Проф. Христова: Вероятно няма други заразени с "Делта"

Есента отново може да няма грипна епидемия, прогнозира тя
18 юни 2021 14:22, Анисия Иванова
42
Проф. Христова: Вероятно няма други заразени с "Делта"
Снимка: БГНЕС

Вероятно няма други заразени от пациента с "Делта" варианта на COVID-19 у нас. Този случай може да остане без други случаи, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти. 26-годишният мъж се разболява от среща с друг чужденец, който е болен, а не на местна почва. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Вчера беше съобщено, че у нас вече е регистриран първи случай на индийския вариант на COVID-19, пациентът е от Плевен. Заразеният е контактувал с лице от Северна Ирландия.

Още по темата

По думите на професора няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в този момент този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

"При заразения българин е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни проф. Ива Христова.

Според нея се върви към падане на маските в офиси, където хората са ваксинирани.

"С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират. Твърде вероятно е да няма отново грипна епидемия заради COVID-19. Няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", добави проф. Ива Христова.

Тя подчерта, че вирусът се подмладява и засяга все по-често по-младите и децата. Проф. Ива Христова каза още, че подкрепя проф. Кантарджиев след пенсионирането му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
13
 
! Отговори
то и тази версия преди 2 години
То а тази версия ще е като другите.....половината хора го минали ама не разбрали. А някои имали и хрема.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкарал го е леко, щото е имал поне 1 ваксина. Съвестен, изолирал се, не е заразил други. Просто и ясно.
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма Герб, няма вирус. Логика.
17
9
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Няма да назначат Кантарджиев, вече е пенсионер със заповед, пишете мега глупости!Но ще назначат нов Кантарджиев и нов Мутафчийски, които няма да са толкова добри и няма да си поплюват толкова!
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи според професорката няма други заразени, щото нашият болен се самокарантинирал, а пък лицето от Северна Ирландия, което е било вирусоносителят е контактувал само с един човек? Как ли си го представя това професорката? Май е по-вероятно тоя щам като е видял, че тук 2 месеца не му обръщат внимание, да се е почувствал обиден и да си е тръгнал. Или просто вирусът не е толкова заразен и страшен, колкото ни го представят?
15
2
 
12
 
! Отговори
Да преди 2 години
Хе, разбира се че ще има нов щам нали новите (стари) комунисти трябва да си опекат работите, докато ние сме заключени и скрити под диваните с маските!
14
4
 
13
 
! Отговори
666 преди 2 години
Човека лепнал новия щам след убождане с Астрата. А дали новите щамове не са точно от тях а? Ах овчици, как ви вкараха във въртележката на еврейско-ционистката лъжа. На есен ще има 4 вълна, ама дори да е от ваксините, ще ви изкарат виновни, вас нормалните хора. И така разделяй и владей!
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакат изборите и да назначат пак Кантарджиев за заместник-директор, да се върне през задния вход при заплатата си и да натрупа още милиони левове от шеги и закачки по медиите.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човека се разболял между двете ваксини на астра зенека.Как да го разбираме това. Че му е бита едната ваксина на астрата и човека се разболял преди втората доза. Демек астрата го е заразила с индииския щам. Когато се изказват такива светила от село Левуново защо не си включат главният мозък преди да говорят. И кои ще са тези смелчаци дето ще се ваксинират като им обясняват че въпреки ваксинат човека се е разболял и то от Индииският вариант без да е ходил в друга държава или да е имал контакт.
11
4
 
10
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Поредната атака на тези които внесоха огромни количества ваксина започва. Желаещите да участват в експериментите с ваксините намаляват. Затова идва на помощ плашилото Делта.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свалете маските, лекарите и аптекарите си искат грипната епидемия. Ковидът удари лекарите и аптекарите.
9
2
 
18
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Много ясно,че няма да има грипна ,вече всичко е ковид хаха
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам да видя новия Щаб! Най-вероятно няма да има такъв и зимата ще е тотален хаос и мор!
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука и ваксините няма да помогнат. Индийците ги ваксинират и те още повече се заразяват
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как хем се разпространява бързо тоя вирус, хем няма други заразени...а грип нема да има, сига сичко е ковид, за да се точи касата...
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва ли няма да има други след като отвориха границата и постояно влизат и излизат в страната. Това че не ги ловят, не значи че няма.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така ,пр Радев всичко е ОК.Той другият болен е прелетял като лястовичка.
3
1
 
9
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Започва се, Борисов не но затвори, но комунистическото служебно правителство ще го направи! Няма да е преди изборите, но новогодишните празници ще сме под ключ, мога да сложа 500 лв облог!
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на момчето, че се е изолирал Съвест има. Но др случаи със сигурност има и ще има. Не се тества достатъчно, единични проби се секвенират. Затова не са доказани още случаи.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да има грипна епидемия, след като всички се пишат болни от ковид за да затварят и източват пари от касата.