Мутафчийски: Най-вероятно имаме 3 седмици до трета вълна на вируса!

Смъртността не стигна никакво плато, просто спадна, обясни той
Обновена: 4 фев 2021 11:16 | 4 фев 2021 10:34, Веселина Йорданова
397
Мутафчийски: Най-вероятно имаме 3 седмици до трета вълна на вируса!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-вероятно имаме три седмици до трета вълна на коронавируса. Това стана ясно от думите на шефа на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на Министерството на здравеопазването.

Смъртността не стигна до никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност - 7.9 на 100 хил. и оттам нататак започна да се качва пак, уточни той.

Още по темата
По думите му цифрите показват категорично, че има "събуждане" в София, в Кюстендил и други области.

"Апелът е медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият апел е към гражданите - това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място", предупреди Мутафчийски.

Валят сигнали от граждани, които се стъписват каква е ситуацията в зимните ни курорти и фитнесите, каза още той.

В този смисъл шефът на Щаба каза още, че въпроси за разхлабване на мерки не са на място. Мутафчийски обясни и как се готвят болниците на ВМА за посрещане на нова вълна.

Складовете са заредени с лични предпазни средства, за да посрещнем нуждите поне от 3 месеца напред, същото е и с медикаментите. Всички апарати, които са за обдишване и са свободни, тече профилактиката им, кислродните системи се преглеждат най-щателно, каза той. По думите му около 80% от персонала на ВМА е защитен от коронавируса - с ваксина или с имунитет след преболедуване.

Здравните власти предупредиха, че Европа се готви за трета вълна на вируса и заболеваемостта през февруари у нас ще се покачва. Една от причините за това е новият щам на коронавируса.

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи, че направените тестове на педагозите са малко над 22 хил., като от тях 45 са положителни. 1400 учители вече са ваксинирани. Проучва се какво е мнението на родителите за тестване на ученици по тяхно желание. Ангелов посочи, че има разделяне на мнения и по този въпрос, но изрази надежда, че "здравият разум ще надделее".

Пристигането на новите доставки ще даде възможност още този месец да се започне по трета фаза на ваксинация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А стига бе нещо радостно да кажеш
252
2
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Ако изборите бяха днес, ви остават броени дни,другари гербери.
251
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не извратен типХапчетата и буквар!
250
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен265...поколебах се дали да реагирам на драсканицата ти,но след кратко колебание,реших:-Абе симпатяго,какви "мерки" е предприел въпросния дебиленнощ?-Направиха "Арена Армеец" на ПОЛЕВА ГРОБНИЦА,и за радост НИТО ЕДИН пациент не беше вкаран там!..Претъпатадаскалка по руски език ЗАТВОРИ парковете и ПЛАНИНАТА Витоша,и..ТОВА БЕШЕ ЦЕЛИЯ ИМ НАПЪН!..-"В парка с куче може,с внуче-не!"..Самата Тиква се поака да се хвали,че мерките у нас били най-либералните!..-Та къде те отвя вятър
249
3
 
14
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Плана Ковид не би успял без помоща на полицаите във всички държави,ако не са полицаите да пазят Бориов,мутафа и другите фашисти,то Ковид нямаше да има.Полицията играе главна роля във масовите фалити и ликвидиране на бизнеси
248
1
 
