Доц. Гломб: Срамувам се от развоя на ваксинацията в нашата страна

Според нея единственият начин да се справим с епидемията е ваксинирането
27 юни 2021 17:55, Нели Христова
257
Доц. Гломб: Срамувам се от развоя на ваксинацията в нашата страна
Снимка: БГНЕС

"Човечеството има един единствен начин за справянето с епидемии – ваксинирането. Ваксинацията предпазва не само индивида, но и обществото. Това нещо може да се случи само след масов имунитет. Светът е ваксиниран неравномерно. Ако някоя страна достигне заветния колективен имунитет, тя пак няма гаранция, че е предпазена”. Това каза в ефира на NOVA ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя добавя, че СЗО се притеснява за всички страни.

„Ние попадаме в една срамна класация, бъдейки едни от най-малко ваксинираните хора. Някои страни пък нямат финансовия ресурс, за да закупят препаратите. Аз лично се срамувам от развоя на ваксинацията в нашата страна”.

COVID-19: В 17 области на страната няма новозаразени

„Аз съм вирусолог и ще ви кажа, че нещата в Англия не изглеждат зле. Те заложиха първо на възрастното население. Голямата част от новите случаи са сред неваксинираните хора, чийто ред още не е дошъл”, обяснява специалистът.

Тя добавя, че колективният имунитет би предпазил хората, които са твърди болни или слаби, за да се ваксинират.

„Свойство на вирусите е да се изменят постоянно, за да се адаптират към всеки нов гостоприемник. Докато ние удължаваме тази верига ние даваме възможност на вируса да се изменя. Обществената и лична цена на този процес би била много голяма”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, отново сме в срамната класация на света. То с такъв материал....
4
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебният министър Кацаров е антиваксър, до момента неговото правителство е унищожило над 500 000 ваксини умишлено без да им е изтекал срока на годност.
3
7
 
40
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
В статията - жена, а на снимката - мъж. Откога Гломб стана българска фамилия? Какво срамно има, неуважаема другарко Гломб, във факта, че българите не искат да са опитни мишки? А колективен имунитет може да се постигне и с преболедуване. За това не са нужни ваксини.
2
10
 
26
 
! Отговори
Аман! преди 2 години
Брех! Ама професорке, как ли се е справяло човечеството с епидемиите преди да измислят ваксините? Не е изчезнало я!Айде, по-спокойно, моля!
1
42
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно права е!