Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19

Септември ще е пикът у нас, смята математикът
Обновена: 1 авг 2021 09:44 | 1 авг 2021 09:35, Анисия Иванова
199
Проф. Витанов: Засега сме в оптимистичния сценарий за новата вълна на COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Пикът на четвъртата вълна на коронавирус у нас ще е през септември. "Проблемите ще настъпят след средата на август. Септември месец ще е пикът на заразата от COVID-19. Особеностите на тази вълна са, че тя ще бъде по-различна от другите. Защото Делта вариантът на вируса е много заразна. Но се очаква продължителността й да не е голяма. Но пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие”, каза математикът от Българската академия на науките проф. Николай Витанов.

По думите му особеностите са такива, че много рязко ще се вдигне броят на заболелите, защото делта вариантът на вируса се разпространява по-лесно. Но това означава и че рязко ще падне.

Четвъртата вълна вече е започнала у нас. "Доцент Кунчев и хората му са жилави хора. Те се справят. Последният сценарий, който описах, беше за 3 хиляди новозаразени на ден в края на месеца. Това е песимистичният сценарий”, посочи математикът.

Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите. Но напомни, че наскоро е дал оптимистичен сценарий, според който в края на август болните ще са по 1500 на ден.

"Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти", каза проф. Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна - около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще достигнем имунитет от 70%, проф. Витанов заяви: "Догодина през февруари месец, ако обаче всички си задържат нивото на антителата, а знаем, че те намаляват с времето, така че може и никога да не достигнем тези 70%".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Теорема на Витанов:"Когато професор математик от БАН изпие литър алкохол концентрат заедно с шопска салата за една вечер той ще даде наполовина по-малко промили когато го спре катаджия в сравнение с обикновен шофьор."
130
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ваксинирам по религиозни причини. Не ви вярвам, че ми желаете доброто.
129
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще мечтаем да емигрираме в Северна Корея, където ще е по-демократично от Европа.
128
5
 
7
 
! Отговори
- преди 2 години
*** от държавата с най-къса продължителност на живота в ЕС сипят здравна мъдрост отдолу. Мъка, мъка...
127
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз разполагам с много аргументи защо не искам ваксина. Тук не мога да се разпростирам, но ваксърите нямат друг освен, че искали да пазят себе си и близките си. Е, това ако е научен аргумент, здраве му кажи! Дано се опазят най-после.
126
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърите не можели да оцелеят без ваксина. Никой не можело да оцелее без ваксина. Нас нямало вече да ни има без ваксини. Ужас, бе уджас! Без ваксини земята ще спре да се върти, ако изобщо се върти, защото и това не е доказано.
125
15
 
12
 
! Отговори
МОДЕРНА преди 2 години
Антиваксърчетата са ми напълно прозрачни като мисъл.**Защо да се ваксинирам,като съм млад и здрав?Ще изкарам лека настинка.Ама щял съм да погубя родители или познати!Да го д_ _ _ _ !Няма да си свалям стандарта!Пък и никой няма да ми каже браво!Важният съм аз!Да съм жив и здрав!Ама хуманното общество имало желание да пресече епидемията!Техен проблем!Да го д_ _ _ _ !** БРАВО БЕ!!!
124
3
 
8
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До Анонимен 144"На кое казват"болните" ? На тези, които са в болница или на хората, които пср теста посочва без да им има нищо?"Естесвено на тези, на които им няма нищо. Но пък ги убеждават да постъпят в болница "за всеки случай" и им прибират хилядарките. А на тези които действително имат някакви симптоми... на кой му се занимава с тях...
123
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя, природата е предвидила всичко. Имаме имунна система, която действа безотказно. Ако нещо се бъгне е по наша вина. И ваксините са един от начините да си бъгнем имунната система. Правим го доброволно и даже с радост. Утре ще ги питам ваксърите като се разболеят примерно от рак, защо имунната им система не се е справила. Ми не се е справила, защото всички ресурси са ангажирани с някакъв измислен коронавирус.
122
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кое казват"болните" ? На тези, които са в болница или на хората, които пср теста посочва без да им има нищо?
121
3
 
5
 
! Отговори
Бога ми преди 2 години
Няма ваксини, няма антибиотици! Спасението е чиста храна, природни лекове и народна медицина. Чували ли сте за колоидно сребро? Kитайците имат сумати научни експерименти със сребърни наночастици и доказват, че се елиминират всички познати коронавируси с него. Не очаквайте СЗО и биг фарма някога да признаят този цяр, тъй като в бизнеса с ваксини има много кеш$. За повече инфо вижте този сайт - https://srebro.ddns.netНаучни изследвания за ковида тук - https://srebro.ddns.net/?p=524
120
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега... да дам и аз от този висок форум своята прогноза. Оптимистичният сценарий е, че днес ще вали. Песимистичният - че няма да вали. Засега сме в песимистичния сценарий.
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имах един високоумен колега-невролог. Тогава специализирах и той ми беше асистент. Почина баща ми и вдигнах високо кръвно и той ми вика"Е, сега ще си пиеш лекарства доживот. Хипертония не се лекува". Нима? Сега имам кръвно като космонавт без всякакви лекарства. Така че не вярвайте сляпо. Науката греши и още как.
118
21
 
4
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Незабавно въвеждане на задължителната имунизация срещу Ковид е гаранцията, че ще останем в оптимистичния сценарий. Затваряй веднага чалготеките и кръчмите! Чак след третата игла на Пфайзер ще можем да говорим за Напълно Ваксинирани!
117
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви ваксинации! Не е това решението. Здрави хора да ги подлагаш на ваксинация без оглед на пол, възраст, алергии и без всякакви изследвания, е ужас безподобен. Ми дайте тогава всички да пием лекарства за високо кръвно. Ей така, профилактично. Що, да не? Или за паркинсон, или химиотерапия, абе да си пием лекарства, че нещо мое да ни пипне и да ни гътне. Ква е разликата?
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Той заяви, че повече в публичното пространство няма да дава средносрочни и дългосрочни прогнози и ще остави това на хейтърите."....................................... Е айде де! От 1 година го слушаме това. Толкоз пъти се изцепи, че повече няма за дава прогнози (обиден и огОрчен, че не му приемаме в захлас псевдо-научните бръщолевения) и мине се не мине някой ден - пак цъфне на телевизора. Неговият случай си е отвсякъде "лъжливото овчарче".
115
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с 15% ваксинация очаквайте да не е голяма. а ние ще си седим на запад вместо да се бутаме в ганьовщината
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 2 години
Тези, който са ваксинирани с 1 или 2 дози, в България и по света, са болни отново, или са се разболели от инжекцията. Нямат право повече да говорят за вируса... Щом са си сложили подписа на онзи лист, че нямат претенции от лекари, и компаниите за ваксини. Ще замълчат, и ще продължават да се боцкат 3-4 та вакса. С право, тези производители на ваксини искат тези подписи, ето ви вече страничните реакции след няколко месеца.
113
1
 
6
 
! Отговори
проф.Константинов преди 2 години
До Теорема на Витанов - (х+у)/z=0 ,като: Х=ЕГО У=КОМПЛЕКСИ ,Z= БРОЙ УЧАСТИЯ и 0=нула
112
2
 
9
 
! Отговори
До вирусолог преди 2 години
Ти си точно толкова вирусолог, колкото аз съм гинеколог.