Учени: Можем да предотвратим съсиреците от аденовирусните ваксини

"Джонсън и Джонсън" вече са в контакт с тях
30 май 2021 21:06, Нели Христова
106
Учени: Можем да предотвратим съсиреците от аденовирусните ваксини
Снимка: БГНЕС

Екип от германски учени вярват, че са разбрали защо някои хора, получили ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" срещу COVID-19, развиват кръвни съсиреци. Освен това те твърдят, че могат да кажат на производителите как да подобрят препаратите, за да ги избегнат.

"Ключът е в аденовируса - вирусът на обикновена настинка, който се използва за доставяне на протеина на коронавируса в тялото", казва Ролф Маршалек, професор от университета на Гьоте във Франкфур. ИРНК ваксините, разработени от "Пфайзер" и "Модерна", не използват тази система и не е имало случаи на съсирване на кръвта, свързани с тях.

Кръвните съсиреци са редки, но обезпокоителни в по-младата възрастова група, които са изложени на по-голям риск от съсирване на кръвта, но по-малко вероятно да прекарат тежко COVID-19. Обединеното кралство предлага на всеки под 40-годишна възраст избор на ваксини, когато има такива. Във Великобритания има 309 случая на тромбози от 33 милиона души, получили ваксината на "АстраЗенека"

В труда си, който е в предпечатна подготовка, но не е подложен на партньорска проверка, учените казват, че смятат, че проблемът се крие в навлизането на аденовируса в ядрото на клетката, а не само в клетъчната течност, където вирусът обикновено произвежда протеини.

"Жизненият цикъл на аденовируса включва инфекция на клетките, навлизане на аденовирусната ДНК в ядрото и впоследствие генна транскрипция от машината за транскрипция на гостоприемника", пишат те.

"И точно тук се крие проблемът: вирусното парче ДНК не е оптимизирано за транскрибиране вътре в ядрото."

Вътре в клетъчното ядро ​​части от протеина се сливат или разделят. Те се превръщат в мутантни протеинови парчета, които изплуват в тялото и много рядко могат да предизвикат образуване на кръвни съсиреци, смятат учените.

Проф. Маршалек казва, че ваксините могат да бъдат преработени, за да се избегне проблемът. От "Джонсън и Джонсън" вече са в контакт с него, твърди той пред Financial Times.

Компанията "се опитва да оптимизира ваксината си сега", каза той пред вестника. "С данните, които имаме в ръцете си, можем да кажем на компаниите как да мутират тези последователности, кодирайки шип протеина по начин, който предотвратява нежелани реакции."

Все още учените не са разговаряли с "АстраЗенека", казва той. Компанията не е била в контакт, "но ако го направят, мога да им кажа какво да направят, за да направят по-добра ваксина", сподели той пред FT.

Други учени обаче имат други теории и обяснението на Маршалек за неблагоприятните събития все още е хипотеза, която предстои да бъде разгледана от други експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
7
 
! Отговори
Митко Б. преди 3 години
Тоо.. едно е да искаш, друго е да можеш , а трето и четвърто е да го направиш !
35
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Радвай се, че не си им в таргет групата.
34
2
 
10
 
! Отговори
Т преди 3 години
Нещо като не става се изтегля от пазара и не се предлага. Много трудно да се измисли . Има странични , животозастрашаващи ефекти, не се пуска в употреба и толкова.
33
3
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 години
"Учени". Чуя ли тая дума се крия и завивам през глава. Кои са тия учени?Имена?Университети?Постижения? Доказуемост? Кръгове,в които се движат? Държави или частни лица,които спонсорират начинанията им? Геополитика зад учеността им? Няма да продължавам да изреждам,защото списъкът може да бъде попълнен от всеки. Къде беше и е науката, когато аз бях и съм на улицата, хранейки се с отпадъци? Защо аз съм по-силен от тази наука, щом никакъв вирус не ме лови,бидейки очи в очи с предполагаемата опасност?
32
0
 
3
 
! Отговори
Тhe man преди 3 години
Едно е да искаш ,друго е да можеш а трето е да го направиш и четвърто е да има балъци ,които да повярват ,че искаш да можеш и ще го направиш!
31
3
 
3
 
! Отговори
преди 3 години
как ще оправят всичко те, веднага? поне посменете опаковката и толкоз. да хваща доверие. за всички, които вярват на официалните блюстители на ваксинацията - нали знаете, че това е прах в очите...
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилича ми на кварталния автомонтьор - дай да смениме това и ше видиме, ако не се опраи ше хоиш да купиш е онова и ако пак дава грешка, забутай тая до моргата и си купи нова кола.
29
3
 
15
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Нали нямаше съсиреци?
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама като може, защо не е предотвратено преди да се инжектираха милиони хора?! Може би нарочно? След два три месеца ще почне да се пише и за другите ваксини и какво точно правят (причинявят) а хората са вече инжектирани ...
27
6
 
10
 
! Отговори
Било... преди 3 години
...САМО ХИПОТЕЗА. Тоест, не се знае знае ли се. . Сега ще експериментират с опитни зайци - ваксъри.
26
10
 
10
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 22Няма добра "ваксина"Гледахме клипа с хакера който чрез спътник следеше приятеля си Льоша който е инжектиран със Спутник. Ето го, намира се на еди каква си ширина, в момента спи, има огромно количество данни за него и тнт. Изобщо не беше чипиран Льоша муа-ха-ха Казвам ви, хакерите ще са най големите робовладелци в НСР. Нали знаете, че наноботите могат да отделят LSD в организма? Сещайте се какво може да ви накарат да правите ако сте чипирани.
25
2
 
14
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Ами , като е толкова добра руската ваксина, защо кметът на Москва излезе с призив към московчани да се ваксинират ,А?! Явно руснаците са наясно, че ваксината не струва .
24
9
 
11
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Във Великобритания са инжектирани/кастрирани/чипирани 33 милиона души, в българия 20 хиляди. Познайте на кой ще принадлежи четвъртия райх? :]]
23
12
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
За най-сигурно просто избягвайте да си бодете разни експериментални течности в телата. Който вече е безнадеждно облъчен и не може да проумее това, че тоя вирус не е по-опасен от някой грипни щамове - да тича да се дупчи!
22
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската нали не дава тромбози но тя пък не е демократична
21
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мога да ви кажа с АБСОЛЮТНА сигурност че идната зима пак ще сме с маски и ще има нови ваксинации.Този вирус няма да си ходи скоро.Заразих се миналият март и сега пак съм заразен.Да, сега го минавам за 4-5 дни почти неусетно за разлика от миналата година когато го карах 2+ месеца но е факт че нито пребуледуване нито ваксини ще спрат този вирус.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е драмата? Да правят щом могат. Не само да лалат. Но не виждам смисъл - разписали са че не им пука какво ще стане с тях, нека тромботират.
19
2
 
18
 
! Отговори
Хитро преди 3 години
Добър бизнес. Едно лекарство предизвиква болест и давай пари на учените и лекарите да измислят как да я предотвратят, като измислят ще се окаже че това предизвиква нова болест и пак ще има парички за тях. Хитро.
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учени: Не можем да предотвратим липсите в мозъчната функционалност на ваксинираните
17
2
 
12
 
! Отговори
На тромбозните преди 3 години
Ами извинявайте