За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години

Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19
Обновена: 2 сеп 2021 09:24 | 2 сеп 2021 09:15, Елка Василева
239
За ваксинацията: Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години
Снимка: архив, БГНЕС

До 8-12 месеца имаме имунитет срещу COVID след ваксиниране или преболедуване, обяви имунологът акад. Богдан Петрунов пред bTV. Той уточни, че имунитетът, създаден от препаратите, е по-специфичен, определи го като по-центриран.

Според него ваксинацията трябва да бъде задължителна за учителите, лекарите и всички здравни работници, пожарникари, транспортни работници и тези, които работят в контакт с много хора.

Още по темата
"Нищо в момента не може да се справи по-добре с коронавируса освен имунизацията. Ако продължаваме така, ще се "гърчим" с месеци и години“, прогнозира той.  

Академик Петрунов обясни, че имунитетът, който се създава от ваксинираните хора, е много по-специфичен, той  го определи като много по-центриран. "Той създава антитела, които са с много по-голям афинитет към вируса. Това е основание всички, които са имунизирани, да бъдат пак ваксинирани след 8 – 12 месеца“, посочи акад. Петрунов. Според него имунитетът, който се изгражда от преболедуването, е по-широк.

"По-защитени са тези, които са ваксинирани, в сравнение с тези, които са преболедували. Ваксините дават една сравнително висока защита, над 50 на сто, в имунизираните хора, в зависимост от циркулиращия щам. С имунизацията срещу коронавируса създаваме така наречения трениран имунитет, подготвяме имунната система да реагира по-адекватно и по-качествено“, обясни имунологът.

Според него ваксината може да пази и от други подобни вируси, а смесването на ваксините засилва имунитета.

"Еволюцията на вируса ще е един безкраен процес, така че само имунизацията може да помогне", смята ученият.

Досега министерството на образованието се справя в добре със ситуацията, отбеляза той. "Има изследване в Израел, че ротационното обучение - 1 седмица вкъщи, 1 - на училище, е много добро. Децата над 12 години спокойно могат да се имунизират", добави акад. Петрунов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време тия ваксини уж действаха от 2 години до доживот, после станаха 12 месеца, после 6, накрая се оказа че са около 0% ефективни срещу мутиралите щамове. Абе като лъжат, поне да се сещат какво са лъгали преди 2-3 месеца... Държавите с над 50% ваксинирани, щото нямат локдаун и не се "гърчат"?
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Имунолог: Ваксинираните са по-защитени от преболедувалите COVID-19" Ами не, не е така, точно обратното е на това което твърди "имунологът" и последните научни изследвания го доказаха и резултатите бяха публикувани, а именно че преболедувалите имат в пъти по-голяма защита от Делта варианта на вируса отколкото ваксинираните. Говорим конкретно за Делта, който сега е доминиращ, за предишните варианти може и да не е така но то е без значение сега.
91
0
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Чакай нали действията на ваксините бяха 6 м,тоя защо разправя че 8-12 м?В Израел всички ваксинирани,пък *** като мухи ?!
90
0
 
7
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Ваксините Не са Панацея! ИМА И ЛЕЧЕНИЕ ЗА ПО- ЛЕКО ИЗКАРВАНЕ НА ВИРУСА! Защо не пишете за това, а????
89
0
 
0
 
! Отговори
до 89 преди 2 години
Цитирай Научна публикация, защото Истинските Новини е Цитирал Научна Публикация от 150 годишна Научна Организация, а именно Международната Асоциация на Науката! Ти кой цитираш в точките си?!
88
1
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 2 години
това е ясно и без изследване. проблемът е, че като боледуваш - умираш. но това което крят от нас е - ВСИЧКИ преболедували и умрели НЕ заразяват и пренасят заразата! това УМИШЛЕНО се крие от хората!
87
0
 
14
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
р0бе, КОВИД, който според данните на Норвегия е 2 пъти по-лек от Сезонен Грип, е за Отвличане на Вниманието, докато народните пари изчезват в частни джобове под формата на КОВИД мерки, Инфлацията расте, дигат ви газа с 20% и тока с кой знае колко, докато парите ви се стопяват и стигнете и до положение хляб да не може да си купите! Като се събудите и прогледнете, вече ще е твърде късно, те ще са на частните си острови и курорти в Бали, Дубай и къде ли не, а вие ще сте под земята умрели от глад!!
86
0
 
