Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?

Според учени и експерти няма място за притеснение
15 мар 2021 21:01, Нели Христова
56
Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?
Снимка: БГНЕС

Няколко европейски държави, включително Норвегия, Дания, Нидерландия, България и Ирландия, временно спряха ваксинирането с препарата на AstraZeneca след опасения относно дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и съсирване на кръвта. Междувременно Италия, Австрия, Естония, Латвия, Люксембург и Литва спряха имунизациите от една конкретна партида от 1 милион дози, изпратена до 17 страни.

Програмите за ваксинация с AstraZeneca продължават в други страни, включително Великобритания и Франция. Великобритания насърчава хората да продължат да се ваксинират с препарата.

Според AstraZeneca има данни за 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

Какво представляват тромбозата и белодробната емболия?

Понякога кръвни съсиреци могат да се развият в кръвоносен съд, често в краката поради намалената циркулация, което може да е проблем в долните крайници. Когато тези съсиреци се развият, независимо дали в долната част на крака, бедрото, таза или ръката, състоянието е известно като дълбока венозна тромбоза.

Ако един от тези кръвни съсиреци се отдели, той може да се настани в кръвоносен съд, блокирайки кръвоснабдяването на даден орган. Това запушване се нарича емболия. Белодробна емболия възниква, когато кръвният съсирек или емболия блокира една от артериите, преминаващи от сърцето към белите дробове.

Това е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, защото може да повлияе на нивата на кислород в белите дробове и да причини увреждането им. Симптомите могат да включват замаяност, болка в гърдите, задух и кашлица.

Най-добрият начин да се избегне съсирването на кръвта и свързаните с това състояния е да поддържаме здравословно тегло, да сме активни, да се хидратираме с вода, да се избягва пушенето и да се избягва седенето на едно място за дълги периоди от време.

Ваксината на AstraZeneca ли стои зад тези проблеми?

Според изявление на AstraZeneca, публикувано в понеделник, степента на дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия при милионите ваксинирани хора е "много по-ниска, отколкото се очаква да се случи естествено при обща популация с такъв размер и е подобна при други лицензирани COVID -19 ваксини".

Главният медицински директор на AstraZeneca, Ан Тейлър, заяви: "Естеството на пандемията доведе до повишено внимание в отделните случаи и ние надхвърляме стандартните практики за мониторинг на безопасността на лицензираните лекарства при докладване на ваксинални събития, за да гарантираме обществената безопасност."

По думите й, по отношение на качеството няма потвърдени проблеми, свързани с отделна партида ваксини, използвани в цяла Европа или в останалия свят. Допълнителни тестове се провеждат от компанията, но също така и независимо от европейските здравни власти.

От понеделник нито един от тези повторни тестове не дава повод за безпокойство.

Какво казват учените и експертите?

Почетеният професор Джерард Фицджералд, специалист по обществено здраве от Техническия университет в Куинсланд, заяви, че страните, които са спрели имунизацията с AstraZeneca, са действали "с изключителна предпазливост". Но е изключително важно да се отбележи, че кръвните съсиреци са изключително често срещани и преди да съществуват ваксините.

"Например CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията) в САЩ съобщава за 60-100 000 смъртни случая годишно от белодробна емболия", каза Фицджералд. "Това се случва по-често при възрастните хора и тези с хронични заболявания, които са и хората, обект на програмите за ранна ваксинация. Също така трябва да държим всеки риск в перспектива. Досега повече от 2,5 милиона души са починали от COVID-19 и 8 000 до 10 000 души умират всеки ден по света. Повече от 320 милиона души по света вече са ваксинирани. Научно проведените клинични изпитвания на ваксините преди тяхното одобрение не идентифицират повишен риск."

Прозрачни ли са данните за безопасността?

Да. Месечният доклад за безопасност на ваксината AstraZeneca ще бъде публикуван на уебсайта на Европейската агенция по лекарствата през следващата седмица, в съответствие с изключителните мерки за прозрачност за препаратите срещу COVID-19б

Кръвните съсиреци се считат за "нежелани събития от особен интерес", които се наблюдават внимателно от чуждестранни регулатори.

Потребителите и здравните специалисти се насърчават да съобщават на здравните регулатори за проблеми с лекарства или ваксини.

Проф. Джули-Ан Лийк, базирана в Училището за медицински сестри и акушерки на Сюзън Уакил към Университета в Сидни, е социален учен, чиито изследвания са фокусирани върху противоречията и комуникацията по инфекциозни заболявания и имунизация. Тя заяви, че след като бъде открито нежелано събитие, регулаторите и експертите по безопасност на ваксините ще разследват дали се смята, че събитието е причинено от ваксината.

