Кацаров: Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните

Мерките били достатъчни, съответствали на Covid ситуацията
Обновена: 5 сеп 2021 12:36 | 5 сеп 2021 12:36, Елка Василева
209
Кацаров: Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните
Снимка: архив, БГНЕС

"Мерките са достатъчни, те са такива, каквито съответстват на ситуацията", заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред БНР.

По думите му при стриктно спазване на мерките това ще позволи кратко време, в което те да бъдат прилагани, ако не се спазват, може да се наложи да се въведат и по-строги.

Още по темата

"Целта на мерките е да намалим натиска върху болниците и да избегнем претоварването на лекари, сестри, санитари, които работят с Covid болни, за да не се стигне до грозните ситуации от миналата година, когато имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети. Това няма да го допуснем," каза Кацаров.

Д-р Кацаров заяви, че е притеснителна смъртността при заразените с коронавируса.

"Смъртността е пряко свързана с ваксинирането на възрастните хора. Затова ваксинацията на възрастните е мой приоритет, но преди това не беше така в началото на ваксинационната кампания - те бяха поставени в 4 група за ваксиниране", заяви той.

Той обвини бившият премиер Бойко Борисов, че еднолично е решил да спре ваксинацията с "АстраЗенека", след което я е разрешил, но в резултат на това сега няма желаещи да се имунизират с тази ваксина.

"Имаме договорени 4,5 млн. ваксини и никой не иска да се ваксинира с тях", каза Кацаров.

По думите на здравния министър държавата се е провалила с начина, по който е управлявала процеса на ваксиниране от самото начало.

"Това доведе до създаване на негативни нагласи спрямо ваксините, които сега е много трудно да бъдат преодолени. Липсата на достатъчно ваксинирани хора е разликата между нас и европейските страни. Затова при нас леталитетът е по-голям. Там има повече заразени хора, но по-малко починали, при нас е обратното - не чак толкова много заразени, но повече починали", обясни Кацаров.

Здравният министър подчерта, че мерките на министерството са свързани и със стимулиране на процеса на ваксиниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
8
 
! Отговори
пак НСИ преди 2 години
През 2018 г. българите над 65-годишна възрастса били 1 493 119, или 21,3% от населението,като са се увеличили с 0,3 процентни пункта всравнение с предната година. Средното за ЕСниво е 19,7% и в общността има само още 7държави с по-лош показател от този наБългария.
119
1
 
12
 
! Отговори
Земеделец преди 2 години
И аз тъй викам, ама кунчев още не е ваксинирал моите танзанийски кози. Като роди папаята и там ще е същото.
118
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пейки кога ще къртите, циркаджии? Лани това беше на-сигурното антивирусно средство, не се забравили.
117
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Койчо...мн се надявам такива като теб да се набоцкат яко...така ще се разрвди малко обшеството от неуки хора с промити мозъци. Марш за 3та доза веднага че ше свършат.
116
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато чаках с часове да ми издадат документите за баща ми който почина от инсул, но с ковид явно пред ковид отделението Варна терапията ги изнасяха с чували яко от там. Не е шега работа. Не знаеш как ще те удари
115
12
 
5
 
! Отговори
dl преди 2 години
Нещо не се връзват нещата.Спрете продажбата на тестове,които се правят в къщи и истината ще излезе на яве.Откъде на къде ще се правят тестове в домашна обстановка,положителните никъде не се обявяваняма дом.лекари,няма РЗИ,тъмна Индия.Ходят си болни напредназад,ето резултата.Не се ваксинирати те не знаят защо,смятат,че някои се разпорежда с тяхтолкова акъл имат в главата си.После друг е виновен,имаме само права,а задължения?
114
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Негативните нагласи към ваксините се създадоха от самият Кацаров, който преди изборите твърдеше, че това не било пандемия и ваксинйте били опасни.
113
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" имаше умиращи болни пред входа на болниците, защото няма къде да бъдат приети" - каза Кацаров. Сега като свършат леглата къде ще ги водиш ? У вас ли ? Да работиш за никакви пари в заразна среда и да си в пенсионна възраст, скоро и персонал няма да има. Кацаров да се готви да влезе в ковид отделенията, за да покаже как е трябвало да се работи.
112
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До КойчоКато откажат лечение, да връщат и всички платени здравни осигуровки. Тогава съм съгласен.
111
4
 
27
 
! Отговори
До 122 преди 2 години
Ще изчакам. Само да те светна, че колегата се ваксинира само щото искаше да ходи в Гърция. Миналата година жена му го кара, той без да е ваксиниран нямаше никакви симптоми, спят в едно легло , теста му беше отрицателен. Сега след ваксинирането го хвана. Най -големия смях е че жена му се ваксинира след прекаран ковид и пак е положителна. С ваксина или без, всичко зависи от личния имунитет, ама вий си се боцкайте, колкот ви е кеф.
110
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, за едно не си прав. И преди ваксините смъртността тук беше най-висока из европейските страни. Не намесвайте ваксините в това. Проблемът е другаде. Кажи какво успяхте да промените в тази посока? Някакво съгласуване за начина на лечение или нещо друго успяхте да направите? Или МУ-тата трябва да ги закриете, да пращате студенти да се учат навън и чак след това да създадете нови МУ тук.
109
3
 
23
 
! Отговори
R преди 2 години
Свързана е с масовите пръскания на отрови от самолети, които се виждат. С тях подпомагат вируса.
108
20
 
2
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Подкрепям коментара по-долу !Който откаже ваксинация,моментално да губи правото си на безплатна болнична помощ !!!... ГлеАЙ да не ти се присънят дървЯ, винкели и търнокопи..., че може да се окаже, че не е билЕ сън...
107
0
 
11
 
! Отговори
пак този преди 2 години
С брой на умрелите 108 526 през 2018 г. -колкото е приблизително населението на еднаобласт като Смолян, страната ни имакоефициент на обща смъртност от 15,4промила при среден за ЕС 10,3 промила.Качество в здравеопазването!
106
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
117, изчакайте само 2 седмици и ситуацията вероятно ще се промени. Казусът засега ДОКАЗВА, ЧЕ ВАКСИНИРАНИЯТ НЕ ВИ Е ЗАРАЗИЛ.
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацо, ти започна мандата си с терор над Пироговското ковидотделение. Слаб министър си и лъжеш повече от д*рт ромБ
104
0
 
3
 
! Отговори
серсем преди 2 години
До До пропляците на ЕврМного точно казано.Поздравления!Всичко казано впоследствие е доказателството.Ще добавя,когато хладилника е по важен от библиотеката ,това е резултатът.Малцина са наясно,че библиотеката пълни хладилника,а не обратното"това бе в твоя стил".Да си жив и здрав, България ще я пребъде с хора като теб.
103
1
 
3
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Още по страшно става като ги отнесе и тях страха от страшния вирус.
102
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статистика а не стъкмистика !!!...........Имаме 15% ваксинирани от ц-лото население и 10% от настанените в болница са ваксинирани..........ИЛИ от ваксването ползата изглежда доста ОГРАНИЧЕНА !!!!
101
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В стаята сме четирима, колеги, 1 ваксиниран и трима не. Понастоящем ваксинирания е в болнични със положителен тест и симптоматика, другите трима сме без подобна проблематика