Проф. Кантарджиев: До есента можем да поставим вируса под контрол

Той заяви, че работата си я върши и без щаб
20 апр 2021 15:17, Нели Христова
99
Проф. Кантарджиев: До есента можем да поставим вируса под контрол
Снимка: БГНЕС

Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията продължи с бързи темпове, до есента ще поставим коронавируса под контрол. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев пред Фокус.

"Ако в момента продължава ваксинацията с темп, който ни е обещан от фирмите, които произвеждат и сме сключили договор с тях за ваксини - май месец по 250 000 на седмица и юни месец по 350 000 на седмица за РНК ваксини, това са на „Модерна“ и на „Пфайзер/Бионтех“, ако хората сътрудничат и лекарите се организират, мисля, че до есента ще го поставим под контрол. В смисъл да няма епидемично разпространение, да не говорим за дифузно разпространение, а да говорим за отделни клъстери – даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат лесно да се контролират и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемичен, а ендемичен характер".

"За 14 месеца за този вирус знаем много повече, отколкото за който и да е друг вирус до сега, защото цялата световната общественост се е заела с проучването му и трябва да намери общодостъпно лекарство за COVID-19", допълни той. Професорът посочи, че засега нови генетични щамове няма.

"Българският щам, който миналата седмица доказахме, е една нова мутация – замяна на аминокиселини на 25-о място, което, слава Богу, не променя много архитектурата на този спайк протеин, белтъка на шипчето. Материалите, които в момента изследваме от областта – не сме доказали други подобни циркулации в други пациенти и много вероятно тази мутация няма да се наложи, няма да се яви нова генетична линия", обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и работата на НОЩ като посочи, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички директори на РЗИ-та какво е разпространението във всяка област, графично.

„Аз моята работа си я върша, със или без щаб. Аз и всичките ми колеги лекари от Щаба не сме взели никакво допълнително възнаграждение като работим за щаба. От 14 месеца си взимам само заплатата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Казвам го, защото и такива спекулации започнаха“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
Вашта... преди 3 години
До силно слабоуумното от снимката. Самюел Ескерт предлага награда от 1млн$ за този Муню, който докаже ,че Ковид 19 вирусот съществува с неоспоримо доказателство и изолация според критериите и постулатите на Робърт Кох.
76
0
 
2
 
! Отговори
8 преди 3 години
Тоя ще га съдя дето нареди да си простираме дрехите като се върнем отвън!Послушах го .Живеем на първия етаж и ми откраднаха гащите и потника при едно такова простиране !Сега ще ми купи ле поне едни *** ?А , питам!
75
1
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"От 14 месеца си взимам само заплатата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести"Т.е. иска да каже че от въпросният център няма никаква полза след като директорът му вече повече от година работи друго, а от там само 20-30 хиляди лева заплата взема? Защо не го закрият тогава?
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Освне К19 други вируси няма.
73
1
 
2
 
! Отговори
Есен преди 3 години
До есента-да.после ще влезнем разко в 4 вълна и така до края на света.
72
2
 
2
 
! Отговори
8 преди 3 години
Абе ти кой ПУЦ си завършил че правиш такива изводи?Той се разраства , появяват се нови и все по-нови мутации , а нашия седнал да гледа на боб!
71
2
 
4
 
! Отговори
Да му се забрани, преди 3 години
На него и шайката около него да харчат пари за да се изживяват като изследователи."Българският щам, който миналата седмица доказахме.. "Ти ли бе палячУ? Или псевдо учените от БАН?Ех, Дянков едно свястно нещо бе подхванал ама нейсе. Посякоха го.
70
0
 
4
 
! Отговори
гледайки го тоя преди 3 години
си мисля как с камъни трябва да бъде изгонен от всякъде.
69
0
 
3
 
! Отговори
отврат преди 3 години
До До 26Боцкане на 6месеца до смъртта.
68
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Нали няма предвид парламентарен контрол?:)
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тоя няма ли оставка бе? Или чака да го изгонят?
66
1
 
3
 
! Отговори
питанка преди 3 години
Тоя кога стана професор и по какво или герп продава на кило титлите?
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия подадоха оставка и вируса побегна ,интересно )Ко че правим без тях ,кой ще посреща ваксините
64
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ей сегичка ще го поставим вируса под контрол, само ни оставете още малко да папкаме от далаверата!
63
2
 
13
 
! Отговори
Тя преди 3 години
Как? Ще му се скараме? Вече не знаем кога лъжете. Преди говорехте, че хората умират само от ковид. Вчера на въпрос защо толкова смъртни случаи на ден, точно ти каза, защото това са хора със заболявания. На първо място по инсулт и инфаркт. Толкова хора развиха заболявания по време на пандемията и толкова хора развиха тревожност. Ясно е, че ви се казва какво да говорите, но все си мисля, че човек трябва да има и поне малко съвест. Хората не ви харесват, не заради ограниченията, а заради лъжите.
62
4
 
15
 
! Отговори
Ковид Иванов преди 3 години
Ха дано До есента да можем да те поставим теб под контрол и запрещение!!! Че то , ако може и всички останали изтрещяли маймуни, продаващи Родината ни за пликче семки и бонбонки.
61
2
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Биологичната война на мизантропите от Давос срещу човечеството продължава. Става страхотно пренасочване на капитали от едни индустрии към други и се задава инфлация по целия свят предизвикана от записаните в компютрите на световните банки измислени трилиони $.
60
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избихте хората с неадекватните си "мерки". Затваряйте училищата докато не е станало късно, ще сринете туризма и мн. други браншове!!!
59
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква есен, какви 5 лева бе, затваряйте за 3 седмици и да се приключва с този вирус!! Само допреди месец казвахте, че Бг е "като оазис", отворихте училищата преди изборите и вс. пламна. Писна ни!!!
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя да си гледа гъбите под ноктите че от неговите решения сме до тук първи по смъртност