ЕМА: Може да има връзка между ваксини и появата на миокардит и перикардит

Възможните реакции са след дози на Pfizer/BioNTech и на Moderna
Обновена: 9 юли 2021 18:15 | 9 юли 2021 18:15, Александър Попов
64
ЕМА: Може да има връзка между ваксини и появата на миокардит и перикардит
Снимка: БГНЕС

Миокардит и перикардит могат да се появят в много редки случаи след ваксинация с ваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и на Moderna. До такова заключение достигна Комитетът по безопасност (PRAC) на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), което бе публикувано на сайта на агенцията.

Комитетът препоръчва миокардит и перикардит да бъдат вписани като допълнителни странични ефекти в информацията за тези продукти заедно с предупреждение за повишаване на осведомеността сред здравните специалисти и хората, получаващи тези ваксини.

Миокардит и перикардит са възпалителни реакции на сърцето. Симптомите могат да варират, но често включват задух, силен сърдечен ритъм, който може да бъде неравномерен (сърцебиене) и болка в гърдите.

При достигане на заключението си Комитетът е взел предвид всички налични в момента доказателства, се подчертава в съобщението.

Разгледаните случаи са възникнали предимно в рамките на 14 дни след ваксинацията, по-често след втората доза и при по-млади възрастни мъже. В пет от случаите се е стигнало до летален изход, като пациентите са били в напреднала възраст или са имали съпътстващи заболявания. Наличните данни показват, че ходът на миокардит и перикардит след ваксинация е подобен на типичния ход на тези състояния, като обикновено се подобрява с почивка или лечение.

Призовават се здравните специалисти да внимават за признаците и симптомите на миокардит и перикардит. Те трябва да предупредят лицата, на които се поставят тези ваксини, да потърсят незабавна медицинска помощ, ако се появят симптоми на миокардит или перикардит.

Здравните специалисти трябва да се консултират с приложимите насоки и/или да се консултират със специалисти (напр. кардиолози), за да диагностицират и лекуват тези състояния.

Към този момент не може да бъде установена причинно-следствена връзка с миокардит или перикардит с други две от разрешените ваксини срещу COVID-19 - Janssen и Vaxzevria1, като Комитетът е поискал допълнителни данни от компаниите производители.

EMA потвърждава, че ползите от всички разрешени ваксини срещу COVID-19 продължават да надвишават рисковете от тях, тъй като научните доказателства показват, че те намаляват смъртните случаи и хоспитализациите, причинени от COVID-19./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 ти кога си ги карал и кво знаеш за тях ве ***? Гугъл ли нямаш, библиотека ли няма във вашето село? Чети, от където искаш се ограмотявай. Ако беше така при всяка грипна епидемия щяхме да пълним гробищата. Миокардитът минава сам за седмица, две през които човек трябва да си почива. При хора със сърдечни заболявания може да продължи 2-3 месеца. За смъртни случаи не съм чувал. Още преди ваксините почнаха да се полнят кардиологиите с прекарали Ковид с миокардит и перикарди без жертви
38
2
 
2
 
! Отговори
Пояснение преди 2 години
Ефекта е впечатляваща, страничните действия незначителни в сравнение с противогрипната ваксина.
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грипът съвсем не е безобиден, особено опасен е за малките деца, бременните, възрастните с хронични заболявания . Грипът постоянно мутира и ваксините са от старата генерация,правят се прогнози за да се произведат за сезона. в зависимост от щама, ефекта им е между 30 и 60%. Тука говорим за нов вирус, никой не го е срещал допреди 2 години, същевременно засега е само 1 щам, ваксините са хай -тек. И ефекта и страничните им действия са незначителни, на фона на грипната ваксина.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36Глупости.
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимен 28 е типичен пример за невежеството на ваксърите! А с това, че нарича тези заболявания "безобидни" е направо вреден и дори може да yбие човек, защото е възможно някой да му повярва, че е безобидно и да не обърне внимание на здравето си навреме!
34
5
 
16
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
При тежко прекарване на грипа вероятността е същата.И срещу грипа ли трябва да си ваксинираме?
33
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте какво, всеки ще се срещне с ковида рано или късно,дали ще се разболее леко или тежко, никой не знае предварително.Ако се разболее от средно тежка и тежка форма, до 40% риск да има миокардит.Ако се ваксинираш, риска от миокардит е 0,00001%. Тромбози-50% от болните,млади получават инсулт и инфаркт,белодробна тромбоемболия,затова се дават ангикоагуланти и антиагреганти.От ваксина -риска е 0,00002%. И то не точно тромбози са от ваксина, а Дик синдром-имунна реакция. Това са фактите. Избирай с
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази окултна снимка? Този да не са го ползвали за дартс.
31
2
 
10
 
! Отговори
Езотерика преди 2 години
Душата е най тясно свързана със сърцето. Нормално е да се получи възпаление, при рязко скъсване на връзките, а може и да не е възможно.
30
6
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Да не те плаша излишно, ама миокардита е като короната.Повтаря.
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28Миокардитът и перикардитът изобщо не са безобидни състояния. Казвам го като кардиолог. Може да доведат до смърт от ритъмни нарушения, прогресивна сърдечна недостатъчност или сърдечна тампонада. Разбира се имат и леко протичане, но в никакъв случай не са безобидни. Не зная кой и колко ти е платил, за да заблуждаваш хората.
28
2
 
15
 
! Отговори
каква връзка преди 2 години
"ЕМА: Може да има връзка между ... " - Пряка връзка, косвена или мистериозна? Много им пука за живота на хората. Като ги увредят за цял живот ще имат още по-редовни пациенти и икономиката ще процъфтява.
27
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миокардит и перикардит се причиняват от всякакви вирусни възпаления. Разбира се, че и от всяка ваксина съществува шанс за развитие на тези безобидни състояния. Разликата е, че е в пъти по-малък шанса, защото ваксините въобще не са толкова потентни да се месят в работите на организма, колкото който и да е вирус. Моя позната кара миокардит след безсимптомно изкарване на Ковид преди половин годин. Аз карах миокардит след аденовирусна инфекция пред доста години. Неприятно, но не е кой знае какво
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета,че по южно черноморие колкото одавени,толкова починали и от инфаркт,включително и млади хора.Не казват тия с инфаркта дали са ваксинирани,кога и с колко ваксини?
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че не ми дреме ни за вирусите, ни за ваксините.
24
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
такива приятни наивници са антиваксърите.жалко, че ще измрат от ковид.
23
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даа, и на фона на това снощи "новите" обявиха че децата ще ходят на ясла и градина САМО ако и двамата родители са ваксинирани. Това е подходът на антиваксър министъра дето гори маски. Боже, тоя лъжец ли е или го купиха, т.е. корумпиран. Вие как мислите?
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, тоя филм свърши ама се чудя, догодина какъв нов цирк ще измислят??
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 65 млад възрастен ли съм, щото на 85 мисля да съм стар вече, или?
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко ще си кажат, ама на час по лъжичка. Че и смъртни случаи имало.