъдещето преди 3 години
България е селска държава и трябва да се развива земеделието туризма и кръчмарството. Като почнем сами да си произвеждаме поне 50% от храната която внасяме от хиляди километри в чужбина. Ще има работа пари и национална икономика
4
2
 
9
 
! Отговори
голчо преди 3 години
в момента в който изтекат социалните помощи по тъпите програми за запазване на персонала, бизнеса ще започне да се освобождава от излишните кадри, поради свито производство. това ще доведе до още по голямо свиване на потреблението, съответно до още повече свиване *** производството и т.н. сещайте се кога ще се оправим.... някъде около 30 февруари
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво беше да стават програмисти...
2
2
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Да търсят капиталистически пазари като САЩ и Китай .В комунистическия ЕС няма пазарна икономика и затова ще се свива потреблението .При капиталистите от Китай и САЩ ще има по голяма потребление
1
2
 
10
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
Потреблението се свива и тази тенденция ще продължи. Никога няма да се върнатвремената на свръхпотребление.За да оцелее един бизнесмен, му е необходим много остър нюх за браншовете, към които потреблението ще се насочи.