НЗОК: Можем да платим прегледите на пациенти с коронавирус

Освен прегледи се включват и видовете изследвания, заяви проф. Салчев
27 авг 2021 09:45, Петя Славова
26
НЗОК: Можем да платим прегледите на пациенти с коронавирус
Снимка: БГНЕС

НЗОК има достатъчно средства да плати за амбулаторното лечение на пациенти с леки и средни симптоми на коронавирус. Тук се включват освен прегледи и различните видове изследвания. Това заяви пред БНТ проф. Петко Салчев – управител на НЗОК.

Още по темата
"При разчетите искахме допълнително около 25 млн. за изследванията, които ще бъдат правени, заделени са 5 млн. за колегите в първичната помощ, 5 млн. в специализираната извънболнична помощ. Средствата ще бъдат достатъчни и смятам, че касата и от миналата година, и тази година не е спряла да се разплаща със своите договорени партньори. Има достатъчно средства и искам да успокоя, че ние няма да спрем плащанията", каза Салчев.

Той уточни, че за да се дадат безплатни лекарства на болните от коронавирус на амбулаторно лечение, пациентът задължително трябва да посети лекар. Трябва да бъде прегледан, да му бъдат направени изследванията и по електронен път ще му бъде изписана рецепта, и ще му се предоставят лекарства. Вече лекарят няма да дава информация по телефона, както досега.

Проф. Петко Салчев каза още, че НЗОК се разплаща и вчера е пуснал средства от т.нар. "неблагоприятни условия" към болниците и извънболничната помощ. Всичко е изплатено, увери Салчев.

Управителят на НЗОК отрече да има злоупотреби със средства на касата в ковид кризата. "Ние заплащаме дейност, която е извършена. Там, където виждаме, че не е извършена дейността, не я заплащаме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Ваксините са безплатни именно за да може всички да се предпазят. Тези, които отказват са направили доброволен и съзнателен избор, и поради това следва да си платят лечението. А и очевидно тази група хора не вярва на науката, защо тогава искат да бъдат лекувани от специалисти? За тях има чесън, баене, леене на куршум и други "всепризнато" работещи методи.
16
1
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
До Програмист - Щеше да е хубаво и ваксинираните да си платят ваксините вместо да тежат на бюджета, ама нали света принадлежи на тия дето виждат месията в телевизора. :}
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно как *** определят чие мнение е релевантно да бъде изтрито. Тихата цензура е доста мотивираща.
14
0
 
2
 
! Отговори
Някой да каже преди 2 години
На колко е остойностен прегледът на болен от Ковид19 и по коя методика , да кажат там , разбирачите ??
13
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 2 години
До 12 -------------------ами ползвай бе, кой ти пречи.
12
0
 
4
 
! Отговори
брей преди 2 години
До Анонимен 11.... Само 7-9% от болните влизат в болница, останалите над 90% се лекуват амбулаторно, т.е. вкъщи, от личния си лекар. И без значение дали очи в очи, или по телефон - все пак се справят някакси, защото всъщност универсално лечение на ковид няма, няма и протоколи, няма алгоритми.
11
0
 
4
 
! Отговори
брей преди 2 години
Амбулаторното лечение на ковид е симтоматично и имуностимулиращо - панадоли, витамини... и евентуално антибиотик. И работата на лекаря всъщност е да го подържа, и ако усети влошаване, да го прати в болница за вентилация, венозно лечение и т.н. И питам - защо само на ковид болни ще се плаща амбулаторното лечение? А неосигурените ковид-болни - и на тях ли от нашите вноски?
10
1
 
9
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
След като плащам здравни осигуровки, независимо дали съм ваксиниран или не, трябва да ползвам лечение.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако наистина преглеждаха всеки след тези т.нар. тестове, дали всички щяха да са с корона вирус? И да бъдат в болница? Или някаква част с назначено лечение в къщи, но не лекуване по телефона
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отприщи се голямото харчене
7
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Япония на всеки човек над 35 години му се полага безплатна гастроскопия.Тя е не е със задължителен статут,а препоръчителен.Ако човек над 35 години се разболее от заболяване на стомаха и не ск е направил препоръчителната гастроскопия,сам си поема лечението,даже да е и онкологично заболяване(рак).Така трябва да е иму нас с ваксината.Ваксинираните и тези под 5% с протувопоказания за ваксинация да се лекуват с държавни средства,а другите да се оправят сами.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лечение само за ваксинирани и за хора с проивопоказания срещу ваксинация.За другите самолечение,врачки,ракия и чесън,никави лекари и лекарства.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лечението за ковид не е планувано и за това няма пари в НЗОК.Освен това никой не може да предвиди колко ще се разболеят от нещо ново.
4
2
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Неуважаеми другарю Салчев, защо гликомерните лентички не са безплатни? И по какво е профееееесор профеееесорът?
3
0
 
13
 
! Отговори
Салчо, я кажи преди 2 години
На колко и по каква методика е остойностен прегледът на болен от Ковид19??
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този как извъртя бай Масон, чак и аз се накефих. Нищо не става от него, но знае къде да се намести, къде да седне и на кой да се подмаже
1
1
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Прегледа 5 лв. :)))