Какво се случва с организма след преболедуване на COVID-19?

Коронавирусът оставя траен отпечатък върху здравето
10 яну 2021 12:12, Елка Василева
104
Какво се случва с организма след преболедуване на COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Болки в мускулите, отпадналост, бъбречна недостатъчност, депресии - ново проучване сочи, че две трети от тежко преболедувалите COVID-19 страдат от последствията му и половин година по-късно.

Коронавирусът оставя траен отпечатък върху здравето – по един или друг начин. Ново проучване показва, че дори онези, които са надвили инфекцията и официално се смятат за здрави, невинаги са добре. Те страдат от болки в мускулите, умора и психически смущения като страхове и депресии - това са най-често срещаните дълготрайни последствия от заразата, пишат учените в авторитетното медицинско списание „Lancet".

Техните данни сочат, че и шест месеца след края на острата фаза от заболяването около две трети от лекуваните в болница пациенти продължават да страдат от последващи симптоми, пише Дойче веле.

„Нашият анализ показва, че след изписването от болницата при повечето пациенти продължават отраженията от заразата с коронавирус, поради което са необходими специални грижи и рехабилитация след изписването, особено за тези, при които инфекцията е протекла тежко“, казва Бин Цао, един от авторите на проучването.

Учените са изследвали 1733 души, изписани между 7 януари и 29 май 2020 година от една болница в Ухан. Хората били със средна възраст 57 години, повечето от тях са имали нужда от обдишване.

Пациентите били изследвани повторно след изписването - между средата на юни и началото на септември миналата година и учените установили, че 76% от тях са имали поне по един остатъчен симптом.

Умора, отпадналост, психически оплаквания

63 на сто казали, че изпитват умора и или мускулна слабост, 26 на сто имали проблеми със съня, а 23 процента страдали от страхове или депресии. Учените установили, че жените по-често страдали от психически оплаквания в сравнение с мъжете.

Освен това лабораторните тестове показали, че 13% от пациентите, чиито бъбреци са функционирали нормално по време на престоя в болницата, при повторното изследване се оказали с нарушени бъбречни функции.

При пациентите, прекарали COVID-19 в особено тежка форма, дори и месеци по-късно били установени нарушени функции на белите дробове и недостатъчно снабдяване на тялото с кислород.

Слабости на проучването

Работата на китайските учени се покрива с резултатите на други досегашни проучвания за дълготрайните последствия от COVID-19. Все пак китайското изследване има и някои слабости. Така например делът на изследваните пациенти с хронични белодробни и сърдечни заболявания е относително малък. А и данните за тези хора почиват не на лекарски прегледи, а на показанията на самите пациенти, чиито преценки понякога са и неточни. Като минус се изтъква и това, че не са били направени изследвания на хора, прекарали заболяването в лека форма.

„Този факт би могъл да изкриви представите за броя на хората, които страдат от дълготрайни последици след заразата с COVID",  казва Йордис Фромхолд, главна лекарка на отделението за заболявания на дихателните пътища в рехабилитационната клиника „Медиан“ в германския град Хайлигендам.

По думите на Фромхолд наред с пациентите, които са прекарали инфекцията почти незабелязано и след това са в отлично състояние, и тежките случаи, на които се е наложило да постъпят в интензивно отделение за обдишване, има и една трета група. „При тях заболяването преминава по-леко, те се задържат само за кратко в болницата и след това имат симптоми за период от един до три месеца.“

Различни остатъчни симптоми

Фромхолд посочва, че най-честите остатъчни симптоми, които тя е забелязала сред своите пациенти, са били наличието на умора и мускулна слабост. Лекарката обаче е имала и пациенти, оплакващи се от неврологични проблеми, болки в ставите и косопад. Всички те изпитвали несигурност – не разбирали какво става с тях.

