Ще има ли и трета доза ваксина? Рано е да се каже, има много въпроси

До 15 септември пикът на новата вълна можел и да свърши
179
Ще има ли и трета доза ваксина? Рано е да се каже, има много въпроси
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рано е да се каже и има доста въпроси за изясняване каква точно да е евентуалната трета, бустерна доза ваксина срещу COVID-19, каза за БТА главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"След известен период от време, когато започне да спада имунитетът, една такава бустерна доза рязко повишава имунитета и неговата продължителност. От тази гледна точка изненада няма, но докато не се промени кратката характеристика на продукта, никой лекар няма да си позволи да прави нещо, което не е написано в нея. Това сигурно ще се промени. Сега се извършват доста проучвания и това, че една-две държави са решили да го правят е добре, но е малко рано. Обикновено при някои от ваксините тази бустерна доза не е еднаква с основната ваксинация. По принцип в бустерната доза антигенът е в по-малко количество, защото е достатъчно, за да предизвика отговор и няма нужда да е пълна доза, както е обикновено, но дали и тук ще е така или не, ще решат производителите", допълни Кунчев.

Още по темата

В нашите договори с производителите на ваксините е вписано, че за 2022 г. и за 2023 г. искаме ваксините, които ще получим, да бъдат вече преработени и съобразени с новите варианти. Ще е много важно една такава бустерна доза да е с включени нови варианти, както е в случая с "Делта", но след него може да има и други, обясни Кунчев.

В отговор на въпрос след като първата и втората доза ваксина може да са от различни производители, каква би трябвало да е третата доза, Кунчев посочи, че и по този въпрос се извършват доста проучвания. Очевидно е, че смесване може да има и че резултатите не са лоши, но лекарят не може да се отклони от описанието в кратката характеристика на продукта.

До 15 септември има повече от месец и може да се окаже, че пикът е преминал, каза Ангел Кунчев, коментирайки дали ще настоява учебната година да започне дистанционно. "Делта" вариантът на вируса засяга ниските възрастови групи, но е малко вероятно учебната година да започне дистанционно, допълни той.

По думите му решението за началото на учебната година и протичането й трябва да бъде взето от експертите в МОН. Кунчев напомни, че засега няма отмяна на разпоредбата за носенето на защитни маски в класните стаи. За учениците от първи, седми и дванайсти клас е най-важно да продължат да ходят на училище, но се съобразяваме максимално с предложенията на МОН, тъй като там най-добре ще преценят кое е подходящо за децата.

Няма доказателства, че двудозовата или еднодозовата ваксина действа по-добре или по-бързо, каза Кунчев в отговор на въпрос дали преболедувалите трябва да се ваксинират с еднодозова ваксина. По думите му преболедувалите е добре да се ваксинират с иРНК ваксина. Такава ваксина за тях ще изиграе точно ролята на бустерно освежаване на имунитета, защото се оказва, че след преболедуване в лека форма, които са преобладаващите случаи, имунитетът не е много напрегнат и доста бързо започва спад на антителата.
Няма организъм, който да не може да бъде заразен с вирус, но е изключително важно каква доза от вируса е погълнал. Колкото е по-висока дозата, толкова по-бързо става заразяването и толкова по-бурна е реакцията. Отделните качества на всеки организъм и имунитет са ключови. Освен антителата в кръвта и клетъчният имунитет, който пази дълго информация за съответния антиген, има и локален имунитет на лигавицата от секреторни антитела, които имат важно значение. Това обаче зависи от състоянието на всеки организъм, а хората в добро здраве ще бъдат много по-защитени. Това е и едно от възможните обяснения защо при "Делта" варианта, засягащ младите хора, смъртостта е сравнително по-ниска. Това обаче все още не е потвърдено, очаква се доклад с данни от ЕС.