"Това е нормална част от всяка програма за ваксини", уверява тя. "Това показва, че системата е отворена, прозрачна и отзивчива. Правителствата искат да гарантират, че дават на хората безопасни ваксини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа предупреждава Англия,че може да спре кранчето. Англичаните нека се ваксинират,но не за сметка на европейците,които сме си платили! Сега пеят песен,че първо те,а после ние! Е,нека си се ваксинират без нас!
23
18
 
6
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Удряте един два аспирина с ваксината за разреждане на кръвта и нямате проблеми. Може и с две чаши вино ефекта ще е същия и няма да имате проблем с тромби и т.н. Сигурно в света повече хора умират на ден от употребата на парацетамол но не е важно това, важно е ваксината да се оплюче хубаво заради 10 умрели на 20 милиона ваксинирани. Сигурно от тези 20 милиона има поне 100 умрели от катастрофи вече но и това не е проблем.
22
2
 
7
 
! Отговори
ппетров преди 3 години
Ето затова няма ваксини - Президентът на САЩ Джо Байдън каза днес, че 100 милиона американци ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19 в следващите 10 дни, предаде Ройтерс.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Че има има "..дали тези които умират при ваксиниране, биха умряли и при заразяване.."Не се знае, но поне до сега не се е чуло да умират заразени с ковид с такива кръвоизливи и тромби. Съответно може да сме почти сигурни, че при заразяване, поне така с кръвоизливи няма да умрат, а вероятно би могло и да бъдат успешно лекувани.
20
3
 
10
 
! Отговори
ппетров преди 3 години
"Ваксините COVID-19 на AstraZeneca се произвеждат в Съединените щати в завод близо до Балтимор, управляван от Catalent. Този обект е вписан в договора за доставка на ЕС с AstraZeneca като "място за резервно снабдяване" и е с разрешение от лекарствения регулатор на ЕС като производител на съставки за ваксини."
19
9
 
1
 
! Отговори
Че има има преди 3 години
Има проблем, то е ясно, но май не е във опаковката (рнк или аденовирус) а в обучаващият имунната система протеин който тези ваксини - АЗ и Пфайзер носят. Някой хора си заминават от това. 1.Но са в пъти по-малко от тези които умират от самият вирус. 2.Не е ясно дали тези които умират при ваксиниране, биха умряли и при заразяване с вируса (най вероятно да)Всеки си преценява. Факт е че и в двата случая риск ИМА!
18
1
 
9
 
! Отговори
ппетров преди 3 години
Ваксини няма, няма и да има докато САЩ не ваксинират цялото си население. Другото всичко е прах в очите на хората. "Вашингтон заяви на Европейския съюз, че не трябва да очаква скоро да получи ваксини на AstraZeneca, произведени в САЩ, съобщиха двама източници на "Ройтерс" от ЕС в четвъртък в нов удар върху доставките за 27-те страни членки. Сред тях е и България и според източник на агенцията властите в София са знаели за новата ситуаиция още в сряда. Любопитното в случая е, че ваксината на AstraZeneca дори не е одобрена още в САЩ.""Ваксините COVID-19 на AstraZeneca се произв
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото тия от Астра Зенека явно не знаят как се прави. Ама да ни питат нас, ще ги светнем - като се случи да ядосаш по-силния, примерно като му подбиваш цените или нещо друго, трябва да си платиш някаква сума и те оставят на мира като обещаеш повече да не правиш такива глупости. ..Предполагам и с Астра Зенека нещата ще се развият така. Ще си проличи ако си вдигнат цените.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
niama nikakav virus ...otvreme na vreme vi praskat s otrova za mishki, hlebarki, koloradski brambari, skakalci i komari...
15
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дявола бързо обладава, а коронавируса още по-бързо
14
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news.
13
3
 
15
 
! Отговори
ппетров преди 3 години
Миналата седмица австрийската служба за надзор съобщи за 41 смъртни случая след ваксинация с препарата на Pfizer/BioNTech, но отново не е установена връзка с препарата. "BASG е докладвала 43 смъртни случая около времето на ваксинация срещу Ковид-19 (42 Pfizer/BioNTech, 1 - AstraZeneca), се казва в доклада. Според документа "към днешна дата няма факти за връзка с ваксината, разследването продължава"
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В много държави включително БГ населението предпочита да умира от страничните ефекти на вируса вместо от страничните ефекти на ваксините (ако ги има въобще). В БГ специално по будната част ще тества колко точно би струвал стадния имунитет при липса на всякакви ваксини и лечение с лимон, сода, чай и супа. Алтернативни терапии са ракия, лук, чесън, две кутии цигари на ден и бой. Понякога радиация и обгазяване за няколко месеца през зимата....
11
11
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
явно имате много скучни животи щом постоянно търсите конспирацията. Друго обяснение нямам :D
10
7
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
АЗ е най-добрата ваксина!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рнк терапията има нужда от реклама и нещо друго(в случая нещастната Зенечка) да поеме негативите и така другите да изглеждат страхотни. Разбира се всичко това върви с посредствен интелект или липса на опит сред опитните живо.., пардон, граждани.
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интереси и игри. За да приемат хората с доверие другите видове ***. Всъщност получаваш едно и също л...но в различни опаковки.Кой нормален ще участва в мед експеримент доброволно и без да му се плати или бъде застрахован?
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама душка,ти докато си направиш поредният копи - пейст,Германия и Франция взели че спрели и те Прословутата ваксина!
6
5
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗАЩОТО ПОЧНАХА ДА УМИРАТ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА И НЯМАШЕ КАК ДА СКРИЯТ ИСТИНАТА ;D
5
2
 
29
 
! Отговори
русенец преди 3 години
За мен е по-важно това, защо от АЗ предложиха ваксиниращите се да подписват декларации. Аз не помня някога да съм се разписвал при ваксиниране. За мен е важно и това, да науча защо 3/4 от лекарите не пожелаха да се ваксинират. Та нали те са специалистите и знаят как помага една ваксина. Или знаят и нещо повече в случая?!