Все по-малко възрастни и все повече млади хора се разболяват от COVID-19

Много родители не са сигурни дали да ваксинират децата си
14 авг 2021 22:00, Нели Христова
196
Все по-малко възрастни и все повече млади хора се разболяват от COVID-19
Снимка: БГНЕС

Броят на новозаразените с коронавирус в Германия продължава да расте. Сред тях има все по-малко възрастни хора и все повече деца и юноши, които не са ваксинирани, а пациентите в болниците стават все по-млади.

Новите случаи растат от седмици, а най-сериозно е покачването на седемдневна база във възрастовата група между 10 и 34 години. При неваксинираните деца и младежи също се наблюдава увеличение в рамките на последните няколко седмици, докато при по-възрастните ситуацията е далеч по-спокойна. На седмична база има по около 60 нови инфекции на 100 хиляди души  сред децата и младежите на възраст между 15 и 24 години. При хората над 60 години този показател е едноцифрен.

Възрастта на пациентите в болница също спада

Средната възраст на хоспитализираните също спада. В началото на годината най-голям е бил броят на пациентите с Ковид, които са били на или около 77 години. През изминалата седмица тази възраст е спаднала до 48 години. Предполага се, че ваксинирането на по-възрастните тук също оказва сериозно влияние.

Много родители не са сигурни дали да ваксинират децата си. Това се дължи на няколко фактора, един от които е липсата на официална препоръка от страна на здравните власти. Освен това съществуват конспиративни теории, които се разпространяват в интернет, и които често са свързани с децата. Докато миналата есен в Германия се разпространяваше слухът, че деца са умрели заради носенето на маски, сега конспирациите най-често са по темата с ваксините. Това плаши родителите и води до конфликти в семействата. Пред “Тагесшау” германски тийнейджъри разказват за разправии у дома, защото те самите искали да се ваксинират, но родителите им не им позволявали.

Неясно остава каква част от хората се заразяват по време на престой в чужбина. Данните все още са непълни, здравните власти не могат да проследят и всички вериги на заразяване. Институтът “Роберт Кох” съобщава за 7 000 случая между средата на юли и 8 август, при които инфекцията по всяка вероятност е била пренесена от чужбина. Най-често са регистрирани нови случаи на Ковид-19 след престой в Испания, Турция и Косово. Около 26 000 души за същия период са се заразили в Германия.

Броят на тестовете намалява

Броят на лабораторните тестове за коронавирус в Германия намалява, докато делът на положителните проби се увеличава. За да се ограничи по-силното разпространение на вируса, е важно PCR-тестове да се правят и на деца, и на ваксинирани хора с леки симптоми, смятат от “Роберт Кох”.

Все по-малко тестове се правят и в лекарските кабинети в последните седмици. Според новия седмичен доклад, миналата седмица в лекарските практики са направени най-малко тестове на пациенти през тази година -  общо 588 404 PCR-теста.

Миналата седмица малко под четири на всеки 100 теста са дали положителен резултат, което е сериозно покачване в броя на положителните проби. Според последните данни, 98% от хората с положителен тест за коронавирус, са заразени с Делта варианта на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
95 абсолютно прав си. БГ не е признала ваксината срещу ковид, стъпваме на ЕС директива, но тя не е закон, защото не е ратифицирана и няма реално решение на народното събрание. За това се подписва съгласие, защото си е чист опит с хората и утре всеки може да ги скъса от съдене. Макар, че и сега може. Благодаря 95! Много точно!
77
4
 
6
 
! Отговори
Плъх преди 2 години
Защо назначихте щабове и прочее броячи? Хората и преди си умираха ( лека им пръст) ,но не разбирахме толкова детайлно ...Мъж на 39 ( примерно) без други заболявания?! На кого му е нужна тази информация , господа стресиращи? Не ви ли е срам и имате ли съвест ? Как спите ? След подмяната на грипа със " стряскащия" ( за кого ли?) Ковид , лица като " математика" Витанов , коремния хирург Майтапчийски , психичноболния Кантарджиев и още " величия" на медицината започнаха да печелят пари на гърба ни
76
8
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 години
Всеки самозванец който ви постави ковид ваксини може да бъде даден на прокурор,България не е издала разрешение за ковид ваксините и всеки който ги поставя е престъпник .Ваксините във България се поставят на базата директива от ЕС,но това няма правна стойност във България.Съдете ги,давайте ги на прокурор
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 87 Ваксините не са преминали през всички етапи на изпитване , дори самите учени не знаят какво да очакват . Разбира се ,че ще се презастраховат с информираното съгласие . Като нямат резултатите от полевите тестове , няма как да е обратното . Поне да са коректни в подаването на информация . Вече са поставени над 4 млрд .ваксини , могат да се правят обобщения , изводи в дадени насоки .
74
1
 
