Хампарцумян: Влошаването на кредитните портфейли не е катастрофално

В момента ядем капитал, натрупан от физическото общуване
28 яну 2021 13:07, Анисия Иванова
8
Хампарцумян: Влошаването на кредитните портфейли не е катастрофално
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влошаването на кредитните портфейли е неизбежно, но не смятам, че ще бъде катастрофално, тъй като регулаторите правят всичко възможно да смекчат този удар. Самите банки и клиентите им търсят разумни начини да оцелеят в кризата и да се върнат към устойчиви бизнес модели. Това заяви Левон Хампарцумян, банкер, председател на Българския форум на бизнес лидерите, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Относно изисканата информация от някои банки за корпоративното им кредитиране през 2020 г. от страна на Европейската централна банка гостът заяви, че това ще помогне на институцията да разбере до каква степен подкрепата на банките дава практически резултати.

„Работа на предприемачите и на банките е с подкрепата на държавите и регулаторите е да се намери изход от тази ситуация“.

„Очевидно е, че мерките за подкрепа са нужни, защото банките работят както с привлечен капитал, така и със собствени средства, чието безразборно харчене не е правилно и затова растат капиталовите изисквания“, заяви Хампарцумян пред Bloombergtv.bg.

Според госта оттук нататък трябва да се мисли за устойчивостта на бизнес моделите, тъй като банките не могат безкрайно да подкрепят неустойчиви бизнеси.

„Хоум офисът няма да изчезне като възможност, но теглото му в корпоративния свят ще намелее значително, когато блокадите отпаднат“, каза още Хампарцумян.

"Както каза един от големите банкери на Goldman Sachs, в момента ядем капитал, натрупан от физическото общуване и когато го изядем, трябва да се върнем в офисите“.

„В момента банките са ликвидни, а централните банки буферират шоковете то кризата. По-скоро банките биха играли ролята на система за подкрепа в постковид периода“, прогнозира Хампарцумян.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
agent преди 3 години
Не го слушайте този.. Само лъжи от банкерите . Доказано е . Кредити избягвайте да взимате , живейте според нуждите си , каквото е писано ще ви се даде.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя говори, като че ли сме в пазарна икономика...Някакви думички такива, а то в действителност...
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да прав си ,вие само това можете да ядете ..........................живота на българина !
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя колко заплата взема
2
0
 
9
 
! Отговори
1234 преди 3 години
За сега, туризмът беше 15 пр от бвп, той изчезна, втората година без него започна, думата хотел вече е ***, скоро и магазин....
1
0
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
"капитал, натрупан от физическото общуване" - Какво е тоза Физическо Общуване, точно?!