Проф. Кожухарова: Коронавирусът се връща, грехота е да не използваме ваксините

Ще се срещаме с вируса като с грипа, каза епидемиологът
5 юли 2021 13:38, Ния Христова
383
Основната цел на новосъздаденият от Министерството на здравеопазването Обществен съвет е да насърчи ваксинацията срещу COVID-19. В Съвета влизат лекари, здравни медиатори, представители на различни религиозни общности, актьори, певци, журналисти и др.
 
"Може би по-рано трябваше да бъде създаден, защото е засегнато цялото общество и почти всички хора имат мнение по медицинските въпроси. Обществото трябва да реши иска ли да се предпази от заболяването или непреболедувалите ще изчакат да преболедуват, поемайки определени рискове. Съветът е разнороден и идеята е всеки да направи каквото може в неговата област. Хората от Съвета са убедени в ползата от ваксините и това е много важно".
 
Това каза епидемиологът и съветник на здравния министър д-р Стойчо Кацаров - проф. Мира Кожухарова, в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя припомни, че докато нямаше ваксини, хората питаха защо липсват. В момента, в който се появиха, интересът към ваксинирането спадна.
 
Епидемиологът изтъкна, че възможностите са да преболедуваш или да се ваксинираш. При малък процент заболяването протича тежко и може да завърши зле, алармира тя. 
 
От думите й стана ясно, че процентът на ваксинираните лекари в България не е достатъчно висок.
 
"Този вирус очевидно няма да изчезне от нашето общество. Както се срещаме с грипа всеки сезон, така ще го срещаме и този вирус. В началото на пандемията част от лекарите бяха изплашени от вируса. Ваксината ни дава шанс да не се страхуваме. Налага се да се адаптираме към ситуацията, което няма да бъде ново за нас", каза още проф. Кожухарова.
 
Според нея би изглеждало добре участието в Обществения съвет на социолози от университетските среди, които да направят проучвания. 
 
"В момента естествен имунитет почти не се изгражда, много малко хора го изграждат. През есента вирусите се връщат в човешкото общество, ще се върне и коронавирусът", изтъкна тя и се съгласи с мнението на здравния министър, че е измамно спокойствието спрямо COVID-19 през летните месеци.
 
"Трябва да престане българският народ да се притеснява. Много по-лесно е да се ваксинираш, отколкото да мислиш дали ще се разболееш и как", каза още гостът в студиото и добави, че всеки човек има поставени по около 10-15 ваксини през живота си.
 
Тя не конкретизира какво е количеството ваксини у нас с изтичащ срок на годност, но посочи, че това е проблем и в световен мащаб.
 
"Всички, които сме се презапасили, така се получава. Израел обаче има собствен договор с производителя - в момента преговарят част от ваксините да бъдат предоставени на други държави. Ние сме в ЕС и договорите са сключени от ЕК, която осигурява предостатъчни количества ваксини. Не е лесна процедурата по дарение, трябва да имаме разрешение от ЕК. Грехота е ваксините да не се използват", коментира проф. Кожухарова.
 
"Бих се обърнала към родителите. Вашите деца се върнаха, за да се ваксинират, а вие какво правите и защо ги оставяте да се притесняват за вас?!", отбеляза тя.
 
Епидемиологът увери, че страната ни разполага с достатъчно ваксини в срок, които са осигурени по сключените договори. По думите ѝ ваксината дава голямо чувство за свобода.
 
"Към момента не се предвижда затягане на мерките", обяви проф. Кожухарова.
 
Според нея финансовото стимулиране на хората да се ваксинират няма да бъде работещ модел у нас. Тя не смята и че ваучерите биха стимулирали гражданите. Разчита се много на помощта на здравните медиатори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
7
 
! Отговори
Колио преди 2 години
от къде ги намирате тия,Няма ваксина няма болни,Но не се притесняваите ще го направят задължително
13
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лигав народ.да мре като не ще да се ваксинира.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ходещ некролог, ако му позволите ще иска да ваксинира и децата, а тях тази болест е безобидна.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Завръщането на джедаите" IVГрехота е да не използваме бластерите!
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 - Влизай под леглото и се вмирисвай. Няма как да ограничиш 99% от населението. Инжектираните в България са 1%. Манипулациите по медиите не ме интересуват. Медиите не служат на народа, те си имат собственици които получават пари от бигфарма.
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая като я е страх от ковид да се ваксинира, но да не дава наклон на тези който или са го прекарали или не ги е страх.
8
18
 
5
 
! Отговори
Деян преди 2 години
Откакто се ваксинирах и спря да ме боли глава.Странно,но факт!И се чувствам много добре.
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, поне през лятото вируса си почива, и той е хора! Както Хасан - майка баща няма, леля му го раждала.
6
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да е сега тичам да си сложа експериментална ваксина заради една хрема, а и ие цялото домакинство го изкарахме.
5
3
 
36
 
! Отговори
д-р ХАОС преди 2 години
фелшера от Дупница, сега се титулува министър на здравето, до преди няколко месеца обясняваше по ТЕЛЕВИЗОРА, че голяма файда от ваксините няма и човек може да не се ваксинира, а когато преболедува ще бъде вече с антитела
4
7
 
46
 
! Отговори
DD преди 2 години
Колко е долна тазии... как са напипали всички психологически ниши и манипулират тънко.Изеднице прокажена ти колко инжекции си удари.Та нали най големите преносители ще се превърнат ваксинираните,с псевдо свободата която им афиширате.Всичк ое измислено доста добре,познавайки психологията на човека.
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коронавирусът се връща - Бабички правят предиктив програминг. Тъжен свят.
2
44
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без сертификат за ваксинация и в градски транспорт не бива да пускат. Нито в големите магазини, нито по кина и театри, нито в ресторанти и барове. Като не искат да се ваксинират да живеят сред природата и да си се събират в църквите и сектантските домове.
1
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
TТая баба да си сложи всичките ваксини. Подарявам и ги! Аз имам антитела!