В клиниката в Хайлигендам в момента се лекуват пациенти на възраст между 30 и 65 години, на които се провежда рехабилитация. Главната лекарка Фромхолд казва, че повечето от тях така и не успяват да се съвземат от инфекцията и да се завърнат обратно в трудовия живот.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Ще ви разкрия една тайна. Аз съм председателка в един европейски парламент и съм с кодово име ПКПна квадрат. Шефа ми каза да пиша, че БСП, НЛО и египетските жреци са виновни за ситуацията в страната Му. Трябвали му още 10 години и обещава да има и междуселски магистрали
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се диша с корема, с диафрагмата, без да се разтваря гръдния кош и дробовете. Така влиза пак достатъчно кислород, а след няколко дни вече може да се диша нормално, организма се справя с вуруса. И никакви ваксини и мерки няма да помогнат, а това с обдишването е за изключително тежки случаи които са нищожен процент.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво се случва у хората у нас след над 10 управление на шайката няма ли да проучите?
46
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До МНЕНИЕДа дишаш спокойно ама ако можеш, всезнайко! Кат не можеш, не можеш и ...умираш ако по някаква случайност не те спасят с този БСПарски дух, защото според някои източници белодробните заболявания се дължат на това, че мислиш лошо за хората...
45
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
И постинг 41 не е мой...Тази адашка се излага, значи...Много ѝ харесват явно моите постинги, та е решила да се порадва на моята слава, значи - това също си е стар номер на БСП! Кради, лъжи, тъпчи хората, манипулирай ги и какви ли още не мръсотии се пръкват в тази партия...Съсипаха младите... горките те...не е л,есно днес да си млад и да се опитваш да си оригинален! Няма как да се случи като ходите на това училище, което БСП съсипа тотално...
44
1
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
След всяка Пневмония има странични ефекти . Съвет към преболедувалите Ковид 19 - това е обикновена болест , не се стресираите че не може да дишате - Медиите ви плашат - Лекарите ще ви кажат че това в Паник Атака .Не се плащете от Официалната Политика на Правителството - Дишайте Спокойно .
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаТи наред ли си в главата?
42
5
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Срещу напастта Ковид e приeто дa сe хoди нa пoклонение в Свeтата Рилcка oбител, кaто сe вoдят нeпълнолетни мъжелoжци в дaр нa духoвните cлужители, a нa игумeна сe нoси млeчно тeленце зa принаcяне в жeртва нa Дoбрия Бoг. Тoпят сe пръcти в кръвтa нa зaкланото живoтно и сe pисуват кръcтчета пo чeлата нa вярвaщите миpяни. Слeд курбaна, Негoво Висoкопреподобие гадaе бъдeщето пo пeтната връз чaршафите и тълкувa миналoто пo пoдредбата нa оглoзганите кoкaли.
41
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При демокрацията се живее зле, но ако нямаше демокрация и САЩ ако не ни пазеха щяха да дойдат китайците и щяхте да видите какво ще правят с дъщерите ви!
40
1
 
6
 
! Отговори
Фламинго преди 3 години
Попитайте военната лаборатория която го е произвела, те знаят най-добре какъв е ефекта.
39
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Мисирко-журналягаЕдин ден ти ще си го чукаш в главата, ама ще е късно - който нема очи и уши е некакъв из.род, който ще си пожъне това, което си е посял /което ще е нещо изро.дско без съмнение - достойно за хора-из.роди/...
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторите са като демократите - с медицината лошо, но представете си какво ще стане ако нямаше медицина, щеше да стане много по лошо, за това вервайте на медицината и на демокрацията.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ваксината ще отстрани страшните последствия от преболедуване на грип, Ковид де. Рекламната кампания продължава. Разликата между лсбораторните мишки и хората, че вторите се подлагат доброволно
36
4
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
За предпазване от смъртоносния вирус Ковид, в духа на православните традиции е приeто дa сe устрoйват жeртвоприношeния в имeто нa Дoбрия Бoг. Нaй-слaбият и бoлен члeн нa сeмейството сe извeжда прeд къщaта пo изгрeв cлънце и сe зaколва c oсветен pитуален нoж. C кръвтa му сe прeлива двoра във фoрмата нa кpъст и сe прeмита зa здрaве и беpекет oт мoмите в имeто нa Oтцa.
35
2
 
6
 
! Отговори
До Диана преди 3 години
На лекар отивам само ако трябва да ми намества счупен крак или ръка или спешна операция. Пълни некадърници. Между другото и Ковида го изкарах без никаква лекарска намеса.Личният лекар ми каза да пия парацетамол.Все едно не го знам това.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще живееш няколко години повече в старст болести и немощ сбръчкана и прегърбена, да си жива и здрава така още 50 години да ти го удължат.
33
6
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен32Не съм съгласна с тебе - продължителността на живота на хората се увеличи страшно много, а и представяш ли си какво щеше да стане сега ако я нямаше медицината...Не трябва да обиждаме медицината и медиците - те правят каквото могат и са най-добронамерени като те информират за положението своевременно защото така ти дават някакъв шанс за късмет...Не можем да имаме претенции!
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е. А докторите и учените ви лъжат, че с мерки и носене на маска и ваксини ще ги избегнета тези неприятности. Да, ама не - досега не са излекували нищо!
31
5
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ПравославнаНе си оригинална да сме смееш пред лицето на милионите умрели хора от Ковид! Не е никак смешно, а е жалко, че не гбо разбираш...*** народ, слаба държава! - всички ще ни изпотрепат като гледате не където трябва и слушате не когото трябва...Просто!
30
4
 
2
 
! Отговори
Мисирко-журналяга преди 3 години
Като ми го набият в ана...дола с 200 и като ми го попадат в устата и се губи миризмата - познвам, че имам Ковид.Иначе макар, че съм мъж, *** не правя - страх ме е да не забременея.