6
 
! Отговори
Anonimo преди 2 години
Абсолютни глупости. Данните,които се публикуват е според ...явно ..сценария,иначе еднакво се заразяват и стари и млади и така вече от две и повече години.
73
8
 
12
 
! Отговори
От Хамбург преди 2 години
Аз нямам намерение да се ваксинирам никога. Немски гражданин съм, живея във Германия но говоря и пиша на български. За информация много хора мислят като мен. Нямам нищо против хората които избират да се ваксинират.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои хора не разбраха че с насилие няма да стане. Само да споделя един страхотен репортаж на 24 франс, в който се показа едно деде отшелник, живеещ в пещера, който отива да се ваксинира. Нямаше пропаганда, нямаше зло и човека така благо ги наговори едни такива човешки неща, че народа около мене всичкия скочи с думите "прав е, трябва ваксина". Ей така се прави, ако искате 50% ваксинирани. Не с лошо, че ще ви се върне като с бумеранг. А пък плашенето е с точно обратен ефект. Осъзнайте се и спрете
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи каквото и да пишат, за да плашат хората да се бода, най-лошата реклама си я правят самите те с подписването на информирано съгласие. Аз не мога да разбера след като имат толкова много власт да подкупват политици, здравни агенции и съдии, какво толкова им стиска че не махнат това подписване на съгласие? Или май наистина има нещо доста рисковано, че даже такива мощни корпорации искат да си вържат гащите
70
2
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 години
Защо Българие не е дала разрешение за ползване на ковид ваксините,питам,ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ Е ИЗДАЛА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА КОВИД ВАКСИНИТЕ ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разболяват се грънци.
68
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тролинг без заплата 82 ---- 50 ст. за проваксърски пост . За антиваксърски - пак толкова . Важното е спор да става .Парите са от едно и също място .
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащат по-малко отколкото за антиваксърска лакърдия.
66
5
 
8
 
! Отговори
Тролинг без заплата преди 2 години
Колко плащат на проваксърски пост, че ми трябва някой лев
65
5
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 2 години
Не си ми на нивото да ти обяснявам. Нямаш базисни знания за да го проумееш.
64
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия дето плюят сега по лекарите, нека като се разболеят следващия път да идат при антиваксъра от квартала да ги лекува/ или оперира. Защото той ЗНАЕ.
63
1
 
1
 
! Отговори
71 преди 2 години
Кой е цивилизования свят,онези с брадите и бръснатите крака,католическата секта не ме интересува,тя от 100 години във Европа е на хранилка
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 75: я ни светни защо РНК препаратите са по-безопасни, пиши на кратко и ни разкажи как технология за лечение на рак се превърна във безопасна ваксина
61
4
 
11
 
! Отговори
Не извратен тип преди 2 години
Плана за възтановяване на икономиките след Ковид е измама,никой на никого няма да подари милиарди,плана е за стерилизация на бъдещите поколения,плана е за намаляване на човешката популация,ковид е фашизъм ,а всеки който поставя ваксини е фашист-ковид фашист-***,докато не платят цената ,ще се вихрят със ваксините
60
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно ми е защо ,когато се повреди автомобила им,антиваксърите отиват на автосервиз,а не на химическо чистене.Същото се отнася и за ваксините.Те са в компетентноста на медицина и фармацефтика.Няма нищо по-нормално неук човек да се довери на хората отдали живота си на каузата да лекуват.Чудя се на каква база от фундаментални знания разни профани ще ни обясняват колко вредна е ваксината.От къде на къде бе ? Защо не се перчат пред стоматолога ? М ?
59
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите технологии на сегашните ваксини ги прави много по-безопасни и ефективни от ваксините от старата технология. Абсолютно неразбираем е този примитивен страх. Явно трябва да постъпи като сърбите-купуват от всички видове ваксини и си избираш ! Аман от предразсъдъци! Глупостта ще затрие още много хора.