Проф. Христова: Преболедувалите коронавируса показват добра защита

Според специалиста, мутациите се спират при повече ваксинирани
1 сеп 2021 18:35, Петя Славова
143
Проф. Христова: Преболедувалите коронавируса показват добра защита
Снимка: БГНЕС

Преболедувалите и от първичния вирус - Ухан, и от Британския вариант засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта. Това заяви пред БНР проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

"Странични ефекти от ваксините има, но те са толкова редки и много леки, като втрисане, болки на мястото на инжекцията, а същевремнно видяхме колко души около нас починаха от  COVID-19 , как тежко протича болестта, с дълъг и тежък постоквод синдром – с месеци хората не могат да се възстановят, влияе на сърце, бял дроб и мозък, невъзможността за концентрацията, и българите пак не се ваксинират, макар че ваксината предпазва и вас, и останалите", каза специалистът.

Още по темата

"Да, единични хора може и с ваксината да се разболеят, но ще предпазим цялото общество. При повече ваксинирани смъртността спада значително, ваксината ти връща предишния живот, а като ги избягваш ваксините, ти се страхуваш да общуваш, всъщност ти страдаш.

Отделно, че при по-голям дял ваксинирани, се спират мутациите на вируса. Ние от НЦЗПБ сме в центъра на огнището, а нямаме болни, защото сме ваксинирани", посочи още проф. Ива Христова.

По думите й има преболедували, които се ваксинират, за да имат имунитет. Проф. Христова заяви, че всеки ще се срещне с болестта: "Преболедувалите за момента, и от първичния вирус - Ухан, и от Британския вариант, засега показват доста добра защита и срещу Делта варианта, но ако не се ваксинират хората, вирусът ще продължи да мутира.

В момента Делта варианът е силно инфекциозен и се налага", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й има данни в момента, че Т-клетъчният имунитет се запазва дълго време при следваща среща с този вирус. Проф. Христова не даде категоричен отговор дали да се поставя трета бустерна доза ваксина.

"За нас ваксинираните първи медици, все още не се налага трета доза", коментира още проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен87 *** си, кви здравни портали да чета? Че то СЗО казва какво да се случи и дава данни за това което да се пише и *** като теб - четат и викат "Анам майко, много умрели има". Ми има, щот тъй ти казват. Ходи да броиш ти казах анонимко. Ти вярваш на некви неща в интернет, на новини по телевизията. И квото ти кажат и ти "Ауууууууу голяма беля". Тъй искат, ти и такива като теб да вярвате. Много сте глупендерите и затова се бодете и ***. Бегай да четеш порталитев нета.
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен78 Ти лично ли ги преброи или тъй ти казаха от телевизора? Щото аз на данни от телевизиите не вярвам. Ама явно и ти си некъв глупендър. Я ходи да ги броиш колко ваксинирани и колко НЕваксинирани са умрели. Да, данни има, но не се казват за ваксинираните. Както и за страничните ефекти никой не говори, дори и потърпевшите. Щото в декларацийката, освен че ти сам поемаш отговорност, пише и друго - не можеш да говориш с никой за странични ефекти, освен с производителя. Бодеш се и мълчиш.
60
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като избягваш ваксините, ти се страхуваш да общуваш, ти страдаш.... алелееее, ти да видиш. Изобщо не се страхувам да общувам, изобщо не страдам че не съм си бил експерименталния препарат. Страдат тия, дет се боцнаха. И станаха много злобни, щот разбраха че са прецакани. *** такива, с къв акъл си бихте така наречената ваксина? И точно те се страхуват, да не вземат да се гътнат и се набодоха уж да се спсят а сега разбраха че всъщност ускориха процеса. Затова са злобни...
59
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските антиваксъри са като българските роми. Грачат, че имали права, но забравят, че имат и задължения.
58
8
 