14
 
! Отговори
Обективно до 86 преди 2 години
Ти виждаш дърветата, но не виждаш Гората! Чрез ваксини, ефективни на 42% и още повече - Нестерилизиращи, НЯМА КАК, НЕВЪЗМОЖНО Е да се спре която и да е епидемия. Ваксините водят И до ускорено развитие на мутации, тоест приспособяване на вируса към т.нар. ваксини. Така Агонията ще е Безкрайна!
85
2
 
20
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Според израелско изследване преди около седмица на 600 хиляди израелци, най-голямото правено досега в света, преболедувалите се заразяват с делтата 13 ПЪТИ ПО-РЯДКО ОТ ВАКСИНИРАНИТЕ! Изследването беше публикувано в изданието ''ZEROHEDGE''! Пробвайте да лъжете по-интелигентно, за да ви минават лъжите!
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Науката и учените тотално се провалиха. Пълен провал.
83
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Истински Новини И както обикновено "истинските новини" на анти ваксърите идват със премълчаване на ИСТИНСКИТЕ НОВИНИ от въпросното изследване а те са: 1) хора с прекаран вирус И една доза от Пфайзер са ПО-ЗАЩИТЕНИ от хора, само прекарали вируса, 2) прекарването на вирусамо може да нанесе огромни щети върху здравето на човека, докато се опитва да се "защити" с "естествен" имунитет след разболяване. 3) изводите са базирани на съответно 8 и ... една хоспитализация. Мдам.
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на газта расте, цената на храните растат, всичко поскъпва. А вие мислете за ваксини, където в Англия и Израел са ваксинирани почти цялото възрастно население, и без никакъв ефект - новозаразените случаи растат.
81
0
 
6
 
! Отговори
до 79 от Брюксел преди 2 години
Ние Не Следваме Науката, какъвто ни беше лозунгът, а Следваме Парите! В Истината за КОВИД - пари няма, за това 24 по 7 ви Лъжеме!!
80
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека всички коментиращи професори по-долу обяснят, защо в Израел и Англия умрелите от ковид са 91%, респектовно 86% неваксинирани? Или защо в България 97% от умрелите са неваксинирани? Ама тълкуват данните като дяволът евангелието. Да, естественият имунитет е по-силен, ама колко го имат? И да, колкото и да отричате, има 40к инкремент в счъртността и той съвпада с вълните на ковид. Айде коментирайте по същество, без хейт и клетви на общо основание.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия дъвчат като папагал едно и също, като, че страдат от деменция и са забравили, че се повтарят ежедневно едно и също, че и новоредените ги разбраха, в крайна сметка всеки сам си взе решение на избора да си сложи или не, но на тези хора деменцията не им е простила, щом всеки ден едно и също повтарят
78
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не пуснат и руската ваксина, като са толкова загрижени за хората. Хората се страхуват от страничните ефекти на западните ваксини, Спутник-V се оказа най-ефективна и без никакви странични ефекти, това се признава в целия свят. И много по ефективна - само 30% са ваксинирани в Русия, а показателите на новозаразените са пъти по добри от страни с над 70% ваксинирани. В много страни от ЕС хората биха се ваксинирали със Спутник-5. Или не става дума за грижа за здравето, ами за някакви други интереси?
77
1
 
7
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
До Анонимен 72 Това не е вярно, но всички проваксаджийски сте гербави. Това е сигурно.
76
1
 
18
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Как пък за година и половина не излезе един лекар да даде простички и полезни съвети: как да си укрепим имунитета с природни средства, какво да правим при първи симптоми, към кого и кога да се обърнем, как започва, как протича болестта, за какво да се следи, какво е лечението, защо то е правилното. Един семеен лекар от Ню Йорк сложи всички проф.ани и учЕни в джоба си, като измисли лечение и излекува 6 000 души.
75
1
 
4
 
! Отговори
до 71 преди 2 години
така е, но те си мислят, че сме пр0сти и не четеме наука на английски: https:// science.org/content/article/having-sars-cov-2-once-confers-much-greater-immunity-vaccine-vaccination-remains-vital
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74Отговора е Алцхаймер! Но не пропуска да инкасира КОВИД-бонуса, което е приятна добавка към академичната пенсия!