Джипитата лекували почти 90% от пациентите с Covid-19

Как ще посрещнат четвъртата вълна на коронавируса?
21
Джипитата лекували почти 90% от пациентите с Covid-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 80-90% от пациентите със симптоми на Covid-19 бяха лекувани от общопрактикуващите лекари. Това каза д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар и педиатър от София пред БНР.

"Посрещаме четвъртата вълна, от една страна със страх - колко ще са болните, ще успеем ли да им окажем помощ, а от друга страна - с увереността, че можем да помогнем на хората, които се нуждаят от помощ, стига своевременно да ни потърсят. Личните лекари никога не са абдикирали от своите отговорности", коментира той.

По думите му проблемите са на три нива. От една страна, недоверието у пациента относно предстоящите имунизации – хората все още са склонни да вярват на информация от интернет и познати, а не вярват на личните си лекари.

На второ място, проблемът е и в самата медицинска общност - по официална статистика голям процент от самите здравни работници също се отнасят с недоверие към ваксината. Как да отидете при лекар да ви имунизира, като самият той не е убеден в ползата от имунизацията, попита риторично медикът.

Според него на трето място вина носи и държавата поради късно разгърнатата ваксинационна кампания. Това, което не обясниха на хората, е, че всъщност никой не гарантира 100%, че ваксината ще ви предпази от заразяване, но на базата на данни от клинични проучвания всяка една от ваксините (РНК или векторна) гарантира 100% защита от тежко протичане, хоспитализация и смърт. Това са най-големите ползи от ваксините, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът е бизнес дори и обядът е бизнес дори и съседът Ви няма да ви даде чаша захар като едно време -всичко е пари народът е озлобял от алчност и от това да се докопа до нещо без пари но няма такова относно протоколите за ковид всеки грамотен може да ги прочете и да има антибиотици от 500мг които се приемат на 24ч но не споменавате за кой иде реч
20
1
 
1
 
! Отговори
Anon преди 2 години
Личните лекари отдавна са забравили Хипократовата клетва, всичко е бизнес. Не искам да коментирам, че личен лекар предписа неправилен протокол за лечение на Ковид, стигнахме до ИСУЛ, където лекарите седяха и се чудиха как така личният е решил да предпише 500 мг антибиотин на 24ч....
19
2
 
1
 
! Отговори
не става преди 2 години
До АнонименТогава да не реват за 1000 левалЛекуване по телефона не е нормално. Затова леките случаи се превръщат в тежки.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с парите го сътвори Бойко Борисов когато се разбягаха докторите от отделенията не защото се страхуваха да работят а защото нямаха предпазни средства дезинфектанти облекла и т.н същото важеше и за спешна помощ на джипитата не са дали дори шише спирт за това време .Въпросът е разделението което разцепи още повече здравното обслужване защото всички лекари мед сестри са на първа линия и УНГ и Очен и Кардиолог и Гастро и т.н но като не знаят какво да правят в министерството и обвиняват личните
17
1
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Нещо съм объркан - в Новините се показва че Личните Лекари и Спешна Помощ отказват да приемат Болни с кашлица и настинка ?Личните Лекари бяха първите които Дезертираха от Пандемията , Но се редят пред Здравната Каса за десетките хиляди левове Месечно като Заплати .
16
0
 
14
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
90% ги лекуваха по телефона
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До #3 какво жалко за народа, като се вижда каква е каша тук? Хората са вече информирани, не задръстени, като при комунизма. Има интернет, телефони, на българските медии не може да се разчита, и всичко това е в полза на хората- за секунди имаш информация. Виждаш колко е доверието на медиците по света, в техните правителства, защо стачкуват, досеща ли се твоята квадратна мисъл? Голям си ***, но още по-голям задр ъстеняк.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На джипитата не дават по 1200 за болен пациент от ковид а на другите доктори дават.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато се разберат кой ще лекува ковид пациентите, пандемията ще свърши.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В западна Европа въпросът е решен с мобилни екипи, които обикалят пациентите в къщи. Преглеждат, мерят сатурация, лекуват. Който се влоши, в болница. Тука искате невъзможни неща от личните лекари.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде това, по телефона ли? Хахаха, Драги Джипита, спрете Ксанакса, че съвсем загубихте досег с реалността!
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти ако си джи пи ще тръгнеш ли по къщите на стотици заразни пациенти всеки ден? С по една маска и слушалка? За 1 лев на пациент? Много знаете, ама като стане въпрос за ваксина , не щете. Еми ще търпите сега.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирай се за да избегнеш "леченията" на джи питата
8
1
 
10
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Некой още да се чуди що толко много ора умреа? Лечение по телефона, препълнени болници...Този отгоре обаче Гледа!
7
0
 
10
 
! Отговори
По телефона преди 2 години
Изпокриха се като мишки
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите ми преболедуваха и никой не ги е лекувал, аз даже не го усетих.
5
4
 
13
 
! Отговори
Мислеща преди 2 години
Моята лична лекарка също ме лекува по телефона. Каза, че нямало смисъл да ходя при нея. Продиктува ми един антибиотик, а ако не помогнело - втори, и по едно аспиринче на ден. Добре, че го изкарах леко и не се наложи дори антибиотика да пия. Та така лекуват "лекарите"!!!
4
1
 
3
 
! Отговори
На Шмъркало бийч има преди 2 години
вълни от бял прах, за радост на др0гарите.Там посрещат бели нощи!
3
3
 
6
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Малоум-но изказване на д-р. Според него всички нямат доверие на ваксините в т.ч. самите лекари. Ами хайде, Спасов, събери 2 и 2 и си отговори сам защо е така, умни-ко.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как да я посрещнат - като Нова година - с фойаверки и заря и ихууууууу. Да ви имам и мисленето.