Не е вярно, че пушачите по-трудно се заразяват с коронавируса, както се оказа и невярно, че сме по-предпазени, защото сме имунизирани срещу туберкулоза. Видяхме, че няма такава зависимост. Общо взето фонът, на който се развива заболяването в белия дроб на тежък пушач, не е добър и това оказва влияние, каза още Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
14
 
! Отговори
nikonik преди 2 години
ХММММ....... Става интересно с новините за опитните зайчета "имунизирани" с експерименталните .....
65
5
 
26
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Цяла Европа пощуря. В Париж вече горят факела срещу макарон... Скоро и ние ще скочим срещу ваксино-фашизма!!!
64
2
 
9
 
! Отговори
Нов филм: преди 2 години
Ламбада вирус!
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В западна Европа смятат, че трета доза и то рнк ваксина трябва да получат тези, които са били ваксинирани с астра преди това.
62
2
 
10
 
! Отговори
Зъл фармацефт: преди 2 години
"и петнадесета доза ще има. Му-ха-ха-ХА"
61
2
 
14
 
! Отговори
Само да не се получи преди 2 години
Един бум на аутистчета и даунчета. Че ваксините не са безобидно нещо. Ако сте над фертилна възраст се бодете спокойно! Даже и да се получи нещо автоимунно, то се развива с много години.
60
2
 
12
 
! Отговори
Пабло преди 2 години
Първите две игли са безплатни.
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо тези, които са боледували и оцелели от уханския или британския вариант си въобразяват, че са защитени от делта или ламбда? Еми то е същото. Ако ваксините те са актуални вече, то и преболедувалите са уязвими точно толкова.
58
3
 
24
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
Всъщност, ваксина срещу ковид няма и няма как да има според де що има световни медицински стандарти до 2024-та година. Говорим за експериментален серум в процес на изпитание.
57
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хипохондриците са точно антиваксърите. Кой го е страх от ваксини, а???
56
3
 
6
 
! Отговори
Днес преди 2 години
В " Natural " беше публикувано изследване относно третата доза на ваксините. В изследването се уточнява, че хората по света с различни имунни реакции , всяка уникална за отделният човек. При 0,001% с 2 дози, не се изгражда имунитет, при различните варианти на ковид изградения имунитет е от 97% до 34%. При южноафриканския вариант " Ламбада" регистриран в началото на юни имунитета спада от 47% до 5%. Разработват се ново поколение РНК ваксини за новите мутации. 3 доза е за рисковите групи.
55
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато си плащаш осигуровките всеки има право на лечение . Прецаканите ваксъри са злобари и хопохондрици. Тях ще ги бодат докато не развият тежка пневмония и пукнат в болницата. Вече официално е обявено ваксините разболяват ,а ваксинираните разнасят заразата.Изкарах делтата. Никога досега не боледувам лятото, но ето че след масовата ваксинация го хванах.Миналата година като нямаше ваксини нямаше толкова болни.
54
18
 
3
 
! Отговори
Дилема преди 2 години
Ако ваксината се плаща, значи ще живеят само тези, които могат да си я позволят. Ако е безплатна, параноидните антиваксъри ще правят това, което правят сега - да отказват хорицата. Няма изход. За европейците такава дилема не съществува. Ама то бг сме все с г..за наопаки...
53
2
 
22
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
Много обичам мнения на ваксъри, които настояват ако не си ваксиниран, да нямаш право на болнично лечение! Хайде първо да ми върнете парите за здравни осигуровки, че са ми точно толкова месечно, колкото месечно здравната ми ЗАСТРАХОВКА с премия от 2 000 000 евро за лечение във всяка болница в ЕС по избор!
52
2
 
7
 
! Отговори
Пиян - залян преди 2 години
Ясно , препекът ще го правя 50 градуса и ще сложа повече кисело зеленце ! Наздраве !
51
7
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Това е добър вариант за мнителните българи. Щом е безплатна, търсят уловка. От друга страна има бедни хора, които нямат финансова възможност. Къде е баланса?
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво искате да кажете безкрайно боцкане и локдауни заради китайската хрема?Че аз първа нямам, бе. :)))) Наведнъж ли ще ме набодете да наваксам.. :)))
49
1
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Одеве си пия айрян на сянка и бажанака ми вика през оградата-Утре кво ше прайш бе батьо, да ударим по една табла.Пък аз му викам-Утре отивам при дамата на сърцето ми.Пък той-Еее ти да не си хванал пак оная парясница Мима бе? -Отивам при кардиоложката бе шебек-ей да му са и простия.Та ше се отбия и при джипито бе, да ми тури ваксина, ама за дифтерия и тетанус, тая година ми било ред. То тая ваксина по-хубава бе, веднъж на 10 години я турят и пази от ръждиви пирони, пък у нас на двора колкото щеш.
48
22
 
4
 
! Отговори
Цезар преди 2 години
Умните ще се ваксинират,на останалите успех при срещата,някой ще живее вечно
47
1
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Кога може да ми помогните да живея добре ? Може ли ?