Сараево се готви за антиправителствен протест заради пандемията

Хората негодуват заради забавянето на доставките на ваксини
5 апр 2021 12:27, Петя Славова
2
Сараево се готви за антиправителствен протест заради пандемията
Снимка: БГНЕС

Група граждани и активисти обявиха, че във вторник ще се проведе протест срещу политиците от Босна и Херцеговина, които са отговорни за забавянето на доставките на ваксини срещу коронавирус.

Организаторите призовават гражданите утре, когато се отбелязва денят на столицата Сараево, да излязат заедно в защита срещу онези, "които безочливо си играят" с техния живот. Те настояват за незабавна оставка на Съвета на министрите на БиХ и на федералното правителство.

"всички онези, които ще използват като аргумент, че това би създало хаос и институции без лидерство, нашият отговор е, че институциите вече са без лидерство и че живеем в хаос, в който всеки ден умират средно по 50 наши съграждани, а те показаха и доказаха, че са неспособни и не могат да се справят с пандемията", заявиха организаторите на протеста

Списъкът с техните искания включва назначаване на нов Съвет на министрите на БиХ и на федерално правителство, на които бе даден срок от две седмици да представят ясен и реален план за справяне с кризата и борбата с пандемията, както и за спешно въвеждане на PCR тестове за всички влизащи на територията на Босна и Херцеговина.

Гражданската инициатива обяви пълна блокада на Сараево, ако проблемите на Клиничния център на университета в Сараево не бъдат решени до 6 април. Според активистите, фактът, че ръководството на центъра не позволява никой да влезе в болницата, означава, че "нещо се крие".

Днес се очаква тази група граждани да внесе обвинение в прокуратурата на кантон Сараево срещу ръководството на Клиничния център, който е подписан от повече от 3 000 граждани, съобщиха от Гражданската инициатива за БиХ.

Те обявиха, че ще поискат от правителствата на Федерация БиХ и от кантона Сараево да поемат контрола над Клиничния център в столицата, за да "спрат престъпността в тази институция, довела до десетки смъртни случаи, чийто живот, според признания на служители в Клиничния център, е можело да бъде спасен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия разработи и притежава 3 собствени ваксини. Руските граждани не се готвят за антиправителствени протести заради пандемията, защото Путин осигурява възможност на всеки желаещ да се ваксинира руски гражданин, ваксинация с една от трите отечествени ваксини по желание. Веднага, без опашки и в комфортни условия. Русия е единствената страна в света, която така висококласно се грижи за здравето и безопасността на гражданите си.