Време за ваксина: При коя има най-малко тежки странични въздействия?

Специалисти: Подобни случаи са изключение
26 мар 2021 22:30, Красимир Ангелов
337
Време за ваксина: При коя има най-малко тежки странични въздействия?
Снимка: БГНЕС

Нищожно малко тежки странични въздействия има при ваксините срещу Ковид-19 - до този извод стигат изследователите от германския институт "Паул Ерлих". А най-малко тежки странични ефекти има след ваксиниране с AstraZeneca, пише в свой анализ DW.

След почти 9 милиона поставени ваксини в Германия институтът "Паул Ерлих", който отговаря за сигурността на ваксините, изчислява, че само при 0,3 от 1000 дози има съмнения за тежки странични ефекти. Оттук и изводът, който правят от института: ваксинациите са "ефективна мярка за справяне с пандемията".

Още по темата
По данни на института "Роберт Кох", до 12 март в Германия са извършени 8,8 милиона ваксинации. От тях 7 милиона са с ваксината на BioNTech/Pfizer, 300 000 са поставените дози от препарата на Moderna, а с ваксината на AstraZeneca са извършени 1,5 милиона имунизации. Дотук са регистрирани общо 19 194 подозрителни случая на нежелани ефекти или на настъпили усложнения, от които 10 500 след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer, 7663 след имунизация с ваксината на AstraZeneca и 736 случая след ваксиниране с препарата на Moderna.

Общо 2287 са регистрираните случаи на проявили се тежки странични въздействия. Под тежки въздействия от "Паул Ерлих" разбират такива странични ефекти, "при които се налага пациентите да бъдат лекувани в болница или реакциите могат да бъдат определени като значими от медицинска гледна точка". От тях 1728 са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, 352 - с препарата на AstraZeneca, 113 - с ваксината на Moderna. Като процент от поставените ваксини най-малко са случаите на тежки странични ефекти при ваксината на AstraZeneca, става ясно от изследването на "Паул Ерлих".

След временното преустановяване на ваксинациите с препарата на AstraZeneca, до 19 март са били регистрирани общо 14 случая на тромбози след ваксиниране, а двама пациенти са починали. Известни са и още два съмнителни случая след ваксиниране с препарата на BioNTech/Pfizer. В моментта се извършват допълнителни изследвания, които ще покажат дали има пряка връзка между ваксинирането и настъпилите усложнения, съобщават от "Паул Ерлих".

По данни на института, от началото на ваксинационната кампания в Германия има общо 351 смъртни случая със съмнения за възможна връзка между леталния изход и ваксинирането. Във всички тези случаи починалите са били ваксинирани няколко часа до 40 дни преди настъпването на смъртта. От тях 286 случая са свързани с ваксината на BioNTech/Pfizer, по четири случая се падат на Moderna и AstraZeneca. При останалите не е известно каква ваксина е била поставена на починалия впоследствие човек. От института уточняват, че при повечето от тези 351 случая става дума за пациенти с отчасти множество съпътстващи заболявания.

Обичайните странични ефекти

Що се отнася до обичайните оплаквания след имунизация - при трите ваксини се наблюдават различни реакции.

При препарата на BioNTech/Pfizer ваксинираните се оплакват най-често от болки в областта на инжекцията, от главоболие и отпадналост. За ваксината на AstraZeneca най-характерни са грипоподобните симптоми, втрисане и температура. А при Moderna често настъпва кожен обрив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИНТЕРЕСНО!Ми защо не. Иначе такива като тебе как ще се забавляват.
11
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лош зъл човекМа откъде я имате тази информация за умрелите бе? нали те не говорят, кой говори вместо тях?Откога станахте статистици ?И трябва да ви вярваме така ли? Изобщо няма начин това да стане. няма да говорим за умрели от тези които не са ваксинирани умрелите са далеч повече. И всички тези изказвания са пълна идиотия за мен поне. Ваксините помагат да не се прихване болестта Този който вече е болен няма нужда от ваксина Тя е превенция а не лекарство.
10
6
 
17
 
! Отговори
ПРОВЕРИ САМ преди 3 години
Към 13 март в Европа, 3964 регистрирани умрели след "ваксина", и 162 610 случая на тежки ефекти (не говорим за температура и отпадналост). САЩ 1739 умрели, 38 444 тежки реакции.Всичките са БЕЗВРЕДНИ БЕЗОПАСНИ. БОЦКАЙТЕ
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък съм инжДЕнер и гледам на снимката, че иглата от спринцовката е излязла от другия край на ръката и впръскава нано роботи във ефира на етера и хората се зомбират и след година две ще падат като зрели круши по улиците.
8
5
 
15
 
! Отговори
Чух! преди 3 години
Чух за хора, починали след ваксините ви!!!!!!!!!
7
3
 
24
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО! преди 3 години
Ако вируса се лекуваше с анални свещички, щяхте ли да качите снимка на дупе със забита свещичка на половина?
6
11
 
17
 
! Отговори
лош зъл човек преди 3 години
Нищожно малко тежки странични въздействия от изумително напълно безопасните безвредни ваксини, които са още изключително абсолютно ефективни. Само не може да се споменава, че вече да умрели хиляди хора заради тях, и десетки хиляди са имали много тежки последствия. И напълно абсолютно вероятно е пак да се заразиш, дори след втората дозичка. Но за това не говорим, освен ако сме АНТИВАКСЪРИ, пък те са лоши зли хора, нали така.
5
3
 
27
 
! Отговори
да попитам преди 3 години
Щом страничните ефекти са толкова малобройни и незначителни,защо трябва да се подписваме преди поставянето на ваксината.Защо компанията производител не се изправи гордо и да поеме цялата отговорност за евентуалните значими (,,значими,, в случая значи-смъртни )и по-малко значими случаи?
4
6
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Глупости, човек. Големи.
3
10
 
30
 
! Отговори
АЛо Медицинска мафио преди 3 години
Никой не е длъжен да гледа снимки на инжекции, забити в ръце?Мамкa ви даебъ
2
13
 
27
 
! Отговори
СЪД И ПОРИЦАНИЕ преди 3 години
Ще осъдя автора на тази статия.Никой не е длъжен да ви гледа инжекциите.Ще бъдете съдени за насаждане на психоза. Утре.Ще звънна на адвоката си.
1
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много рядко ваксина дава усложнения да не кажа никога. Навремето са ме ваксинирали поне три пъти с ваксини за различни болести и нито една от тях не ми е навредила. Напротив. Сега понеже този коронавирус е нов се правят ужасно много спекулации по този въпрос.Най - вече от тези които би трябвало да не го правят. Но какво да се прави - пандемия не пандемия, пари трябва да падат. да не говорим за разни *** които представа си нямат що е то ваксина но реват срещу нея и плашат хората.