7
 
! Отговори
ВЪЛНИ преди 3 години
Те и по Коледа така казаха - че очакват "третата вълна" в средата на Януари...
247
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами от една година вече са спрени , забележете , задължителните профилактични прегледи!!!От кои са спрени и защо, как няма да скочи смъртността.Но тя е комплексна, смъртността!Не лекувани болести и зараза с корона вирус и хоп, починал от корона вирус.Вината е на Българските лекари, не на хората!
246
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо 238АМИ НЯМАШЕ ТРУПОВЕ В НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА,ЗАЩОТО НОЩ ВЗЕМАХА НАВРЕМЕННИ МЕРКИ !В ИТАТАЛИЯ СИТУАЦИЯТА НИЩО ЛИ НЕ ТИ ГОВОРИ?АМА ДЕ ТОЛКОВА АКЪЛ ОТ ТЕБЕ-Д ЪРТ КОМУНИСТ!!!
245
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Demonaz Ти гледаш тия,които са живи. Умрелите просто не ги виждаш,а те са рекордна стойност от Октомври насам.
244
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Stoyanov Стоянов , ти ако не си забелязал кривата е точно така - от миналата година има покачване откакто свалиха мерките и след това спад, както ги въведоха сега. Просто мерките регулират кривата и също така топлото време.
243
1
 
8
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Едно и също. Това го чухме и за Великден, мачове, ученици и накрая за коледните празници. Нато да са му пуснали нова нота, ала-бала ? Аз като гледам навън живота си върви. Млади семейства, възрастни хора се радват на хубавото време напук на мрачните им прогнози.
242
2
 
17
 
! Отговори
Валери преди 3 години
Ей Мутафчийски днес те слушах по радиото бе ***. Значи ще ти дам аз 3, 5 или 10-та вълна. Това е икономическа война срещу населението бе *** такъв. Къде изчезна сезонния грип бе *** такова. Къде са починалите българи от рак, инсулт, хепатит и други ? Те не са ли хора бе *** такъв, не заслужават ли лечение и те плазмодий жалък. Вземете си тая трета вълна и сия заврете някъде.
241
4
 
1
 
! Отговори
До 254 преди 3 години
Ами вчера при Тошко Йорданов професор показа графиките за смъртността и твърди,че от обшата смъртност за Ноември,Декември 1/3 е от Ковид 19,което пак е рекордна смъртност по-висока от общата по месеци от предишни години!
240
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога ще търпим този цирк, драги ми диванни философи?Кой чакате да дойде да го прекрати, ангел небесен ли да слезе?Всичко от нас зависи.
239
0
 
10
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Вижте сега, според думите на тоя от миналата година насам ние все още изкачваме кривата. Кога ще я изкачим не става ясно, важното е да сме под стрес!
238
0
 
4
 
! Отговори
До просото преди 3 години
👏🏻Браво ,точно така е,дресирани да ѝм се казва какво се случва,а не какво наѝстина е всъщност!
237
1
 
7
 
! Отговори
Капризите на вируса преди 3 години
Когато навалниците демонстрират из руските градове, никой не говори за опасност от разпространение на Ковид-19. Когато поклонниците на Тихановска правят същото из Беларус, корона-вирусът не плаши никого. Когато привържениците на Тръмп протестираха в и около Капитолия във Вашингтон, техните врагове започнаха да ги отстрелват като индианци, а не разчитаха на вируса да защити демокрацията.
236
3
 
11
 
! Отговори
един от народа преди 3 години
Другарю'' лекар'', работя в болница и виждам как се лекуват болните с ковид! Абсолютно погрешно лечение с един кош антибиотици и чист кислород, който те трови! Така че организма на болните се скапва от предозиране на лекарства!
235
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато се дава статистка за смъртност се пише цялата истина.Статистиката на починалите от коронавируса трябва да се дава със статистика от общата смъртност за сраната.Както и за годините без коронавирус.Някой от пиар "звездите" на НОЩ си мислят че всички сме наивници и сляпо трябва да вярваме и треперим от страх.Аиде у лево!
234
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали го харесвате или не, няма никакво значение,няма да се жениме за него. Важното е ,че това,което казва той и Щабът се оказва вярно - както за многото починали след разпускане на мерките,което стана с рекордна за България смъртност,така и за втората вълна. Докато доц.Мангъров твърдеше точно обратното - че няма да има втора вълна и няма да има много починали - и не излезе прав. Ако имаше такт,щеше да престане да се изявява като критик.