J&J се оказа по-малко ефективна срещу Делта варианта

Всеки, получил една доза, може да се наложи да има и втора
21 юли 2021 12:55, Петя Славова
32
J&J се оказа по-малко ефективна срещу Делта варианта
Снимка: БГНЕС

Еднодозовата коронавирусна ваксина на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson, или J&J)) е много по-малко ефективна срещу варианта Делта, отколкото срещу оригиналната версия на COVID-19, показва ново проучване, публикувано онлайн и цитирано от "Ню Йорк таймс".

Проучването, което изследва кръвни проби в лабораторни условия и все още не е рецензирано, предполага, че всеки, получил ваксината на J&J може да се наложи да получи втора доза, тъй като по-заразният Делта вариант продължава да се разпространява в САЩ, предава БНР.

"Посланието, което искахме да дадем, не е, че хората не трябва да получават ваксината на J&J, а се надяваме, че в бъдеще тя ще бъде подсилена или с друга доза на J&J, или с една доза на ваксините на Pfizer или на Moderna“, заяви пред "Ню Йорк таймс" ръководителят на изследването Натаниел Ландау, вирусолог от Медицинското училище "Гросман" на Нюйоркския университет.

Още по темата

По-рано този месец базираната в Ню Джърси компания "Джонсън и Джонсън" публикува предварителни данни, показващи, че нейната ваксина е ефективна поне осем месеца след имунизация срещу варианта Делта, появил се за пръв път в Индия.

През май обаче британското правителство публикува проучване, в което се посочва, че единична доза от ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), която е сходна по структура с ваксината на "Джонсън и Джонсън", е била само 33% ефективна срещу симптоматично заболяване, причинено от вариантът Делта, докато две дози са били 60% ефективни срещу симптоматично заболяване.

Говорителят на J&J Сиема Кумар заяви пред британското издание "Таймс", че данните от последното проучване "не говорят за пълната същност на имунната защита".

Миналия месец директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) д-р Рошел Валенски заяви пред телевизия NBC, че "имаме всички основания да вярваме, че ваксината на J&J ще се представи добре срещу варианта Делта на коронавируса, както досега срещу другите варианти, циркулиращи в Съединените щати".

Вчера пък д-р Валенски заяви пред американските депутати, че вариантът Делта в момента представлява 83% от всички случаи на Covid-19 в САЩ. По време на същото изслушване главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи каза, че изследователите все още преценяват дали ще са необходими бустерни ваксинационни дози, за да се осигури допълнителна защита.

"Не искаме хората да вярват, че когато се говори за бустерни дози, това означава, че ваксините не са ефективни“, каза Фаучи и допълни: "Те са много ефективни, говорим за тяхната дълготрайност“.

Първоначалните проучвания показват, че иРНК ваксините, произведени от Moderna и Pfizer/BioNTech са ефективни срещу варианта Делта и могат да осигурят защита в продължение на години, при условие че вирусът не мутира далеч отвъд началната си форма.

Вариантът Делта се счита като основна причина за увеличаване на случаите, хоспитализациите и смъртните случаи от Covid-19 през последните седмици, въпреки че данните във всичките тези категории все още са доста под пика на вълната от миналата зима и преобладаващата част от хоспитализациите и смъртните случаи се наблюдават сред неваксинирани хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да твърдиш, че има доживотен имунитет, след като болестта е от 1,5 година. Достатъчно много хора се разболяха и втори път. По-голямата част от тях умряха за съжаление. Вторият път се оказва фатален в този случай.
29
1
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Всички пациенти в бг получиха рецепти от личните за цинк, селен, вит Д и аспирин още от първия ден. И какво? То ако ставаше с цинк, нямаше да имаме х 200 умрели на ден.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми тя е като АЗ. Около 65%-70% ефективност срещу делта. Което не е малко, но като има по-хубави и ефективни, по-изчистени що да слагам джонсън.
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болни затворени мозъци сте, облъчени от пропагандата на руските *** и мангъра...
26
2
 
0
 
! Отговори
Edin888 преди 2 години
До не искат / не могатОтносно противовирусен препарат имаше много добри отзиви за ивермектина, кверцетина, цинк ... даже се предполагаше, че японският зелен чай също помага, може би защото помага на цинка за влезе в клетките и да спре размножаването на вирусите, както и кверцетина (има доста в червените плодове, лук, каперси ...)
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно и тия искат искат повече да продават ама нали писаха че от тях може синдром на Големи наред да се предизвика??? Или Биг Фарма си плати на които трябва?
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как се прилага еднакво количество ваксина на човек 60 кг и на такъв 120 или 150 кг? все едно да ги нахраниш с по една паница боб, филия 'леб и по една бира
23
3
 
7
 
! Отговори
Бочко преди 2 години
Всички производители заявиха, че ваксината им пази около 4-6 месеца макс...
22
2
 
10
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
2,3,4 дози да си бием ще трябва2,3,4 вируса да сменим ще вземе2,3,4 рани от странични ефекти ще казва2,3,4 локдауна и така до 100 ще искаЧалга ви е цялата фармацевтика !
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук се пишат само безумия някакви. J J сметта, беше 66% ефективен и преди появата на нови щамове. Интересно защо не се проверяват ваксинираните за антитела, след като 34 на 100 човека ваксинирани с J J са все едно неваксинирани. Бол ли си се - дават ти сертификат на безсмъртен и ходиш навсякъде. В същото време преболедувалите, които имат доживотен имунитет ги репресират. Е как да си сложиш ваксина, когато е очеизвадно, че я натискат с някаква подла цел ?
20
1
 
8
 
! Отговори
пред аптеката преди 2 години
- Наборе, кое е по хубаво: ваксинацията или секса? - А ми то ваксинацията по-често
19
1
 
17
 
! Отговори
Ваксърчета преди 2 години
от тук насетне това е живота ви - Имунизации и Лекарства за да ви поддържат живи!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Натовеца Хехе, чак сега ли се усети? Ми те сороските ковидални *** са тука по форумите на стада от март миналата година и непрекъснато *** за мерки, изолации и ваксини, разпознават се лесно, защото освен всичко са и много прости
17
1
 
18
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
тоя бизнес ще е много доходоносен - само връщащи се клиенти отново и отново! първата доза разбира се е безплатна - след това почва точенето!!
16
1
 
14
 
! Отговори
не искат / не могат преди 2 години
До защо лиНе мога да си представя как за година и половина не успяха или не пожелаха да направят противовирусен препарат, който е ефективен за лечение на ковид.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно. Само пропаганда в началото че било 92% ефективна и плюене по Спутник. Вследствие се оказва че хамериканската е пълен таш ак
14
1
 
21
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
Вече официално всеки който защитава мерките и задължителното вкасиниране е платен *** и бот а не реален човек !Из целия интернет са плъзнали това е кибер хибридна операция за цензуриране нападане и демонизиране на опозицията !
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, да - ефективни са за вашите цели, но не за нашето здраве!
12
0
 
7
 
! Отговори
Неее преди 2 години
До daaМноогоо си прав. Ама на! *** да се боцкат доволно много. Явно им е омръзнал живота.
11
1
 
21
 
! Отговори
защо ли преди 2 години
защо ли никой не говори за лекарство, а само за ваксини