ББА: Фалит на болниците не звучи добре

Предизвикателство ще e плановият прием и прием на COVID болни
8 мар 2021 10:41, Ния Христова
13
 
Броят на новозаразените с COVID-19 рязко се повиши. Това наложи и преустановяването плановите приеми, операции и свижданията в болниците. Как това ще се отрази на пациентите и лечебните заведения?
 
"Тази мярка е в съответствие с това, което преживяхме по време на втората вълна. Не е неочаквана, ние следваме схемата от втората вълна. Но плановият прием не е най-големият проблем. Предизвикателство ще е комбинацията на плановия прием и прием на Ковид болни, което означава и повече разходи, защото тежките случаи на коронавирус не могат да бъдат покрити от клиничната пътека." Това заяви председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова в студиото на Bulgaria ON AIR
 
Тя добави, че е изпратено писмо до НЗОК по този казус, но допълнително финансиране ще получат само определени болници, които изпълняват някои критерии. 
 
"Да се погрижим болниците да бъдат обезпечени, защото фалит на болници не звучи добре", подчерта адвокат Димитрова.
 
Според нея пациентите, които са с други заболявания не трябва да се колебаят да потърсят помощ въпреки спирането на плановия прием.
 
Председателят на ББА коментира и т.нар. "зелени паспорти".
 
"Паспортът няма да стане условие за пътуване, защото трябва да се осигурят и други начини - ваксинирането трябва да бъде личен избор. Винаги ще останат хора, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, затова трябва PCR-ът да остане и преболедувалите също да имат някакъв статут", категорична беше тя.
 
"Може да се направи модерен електронен вариант за база данни за ваксинирани, заболели. Това трябва да е приоритет, защото свободата на придвижване е една от основните ни свободи. Може да се окажем ограничени и от частни компании, може ваксинацията да бъде предимство за наемане на работа", каза тя и допълни, че балансът между правила и права е много важен, а държавата е съществена в осъществяването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 8По-точно от 2000 г. насам! Не, че са били цветя и рози и преди това! Оттогава са в спиралата на нямането! Ако едно нещо ти струва 10 лева как ще го покриеш със 7 лева?! А и много се краде меко казано?!
9
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 години
В Гърция е добре да са отворени там са качественни но в България трябва да ги затворят за винаги.Твърдя го сериозно.
8
1
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До до 1Фалират не частните болници на "нашите хора", в които се правят "скъпите" излишни интервенции! Фалират провинциалните болници, които кой знае защо станаха общински! Отворете си очите за болниците в градове с население 10 до 20 000 - там са фалиращите болници! Кой ще лекува хората от селата около тези градчета и как ще накараш млади семейства да живеят на места без най-простото и минимално медицинско поддържане!? Министър Ангелов ще е депутат след изборите, а мизерията в прованса остава!
7
1
 
3
 
! Отговори
... преди 3 години
Направиха болниците търговски предприятия! После заплати няма, пари няма, болници затварят врати! Е как няма бе мушмули! Нали цялата идея да събирате по 8% на глава от населението данък за здраве е да НЕ СЕ ТЪРГУВА със здравето на хората? Никой не иска болниците, полицията или пожарната да ИЗКАРВАТ ПАРИ! Те са разходни клонове на държавата в които даваме пари всички за да има здраве и спокойствие за всички. Който иска да плаща за здраве допълнително има частни болници!
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те фалираха веднага след бай Тошо като падна от власт.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ейджънт Ариел Скит Много пожелателно говорене, но нереално!!! Ти да виждаш държавата и ибщините като добри платци и работодатели?!!! А и не знам някъде да няма частни болници. И Канада никога и никъде не е била пример за каквото и да било!36007
4
0
 
14
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Браво! Много са случаите в които се правят ненужни интервенции , поставят се стентове или се гипсират здрави кости, само и само да се копи/пейстнат епикризи и да се усвоят едни пари. Инвазивната кардиология е точният пример как се източва НЗОК с фиктивни или диблирани дейности
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болници им е само името, те са фалирали отдавна и професионално и морално и финансово.
2
0
 
11
 
! Отговори
ИМА ЧАСТНИ БОЛНИЦИ преди 3 години
и в здравната система е валиден принципа "колото повече болни повече пари" - значи редно е да има и фалит. А за политиците измислили тази абсурдна схема за източване на здравната каса и СЪД за умишлено увреждане на здравето на хората и кражба на парите за здравеопазване
1
1
 
7
 
! Отговори
Короноскептик преди 3 години
Напротив! Звучи отлично! Колкото по-малко търговски дружества в здравеопазването, толкова повече живи и здрави хора!