Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация

При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега - 10
Обновена: 5 сеп 2021 09:28 | 5 сеп 2021 09:12, Елка Василева
314
Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация
Снимка: архив, БГНЕС

"Според математическите модели ни очаква тежка есен. Това е главно заради ниското ниво на ваксинация у нас”. Това заяви математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов пред Нова тв.

Между 40 и 50% ваксинирани дават в пъти по-малко хоспитализации, а у нас имунизираните са едва 16%. Ако нивото на имунизации остане 100 000 души на месец, е възможно броят на смъртните случаи от коронавирус следващата година да достигне до 35 000, обясниТомов.

Още по темата

Той даде пример със ситуацията в Русия - там вълната е започнала през юни, пикът е достигнат през юли, но тя продължава вече втори месец.

"Проблемът е, че тази вълна има дълга опашка, което означава много починали. Всичко зависи от мерките, които ще се вземат. Но без 5 милиона ваксинирани не може да очакваме вирусът да си отиде", каза Томов.

Той посочи, че Делта вариантът е много по-различен от уханския. При първоначалния вариант на вируса един човек е заразявал трима, а сега един заразява 10.

Според Томов при достигане до 100 000 активни случая ще са нужни между 15 000 и 19 000 болнични легла.  

„Който не иска да се ваксинира, напуска или отива да преподава онлайн. Когато работиш с хора, имаш не само права, но и задължения. Задължението да предпазиш околните. Ваксинирането на всеки държавен служител трябва да е задължително”, добави математикът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
3
 
20
 
! Отговори
Ник преди 2 години
откак почнаха да ги канят и да дават мнение срещу възнаграждение разни книжни плъххове като този, съвсем се уляха с тези хипотетични прогнози. съд и затвор за паникьори и агитатори за експеримент със здравето и живота на милиони хора. янките ще ви лекуват?! те ви искат умррели. не здрави.
246
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя що не си намери гадже да се занимава с нещо смислено
245
0
 
14
 
! Отговори
математик тик преди 2 години
веник - утре през деня ще е по-светло от вечерта
244
8
 
28
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Ваксинираните сега вият и крещят на умряло, понеже искат и другите да се надупят и набодат, да не са само те с двата крака в батака хахахахаха Амо преди да се набодете, що не мислихте бе гл*пендери такива?! Нали слушате разни математици, цигулари, гадулари, бай шиле и оня с пагоните дето Януари 2020 лаеха по всички медии как маските били пълна глупост, това било като обикновен грип, а после като лапнаха комисионните обърнаха палачинката и почнаха да плащат гаргите и да налагат маски и ваксини!
243
4
 
16
 
! Отговори
Дедо Светльо преди 2 години
Тук младите наивници дето верват на всяка дума на разни математици , професори и експерти със сигурност не си спомнят годините през 90-те в началото на Демикрацията когато ДИПЛОМА ЗА ВИШУ СЕ КУПУВАШЕ ЗА 2 КОКОШКИ И 1 ПРАСЕ .Що народ си напазарува тогава ..... а сега са "почетни" професори с дузина копи-пейст публикации , даващи акъл как да се живее .
242
4
 
19
 
! Отговори
Объркан Свят преди 2 години
Математик: Очаква ни тежка есен заради ниското ниво на ваксинация... Готвач : С колегите от кухнята намерихме ново и авангардно решение на Теоремата на Питагор ..... Цветар : Изчислих че ако не спрем замърсяването на природата ще последват природни катаклизми ... Дюнерджия : Нов мрежов тротокол ще затрудни достъпа на хакери до корпоративните мрежи .... Лекар : Аз щях да е изказвам за коронавируса, ама гледам математика ме е изпреварил. .... АБЕ ЩО ВСЕКИ НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ТОВА КОЕТО Е УЧИЛ ?
241
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре да не четем такива статии,просто да ги подминем.На всички е ясно че се пускат умишлено за да има посещаемост.Математика няма право на мнение,все едно готвача да се изказва за космоса.престанете вече.България има много повече проблеми например подмяната на нацията ни.
240
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мотото на ***-пари ми дай,не акъл.*** си заслужава всичко?което му се случва.
239
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на такива несъстоятелни и нелепи хора им лепват етикета "експерт" и ги пускат по медиите да влияят на хората?... Ами че той в 10 изречения има поне 10 фактологични или логически грешки или лъжи. За "сметките" му пък - да не говорим. После - защо хората не им вярвали, не ги слушали и не щяли да се ваксинират и спазват мерките... Ама то - като се замисли човек - кой достоен и професионално отговорен специалист ще им се върже да играе в цирка. Затова, все такива от пад ъци по медиите.
238
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирани или не пуснат ли учениците присъствено се гответе за яка сеч !!!
237
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математик да обснява за вируси е като някой тираджия да качи магистралка за бърза ***, а тя да почне да му обяснява как се сменя карбуратор при -12 градуса по Целзий
236
3
 
11
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
То тва поне да бяха ваксини, а то...
235
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте по-добре биолози и биохимици...
234
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този гнусляр като го видиш - да го наплюеш, малко ще му е.
233
1
 
14
 
! Отговори
12 преди 2 години
Сега Дания ще я изкарат райско място няма ограничения, мерки, маски а бе мед и маслосамо и само да прекарат и другите.Видяха че ония многозаразените държави не са добър пример и обърнаха плочата на измамата.
232
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 240 Не бой се, Сърбия ни настига. Доскоро имаха по пет шест умрели най-много, а днес само са 19 души. Докато ние имаме 32-***, но доскоро имаше и по 50 на ден. Тъй че се изравняваме. Нека някой математик пресметне и обясни защо?
231
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги сме били "отличници"по умрели.Това не е от сега!Да започват да лекуват и прифилактират както трябва инсулти,инфаркти,онкологични и неврологични състояния а не само да реват на кое място сме.Не бяхме ама капитализъм -те!
230
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не го е карал скоро и или не се е ваксинирал, да се готви за насилствена ваксинация или доброволно заразяване.
229
3
 
2
 
! Отговори
до 248 преди 2 години
естеството на въпроса ти показва че си от онези 80% и няма смисъл да ти се обяснява.
228
11
 
7
 
! Отговори
до 246 преди 2 години
като тръгнат учениците тога ще броим, то и лани до 24 септември беше ок и после почнаха пи 140 умрели дневно