Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"

Напрежението около вируса можело да се развие непредсказуемо
Обновена: 27 яну 2021 18:11 | 27 яну 2021 18:11, Веселина Йорданова
168
Путин: Светът рискува конфликт "всички срещу всички"
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че светът рискува да започне конфликт, в който "всички ще бъдат срещу всички" на фона на напрежението, причинено от пандемията от Covid-19 и нарастващото икономическо неравенство, предава Bloomberg.

Обръщайки се към Световния икономически форум в сряда за първи път от 12 години насам, Путин сравни сегашната ситуация с 30-те години на миналия век, изказвайки тезата, че неуспехът в разрешаването на международните проблеми е предизвикал избухването на Втората световна война.

"Днес подобен глобален горещ конфликт е, надявам се, невъзможен", посочи Путин в своята онлайн реч пред Давоския форум.

"Но, повтарям, ситуацията може да се развие непредсказуемо и неконтролируемо".

Путин говори ден след размяната на дипломатически жестове между Русия и САЩ, като Москва и Вашингтон се съгласиха за петгодишно удължаване на Нов СТАРТ (Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия) от 2010 г., ограничаващ стратегическите ядрени оръжия, който трябваше да изтече на 5 февруари. Руският парламент единодушно гласува в подкрепа на удължаването в сряда.

В реч, в която липсваха конкретни политически обещания, руският президент отправи критики срещу технологичните гиганти, за които заяви, че се конкурират отчасти с националните правителства по отношение на възгледите и вярванията на техните граждани.

Сътрудничество за ваксини

Руският президент призова за международно сътрудничество, което да има за цел да осигури по-голяма наличност на ваксини срещу Covid-19 в бедните страни, допълвайки, че правителствата трябва да се стремят да осигурят достойни стандарти на живот за всички граждани след десетилетия, фокусирани върху намаляването на данъците за богатите и корпорациите.

Путин определи удължаването на Нов СТАРТ като стъпка в правилната посока. Президентът на Руската федерация избегна темата за съботните протести, които разтърсиха страната и международната общност в подкрепа на арестувания опозиционен лидер Алексей Навални.

Русия се опитва да прецени перспективите за подобряване на отношенията си със САЩ при администрацията на Байдън, който предупреди в първия си телефонен разговор с Путин днес, че неговият кабинет "ще действа с твърда ръка по защитата на своите национални интереси в отговор на действия на Русия, оказващи вреда както на САЩ, така и на техните съюзници", посочиха от Белия дом.

"Без гаранция"

И все пак руските длъжностни лица предложиха предпазливо оптимистична оценка по отношение на перспективите за постигане на по-нататъшно споразумение.

Формиращият се екип на Байдън "по принцип е по-склонен да води сериозни и отговорни преговори" в сравнение със служителите на бившия президент Доналд Тръмп, коментира руският заместник-външен министър Сергей Рябков пред депутатите в сряда.

"Но няма гаранция", каза Рябков.

Завръщането на САЩ към Договора за открито небе с Русия, който бе изоставен от Тръмп, все още е възможно, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда. САЩ официално се отказаха от договора през ноември, след като обвиниха Русия в неспазване на задълженията си - твърдение, което Кремъл отрече.

За последно Путин се обърна към Световния икономически форум в Давос като министър-председател на страната си през януари 2009 г. в разгара на световната финансова криза, когато призова за международно сътрудничество, което да "замени остарялата еднополюсна световна концепция", водена от САЩ. Путин, който самият е похарчил милиарди за руските въоръжени сили в рамките на президентското си управление, призова и за "разумна сдържаност" в бюджетите за отбрана.

