Особеностите на "Делта" варианта - лечението му е по-трудно

PCR тест не е достатъчен да се определи с кой вариант е заразен човек
26 юли 2021 07:10, Петя Славова
64
Особеностите на "Делта" варианта - лечението му е по-трудно
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Обичайният PCR тест не е достатъчен, за да се определи с кой вариант на коронавирус е заразен човек. Как се поставя точната диагноза за COVID-19, причинен от "Делта" варианта и как тя влияе на лечението на болестта, разказва Александър Чепурнов, ръководител на лабораторията за особено опасни инфекции към Федералния изследователски център по фундаментална и транслационна медицина пред радио "Спутник".

Открит за първи път в Индия, "Делта" вариантът на коронавируса се разпространи в целия свят, включително в Русия. Сред основните му характеристики е по-краткия инкубационен период, в сравнение с предишните видове на причинителя на болестта. И още, това води до появата на допълнителни симптоми при пациентите, като нарушения във функционирането на стомашно-чревния тракт, предава БГНЕС.

Все още няма надеждна информация дали "Делта" вариантът води до по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, каза Александър Чепурнов. Но за лекарите е по-трудно да лекуват заболяване, причинено от нов вариант на коронавирус.

Още по темата

"Вариантът "Делта" е по-труден за лечение, тъй като за варианта "Ухан" вече е разработено много, а тук роля играят гастроентерологичният компонент и скоростта на развитие на болестта", обясни вирусологът.

Лекарите са принудени да коригират установените протоколи за лечение на коронавирусна инфекция, като вземат предвид характеристиките на щама "Делта".

"Лекарите постоянно казват, че са принудени да променят протоколите за лечение, че протоколите, разработени за варианта от Ухан, работят по-зле", допълва Александър Чепурнов.

В такава ситуация е важно да се установи точно с кой щам на коронавируса се е заразил пациентът. Но конвенционалните PCR тестове не позволяват това, каза вирусологът.

"Определянето дали пациентът има алфа или делта вариант е доста неприятно и скъпо, тъй като е необходимо да се извърши секвениране (разшифроване на генома на вируса, бел. ред.) у болни, макар и на неголеми, но значителни участъци (геномът на вируса, бел. ред.), за да се разбере от какво точно боледуват. Това съсем не е PCR тест. PCR тест може да се направи много по-евтино и по-бързо, но тук са необходими повече усилия на този етап", уточни той.

Обикновените тестови системи трябва да бъдат допълнително персонализирани, за да идентифицират специфични варианти на коронавируса.

"Над това ще се работи, каза в заключение Александър Чепурнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Все още няма надеждна информация дали "Делта" вариантът води до по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, каза Александър Чепурнов.".......................................Благодаря за информацията и лек ден.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ще дойде и омега и ще се свърши.
23
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсва ни народен съд за глобалягите!
22
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва Гама вариантът. После Епсилон вариантът. И ще ни облъчват до безкрай.
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25. Изтича им срока на годност, защото са произведени 2018-та. Държат колкото една консерва.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-късият инкубационен период е ключов за разпространението. Това драстично намалява вероятността от "вълна". На първоначалния вариант като основно свойство, благоприятстващо разпространението беше сочен дългият инкубационен период.
19
6
 
18
 
! Отговори
Вироз Кови19 преди 2 години
Докато ние слушахме за черни човали за трупове и чакахме ред за камионите в МРРБ ще са си раздавали чували ама с евраци ...
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19От къде си сигурен, че не е госпожица....?! А вирусът няма кво да се коментира, щото бадева ще се боцкат хората с ваксина, която поради мутациите след известно време, вече ще е безполезна...А дали не се движим по план, това е въпросът..???
17
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ме уморите. От смях. Че кога е имало лечение въобще на ковид? Там, както при грипа, организмът се оправя сам. Всеки ден - по-голяма простотия съчиняват ковид ио тите. Като на състезание сте.
16
1
 
26
 
! Отговори
Банкянския преди 2 години
се още няма надеждна информация дали "Делта" вариантът води до по-тежко протичане на коронавирусната инфекция, каза Александър Чепурнов. Но за лекарите е по-трудно да лекуват заболяване, причинено от нов вариант на коронавирус.Да плача ли да рева ли. Хем няма доказателства, хем трудно го лекували. Няма такава журналистика.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баси...за пръв прочетох статия за короната в която в заключение да не ме карат да се ваксинирам...потресен съм.:):):)
14
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като цяло безмислена статия на госпожа Петя, да си заработи надника за днес. Така го заработва с тоя вирус вече година и половина.
13
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цитат oт 11: "Това е биологично оръжие нарочно пуснато." допълнение: Учението и експеримента с психиката продължава до пълно оскотяване на скотонаселението.
12
2
 
13
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Смеехме се миналата година на вица за КоДрис-21 :-)
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой ги пуска тия вируси? Как така става като кажат идва вирус той идва все едно по команда? Много лъжат тия хора.
10
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
индийския щам не е като тоя дето мина, в Индия дотук са починали 420 хиляди. много ли са , малко ли са ,не знам, но дойде ли тука ще е мазало. палете свещи да го спрат някакси
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Качеството на изнесеното в статията и видът му са покъртителни....
8
4
 
72
 
! Отговори
Додо преди 2 години
За първи път в историята на човечеството, човек може да бъде безсимптомно болен от смъртоносен вирус, без да знае за тоеа, като в същото време може да зарази и хора, напълно ваксинирани срещу този вирус. Падам от коня и си чупя ухото!
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е биологично оръжие нарочно пуснато.
6
11
 
11
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
И най-страшния щам няма да ме уплаши. Не боледувам.