СЗО призова за мораториум върху подсилващите дози

„Мислят, че бедните по света ще се задоволят с остатъците“
9 сеп 2021 08:10, Елка Василева
29
СЗО призова за мораториум върху подсилващите дози
Снимка: архив, БГНЕС

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус призова богатите държави с големи запаси от ваксини срещу COVID-19 да се въздържат до края на годината от поставянето на трети, подсилващи дози, предаде Асошиейтед прес.

"Потресен съм" от изявленията на някои фармацевтични компании, че количествата ваксини са толкова големи, че са достатъчни както за подсилващи дози, така и за ваксинация в страните, които изпитват недостиг от ваксини въпреки големите си нужди, каза Тедрос.

"Няма да мълча, когато компании и държави, които контролират глобалните доставки на ваксини, мислят, че бедните по света ще се задоволят с остатъците", заяви той.

Генералният директор на СЗО е призовавал преди за мораториум върху поставянето на трети дози от ваксини до края на този месец. САЩ и други държави обаче обмислят или вече се започнали да поставят подсилващи дози на уязвимите групи хора, отбелязва АП, цитирана от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките, направо се бият по улицата за спринцовки. Цели държави от ковид наркомани.
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой световноизвестен дали умря от този вирус? Май не! Всички се изредиха в социалните мрежи да споделят, че са с Ковид, ала нито един милионер не умря от вируса. Как стават тия работи?
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не забелязвам някаква драма в страните които нямат пари за ваксини. Нито и складират тpyпове по детските площадки, нито са в недостиг на чували за трупове. Нищо. При тях все едно виро3 няма. Виро3 явно вирее само в развитите икономики.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шшшш, не плашете стадото. то така или иначе яко ще мрее от първите 2 дози. важното е да се зарибят милиарди ваксомани, които си мислят, че с 1-2 игли ще си заживеят както преди. свърши тая, от сега нататък вакс до гробб. който, колкото дози издържи.
2
0
 
18
 
! Отговори
Коректно Зелен преди 2 години
Този шеф на СЗО скоро да е виждан с едно розово потниче да се забавлява?
1
4
 
35
 
! Отговори
антиваксъра преди 2 години
Да се въздържат, че ще подсилят много към гробищата............или това е целта?!