Симптомите при Делта варианта - хрема, кашлица и температура

Засяга предимно по-млади и хора с кръвна група А
10 авг 2021 21:25, Петя Славова
189

Съвсем скоро Делта вариантът ще измести доминиращия в Европа Алфа вариант на коронавируса. Кои са особеността при заразяването с Делта мутацията  и от какви симптоми страдат най-вече хората?

"Делта вариантът е много по-силно заразен. Характерното е, че обхваща по-младата възраст до 50-годишна възраст и по-рядко възрастните хора. Началните симптоми са различни от Алфа варианта: няма липса на обоняние и вкус, протича като грипна инфекция с хрема, много слаба кашлица, температура", посочи специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Симптомите на Делта варианта са много по-леки и могат да се сбъркат с тези на летния грип.

"Трудна е диагностиката, но от друга страна COVID-19 протича значително по-леко. Рядко се стига до хоспитализация и тежко протичане", заяви проф. д-р Мартинова.

Най-добрата ваксина срещу Делта варианта е тази на Pfizer, която осигурява 96% защита, а на второ място е тази на Moderna, която осигурява 93% защита, стана ясно от думите на специалиста по клинична имунология.

Тя посочи и каква е връзката между кръвната група на пациента и заболеваемостта от коронавирус:

Хората с кръвна група А са по-предразположени, а тези с група 0 и особено с положителен резус-фактор са по-резистентни. Заболяването при хора с група А и AB протича по-тежко, като последните данни показват, че има връзка не само със заболеваемостта, но и с протичането на заболяването, обясни проф. д-р Мартинова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по клинична имунология увери, че всички ваксини са преминали 3-тата фаза и са под непрекъснатия контрол на EMA и FDA.

"Това е вирус, който беше непознат до този момент. Трябва да се каже, че изследванията продължават, но не можем да кажем, че сме "опитни зайчета", защото техническият прогрес е толкова напреднал. Методите са на високо ниво, така че можем да бъдем сигурни, че са изпробвани", категорична е проф. д-р Фани Мартинова.

Тя призова колегите ѝ медицински специалисти да се ваксинират в значително по-висок процент, както и здравните работници и администрациите, защото "това е единственото, което спасява човешки животи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
23
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
"...протича като грипна инфекция с хрема, много слаба кашлица, температура", посочи специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология..." От сега нататък да знаете че ако ви текне носа и вдигнете температура ще се мре, яко ще се мре, както казва корифея на коронката генерал професор Мутафчийски!
13
1
 
21
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
До 15 не.. сега искат трета доза да ви бият... Засега 3... По късно и абокат за 3 в месеца... Наркоманска история...
12
2
 
11
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Тези не разбраха, че ще си изхвърлят повечето експерименталки... Но ще го разберат.. Мисля, че е по добре да не се следва баце да купува напред нещо с изтичащ срок на годност... Кой луд хвърля пари на вятъра?
11
0
 
15
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
А ние ваксинираните защитени ли сме гарантирано от онези, които ни ваксинираха?
10
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След ваксина хремата била по-лека! А температурата по-ниска. Ползата надвишава риска! Имунизирайте се!
9
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не думай! Аз съм кръвна група В и при всеки грип имам кашлица, хрема и температура, *** ги карам дома за 1 седмица. Сериозно ли, госпожо?
8
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кашлица и хрема, за това ли е цялата истерия?
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбрах, ваксините помагат ли да се спре ***?
6
2
 
41
 
! Отговори
Свети Боц преди 2 години
"Специалистът по клинична имунология увери, че всички ваксини са преминали 3-тата фаза" - Тази трета фаза, която по документацията на Файзър трябва да приключи на 31 януари 2023 г ли? Като ме лъжете грозно и нагло, и ми се иска още повече да ви се доверявам на препоръките и да ползвам продуктите които рекламирате.
5
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симптомите са като на настинка. Името е страшно - Ковид 19.Няма никаква нужда от ваксини. Само носни кърпички и аналгин.
4
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С една дума стария летен грип с ново име.
3
2
 
42
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
не ви ли омръзна да играете таз смешна, жалка ковид игра на шепа смешници с париантиковид движение!!!
2
1
 
34
 
! Отговори
азът преди 2 години
Така е, хремата дори минава по-бързо от грипа. Лека кашличка, предимно вечер. И това е.
1
4
 
68
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
"Симптомите на Делта варианта са много по-леки и могат да се сбъркат с тези на летния грип." - кой бе, тоя дето изчезна ли? А наесен симптомите на Ландата ще могат да се сбъркат с тези на зимния грип? Който също ще е изчезнал някъде, нали? Ясно е вече как работи