Още новини от Давос четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
7
 
! Отговори
Тъжен факт преди 3 години
Много русофили уредиха децата си да учат в Америка с путиновите комисионни.Справка синът на *** Нинова и доведения от дългата Деса син на така наречения прецедент Радев.
71
7
 
3
 
! Отговори
Шефе преди 3 години
На могъща Русия не обяснявай на прос..тите западняци как да си спасят гъ..зо..вете.Да се Ши..бат.
70
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Докога ?Бил ли си там? Говорил ли си с руснаци от Русия те да ти се "оплачат", че живеят зле. Защото всичките ми познати никак не живеят зле.
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Русия никога офицялно"Напиши "List of wars involving the United States" и мълчи !Защото при Обама се твърдеше че Русия не била световена сила, защото видите ли нямала бази и не била защитавала интересите си по света!
68
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не е създала Русия.През 1878ма година дойде тук слабо въоръжена и със остаряло оръжие да сложе ръка на Проливите.И ако не беше огромната помощ на целия български народ отдавна да беше клекнала.Българите изхранваха руската войска и се биеха с нея при обсадата на Плевен. Иначе йок.Накрая Плевен падна но само с българска помощ.Същото се случи и на Шипка.Накрая в Сан стефано подписаха с турците мир, но не поканиха и ЕДИН българин за цяр.Просто защото българите не ги интересуваха.
67
5
 
8
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 3 години
Не трябва да се вярва на Русия,Турция и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Русия в изолацияОткъде го измисли това, че го спират? :)
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64 за уведомлениятаКакво знаеш ти за Украйна? Бил ли си там когато се е случил преврата? Бил ли си там след това, да видиш как хората преживяха всичко това? Или пак ще твърдите, че Русия е виновна, че в Украйна нямат газ и че е скъп. Само един въпрос: кога украинците са били по-добре преди майдана или след това?
64
5
 
7
 
! Отговори
Смях... преди 3 години
В Русия времето е спряло някъде в края на миналия век...Телеграфната агенция на Съветския Съюз ( ТАСС) продължава да работи въпреки ,че вече не съществуват телеграфи и съветски съюз....
63
8
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
За Русия и Путин убивам предатели Американофили!!
62
5
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 3 години
Най - верните фенове на Путин в БГ се оказаха накакви американофенчета!Я колко внимание са му отделили!
61
7
 
3
 
! Отговори
Русия в изолация преди 3 години
Вчера Меркел каза, че ще предложи нови наказателни санкции срещу Путин, защото Русия не спазва минското споразумение. За какви нови договори между Германия и Русия се говори... Освен това проекта за Северен поток отива по пътя на Южен поток, т.е. го спират.
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Путин, който самият е похарчил милиарди за руските въоръжени сили в рамките на президентското си управление, призова и за "разумна сдържаност" в бюджетите за отбрана."===============Похарчил е, но десетки пъти по-малко от фащ. Военни бюджети на:Русия - $46 млрд.фащ - $720 млрд.
59
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Има го в тубата."Прибери го като е в тубата! :)То там какви работи има за извънземните да знаеш!
58
6
 
8
 
! Отговори
Докога ? преди 3 години
Русия пак започна да боксува. Кога ще преодолеят азиатската си бедност?
57
8
 
7
 
! Отговори
Възроден СССР преди 3 години
Боже неблагодарноста на Българина е безгранична!!Вместо да падне на колене пред Русия и тихо да промълви "Благодаря"Той кълне единствения народ който жертва милиони свой гражданин, за да има държава България!!И това е Русия!! Не Англия!! Не САЩ!! Не Франция!!Русия създаде Българската държава!!
56
6
 
6
 
! Отговори
Американокакашка преди 3 години
До Обама Чебурашка"Като видиш" Ама вече виждам мажоретки и бой-скаути по манифестациите, и всякакви УСА надписи по тениските. И.. - това го знам!"Как да няма американофили?! - ето виж се само: "като америка няма тъй велика на света" десетки коментари наред.Аватара ти е като снимка на американски президент и непрекъсното плюеш срещу Руссия!Ако това не е чистокръвен американофил - то какъв друг може да е?";)
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1962ра година - златният резерв на България 21 тона злато - в Москва1964та година - още 4 тона.Има го в тубата.
54
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън му се обадил първи - и това е радост за русофилитещото е празно между ушите.И какво си говорили -1/Байдън го уведомил, че САЩ няма да промени отношението си към Украйна и нейната неприкосновеност.2/Байдън го уведомил, че САЩ няма да промени отношението си към окупацията на Крим.3/ Байдън го уведомил, че САЩ няма да промени отношнието си към задържането на Навални и терора в Русия.Започна за им стяга обръчите на фашистите Байдън. То затова жужето е толкова тъжно.
53
4
 
9
 
! Отговори
факт преди 3 години
Путин на руски значи пътник...