25
 
! Отговори
Ваксър преди 2 години
Ваксините са перфектен щит - гарантирана 100% защита срещу заболявания с огромна смъртност. Само ваксината за хепатит е с най-кратък срок 5 години. За морбили и полиомиелит на практика носят доживотен имунитет. Горещо препоръчвам на всеки - ваксинирайте себе си и децата си с такива ваксини, и за децата да са задължителни. А препарата срещу ковид-19 който наричат ваксина е търговска спекуалция която да донесе бързи десетки милиарди печалби на фармацефтичната мафия и милиони комисионни на хората около Урсула и може да доведе само до уврежнане на здравето и имунната система.
57
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 74.. 97 % от болните по болниците са неваксинирани. За тях по скоро да ти е жал трябва
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кво от това. Нали не е вечна. После какво? Това ли е решението. Да боледуваме на няколко месеца кой оцелее оцелее. Нещо лекарства, лечение няма ли да има. Само ваксини или да ходим да се търкаме по болните да го хванем и ние
55
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е да се въведат ограничения за антиваксърите. Не може да сеят зараза безнаказано. Всички нормални държави въведоха такива ограничения. Само у нас тия дeгенерати ни се качват на главата.
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aз съм го прекарал, мъка ми е за ваксинираните...разхождат се като безсмъртни...
53
1
 
1
 
! Отговори
Надежда Коковидова преди 2 години
Искам утре, като са сабуда, на 86-тата годишнина, да кажа на тия, които си заминаха : Май френд,ас съм бременна, с три близначета, разберетае се, кой на кое е бащата, и елате пичове, на Купон
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се достигне заветния имунитет от 70% преболедували, но за сметка на повече починали, а както виждате умират 20-30-40 годишни без хронични заболявания.
51
3
 
15
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Имаме 3200 професори в България. От умни по-умни. На първо място в света сме по брой на професори спрямо населението. Затова сме и най-бедната държава в ЕС. Значи според професора ако си ваксиниран това ще спре мутациите. А ако си само преболедувал също трябва да е ваксинираш за да спираш мутациите. В същото време обаче признават, че преболедувалите не се заразяват повторно а тези ваксини пак се разболяват. И тогава се пита в задачата кой ще произведе мутацията, ваксинирания или преболедувалия?
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делтата е бърз вирус, който много трудно се изолира от носоглътката, бързо слиза към трахеята и понякога се хваща на PCR на 2-и, 3-и тест. Логиката е, че всички с хрема, кихане, температура, втрисане сте с КОВИД просто, защото сезонните вируси нямат шанс да се разпространят:по-бавни и по-ниско контагиозни са. Има ХУБАВА НОВИНА и това е, че защото се криете, реално броя на преболедувалите е двоен или троен спрямо официалната статистика т.е.по-бързо ще се достигне заветния имунитет от 70%.
49
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕВАКСИНИРАНИТЕ ДА СИ ПЛАЩАТ САМИ ЛЕЧЕНИЕТО!!! Ваксините са безплатни, но селските добитъци не щат да се ваксинират. Утре като се тръшнат да *** в болница не искам аз да им плащам лечението. А и тия масово не плащат дължимите осигуровки.
48
2
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
Това което описваш са типични усложнения на болестта, а не на ваксините. Не си разбрал. Или си разбрал, но това е политиката тролска, полулъжа, полуистина, че да хване шараните.
47
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден измират десетки (и ще станат стотици) неваксинирани. Болниците са пълни с неваксинирани. Това обаче не стига селянина да се сети...
46
2
 
11
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
Овцете искат някой да ги прибира и да ги затваря, прилича ми на някакъв фетишизъм това.Ако имаш малко акъл ще си стоиш вкъщи, докато оздравееш и си продължаваш живота, без да те регистрират където и да било.
45
6
 
17
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
И защо ако ми тече носа и ме боли гърлото трябва да кихна на някоя лаборатория 50-100 лева за да ми кажат, че съм болен и на всичкото отгоре да ме затворят за 2 седмици заедно със семейството ми.Ти ли ще дойдеш да ми гледаш децата и да ми вършиш работата или ще пратят някой от РЗИ да ми я свърши?Стоиш си една седмица вкъщи и ако си добре си продължаваш живота.Шантава работа.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 63:аз съм ваксиниран и изобщо не ви мисля неваксинираните.
43
5
 
21
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
Леко си заблуден.За повечето хора реакцията на ваксината е лека.За някои обаче, обостря хронични и автоимунни заболявания, включително отключва такива.Също така има случаи на реактивация на херпес зостер(и не само)след ваксинация.Понякога предизвиква миокардит при млади и здрави мъже.И понеже сега ще кажеш, че съм антиваксър - не, не съм.Следвам логиката и изчаквам.Интересно защо ваксинираните се притесняват толкова от това, че някой не се е ваксинирал.Колко загрижени един за друг сме станали :)