Кунчев: Следващата вълна ще е на неимунизирани и на младите

В Западна Европа най-засегнати от Делта варианта са хората между 20-30 г.
Обновена: 25 юли 2021 20:38 | 25 юли 2021 20:30, Веселина Йорданова
227
Кунчев: Следващата вълна ще е на неимунизирани и на младите
Снимка: БГНЕС

"Съгласен съм с извода на гръцкия здравен министър - следващата вълна ще е на неимунизираните. Аз бих добавил и на младите хора". Това коментира в предаването "Неделята на NOVA" проф. Ангел Кунчев.

Той обясни, че в Западна Европа най-засегнати от Делта варианта са хората на възраст между 20 и 30 години. А в някои страни, като Кипър например, най-засегнати са децата между 8 и 11 години.

По думите му от една страна е спецификата на Делта варианта, а от друга това, че тези групи са най-слабо имунизирани.

В България с две дози са имунизирани около 16%, а поне с една доза над 19%.

"Върви процесът. Има дни с по 10-15 000 имунизации на ден. Ако правехме по 30 000 имунизации на ден, имаше някаква вероятност до септември да стигнем до 70%. Очевидно няма да ги стигнем", коментира проф. Кунчев.

Той обясни, че една игла осигурява между 40 и 60% защита, според ваксината. След втората игла трябват 14 дни, през които антителата да стигнат високи нива.

И докато в България има неизползвани количества ваксини с изтичащ срок на годност, в много други страни има недостиг. Проф. Кунчев обясни, че в Африка е ваксинирано едва 3% от населението.

Запитване за ваксините, които ни остават, имало дори от страни като Португалия. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има повече локдауни във ваксинираните държави. Който се е ваксинирал, ваксинирал. Останалите да му мислят. Как ще бъде в България при само16% ваксинирани, можем да предвидим. Като март-април вероятно.
105
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖИРАФПочват доста сериозно в Англия банките да си събират кредитите! Гледаме второ действие! До месец пак ще са затворени щото ваксата няма да дава желания ефект!
104
4
 
28
 
! Отговори
ЖИРАФ преди 2 години
До Факт - Друг факт - когато имаха една десета от сегашните случаи, в Англия ги заключваха, глобяваха заради пиене на кафе и разходка. Сега ПОНЕЖЕ СА ПОСЛУШНО СТАДО им отпуснаха малко свобода. Логика няма, връзка с някаква "пандемия" и някакви подобни съчинения няма. Дори дадоха сертификат на набодените с две дози ПЛАЦЕБО при тестовете. Понеже поощрението е за послушание и изпълнение, не за имунитет. Ако имаше каквато и да е връзка с "имунитет", преболедувалите нямаше да са игнорирани напълно.
103
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Доктор от АдаИ 100% да са ваксинирани проблема не е в тях, а в управлението на държавата! Няма никой да ни пусне да се движим свободно докато им е удобно да сме затворени! Ще държат максимално дълго!
102
5
 
11
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Приятели мои!! Незабавно слагайте маските, скафандрите, шлемовете, и се мушкайте под юргана да душите на жените / мъжете/ си пръднята!! Ама се оказа,че и тя е заразна!!
101
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ли не каза нещо хубаво за година и половина..Явно наставленията са такива..Вълната която започна е от страните с най ваксинирано население..
100
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев да каже що получаваме ето тези съвети? "Европейски онколози: България трябва спешно да приеме свой национален раков план" статия в капитал! Много ни забързаха явно смаян кво са били с инжекциите!
99
2
 
36
 
! Отговори
Весело прионче преди 2 години
Махалите измряха ли вече от КОВИД. Докато те са добре, не ме занимавайте с ковиизмишльотината. Ако не беше измишльотина, там вече щеше да е гръмнало.
98
35
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Във Великобритания ваксините работят и при Делта вариант, ваксинираните с първа доза са над 46 милиона с втора над 37 милиона , случаите на заразяване драстично намаляват, починали 28 , в болница 5490. Британците нямат право да избират ваксини за разлика от нас. Скоро ще си върнат нормалният живот, а ни е ще пламнем отново , поради липсата на социална култура.
97
2
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Наближава времето,когато ще има вълна от бесилки за всякакви мракобеснически .България няма да бъде изключение.
96
9
 
2
 
! Отговори
Ъмм... преди 2 години
До Ваксиниран: всички мои ваксинирани пациенти и приятели (>100), на които съм пускал анти-SARS-CoV2 IgG (S-протеин) антитела, са имали високи нива, но прави впечатление, огромната разлика между тези нива между различните хора: аз имах 37500 единици/мл (<50 е отрицателна стойност), а по-млад колега от мен 7000 ед/мл. Така че според ваксините, които се внасят в Бг са читави и се съхраняват добре.
95
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много ще ми харесамесец септемвриКунчо да ви затвори по къщите като кучетаи да отпраши за Гърция на море ще се скъсам от смяхза 2-ри път да ви погоди същия номерее Киро Брейка е прав
94
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Тоя #108 бил голям *** ...нар бе!!!
93
7
 
5
 
! Отговори
Статистика преди 2 години
Тъй като в някои страни ваксинираните са над >70%, нормално е повечето нови случаи да са при ваксинирани. Вместо да слагате плюсове и минуси. Следете в worldometer или John Hopkins статистиките на трите държави - Великобритания, Израел и Исландия с висок % на ваксинация - вижите пропорцията смъртни случаи към общия брой случаи. Сравнете тези пропорции със страни като Русия, Индонезия, Мексико.
92
0
 
30
 
! Отговори
ДО 108 преди 2 години
Ами за неваксинираните полуграмотни индийци с българско гражданство какво ще кажеш бе, професоре???!!! Тези, които не са ваксинирани срещу морбили вируса тях какво ще ги правиш бе??? Морбили вируса е няколко пъти по-заразен от SARS-CoV-2 и от него се умира а който оцелее става инвалид бе умнико!!!Ти знаеш ли че това е задължителна ваксина???А нещо властта, нещо министъра на здравеопазването дискриминира ли ги тия ??!!!
91
1
 
21
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
до Нмм... Нали и аз това казвам. Или ти държиш да повториш коментара ми със свои думи. Както и да е. Опитай се да поразсъждавяш върху това с което завърших моя коментар. Европа е пълна с ваксини с изтичащ срок на годност. Като знаем какви са ни далавераджии управляващите СИГУРЕН ЛИ СИ ЧЕ ВАКСИНИТЕ КОИТО ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ СА ЧИТАВИ? Обрахме колите втора-трета употреба на Европа ТА ОТ КАКЪВ ЗОР ДА НИ ДАВАТ ГАРАНЦИОННИ ВАКСИНИ? А? А видя ли в какви "баничарници" ги возят... А хладилниците?
90
0
 
4
 
! Отговори
Д- Куин преди 2 години
Ало,#108 Що се криеш като лалугер бе ***?? Защо не си пишеш името??
89
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите ще ни вкарат в локдаун,обаче за тях ще е по-лошо.Всичките ми познати антиваксъри се ваксинираха сега.Случайно ли ви се струва,кой с увредени дробове,кой с високо кръвно ,кой без обоняние,кой с починали родители след изкаран Ковид.Ама късно го разбраха.Успех ви желая с отстояването на правата.
88
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не. Тези които си биха ваксината, те не трябва да се лекуват от Кромид.
87
0
 
15
 
! Отговори
неимунизиран преди 2 години
Браво, Локумчев!!! Кефиш ***!!! Ше ти се имунизирам найш га???Га цъфнат налъмите, е те тога!!!