Фон дер Лайен: Да направим всичко да не стане пандемия на неваксинираните

ЕС трябва да е в състояние да предприема военни действия без САЩ
15 сеп 2021 13:12, Елка Василева
234
Фон дер Лайен: Да направим всичко да не стане пандемия на неваксинираните
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като тревожни различия в страните-членки в процеса на ваксиниране срещу COVID-19. Тя каза това в годишната си реч, посветена на състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

В речта си, продължила около час, Фон дер Лайен заяви, че темпото на ваксиниране трябва да се запази. „Трябва да продължим в същия дух и Европа е готова. Осигурени са допълнително 1,8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Председателката на Еврокомисията каза, че до края на този месец ще посети Западните Балкани като сигнал за силния ангажимент към процеса на тяхното присъединяване към ЕС.

Още по темата

„Дължим това на всички млади хора, които вярват в европейското бъдеще“, подчерта тя.

Фон дер Лайен открои нуждата от изграждането на Европейски отбранителен съюз, като определи липсата на напредък в това отношение като „липса на политическа воля“.

„От жизнено важно значение е да подобрим сътрудничеството в разузнаването. И не става въпрос за разузнаване в тесния смисъл, а да обединим сведенията на всички служби и източници - от Космоса, до полицейското обучение, откритите източници и агенциите за развитие. ЕС може да има уникални по мащабите и дълбочината си знания, но ние можем да използваме тази информация и да вземаме решения, само ако имаме пълната картина. А сега това не е така“, каза тя.

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може да имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля", каза тя.

В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС стои до жените, децата и правозащитниците в Афганистан и обяви, че ще осигури допълнително 100 млн. евро хуманитарна помощ за страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е просто, дайте по 100к на ваксиниран след поставяне на първа доза, и проблема ви е решен! Ще ви струва максимум 500 милиона! Дето се казва, бълха ви ухапала!
65
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм млад човек и не вярвам в европейското бъдеще .След 2030 година евросъюза ще остане само мракобесен спомен .
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да се дразним от ЕС истината е че близки нам народи са, германци,австрийци,унгарци,чехи,словаци,словени,сърби,черногорци,гърци,румънци и др. Франция е в Северна Африка,Испания и Португалия също ,а холандците и белгийците не ги харесваме много са надменни, англия също.
63
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тази новина поздравявам всички вас, които се ваксинирахте с ТЕСТОВА ваксина от СТРАХ!! Струва ми се, че се прецакахте драги хора! Прекалихте с телевизията! Цялата тази трагикомедия, изобщо не засяга вашето здраве! Нали четете жената какво казва? От самото начало беше известно, че това е сценарии!! Дано не сте си вкарали нещо твърде вредно!
62
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия завърши Северен поток 2. Съдът в Дюселдорф отхвърли искането за освобождаване газопровода от разпоредбите на ЕС, тоест газ по него няма да потече. Цените на газта експлодираха, зимата ще минат 1000$. Брюксел реши, че Русия трябва да продаде 50% от СП2 за да изпълни разпоредбите на Съюза. Изправен пред меката сила на ЕС Газпром беше принуден да остъпи и обяви, че е съгласен да продаде 50% от такъв ликвиден актив като СП2 срещу придобиване на 100% от акциите на BOSCH, AEG, Siemens, Порше, Фолскваген, Мерцедес и БМВ. Европа е спасена, няма да студува зимата.
61
1
 
33
 
! Отговори
Димо преди 2 години
Ако ваксинираните също могат да пренсаят вируса и се разболяват, какъв е смисълът от ваксинациите?Защо не се помисли за хипертоници и диабетици, при които смъртността е много по-голяма?Защо се отказаха 15 млн. за лечение на деца, а се отделят 300 милиона за ваксини?
60
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврогейския съюз ако казват кви ограничения ще имам в собствената ми държава щот не съм ваксиниран,ще го изядат големия българските им слуги...ВЕРВАЙТЕ МИ!!
59
1
 
34
 
! Отговори
Бесен преди 2 години
Ако в европарламента продължават с простотиите си, ЕС ще последва СССР !
58
1
 
42
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
След речта на Хайл - госпожата , "умните" ваксъри , още ли не могат да проумеят , че жестока пропаганда съчетана с отнемане на правата и свободата , не са борба срещу смъртоносен бацил.
57
0
 
19
 
! Отговори
wer преди 2 години
АП съобщава за странни странични симптоми сед вакснация, като един от тях е, че мобините телефони започнали да откриват чрез бутууд ваксинирани против Ковид, като външни устройства.
56
17
 
1
 
! Отговори
емиграция преди 2 години
Мангъров ако те чуе ще се разпищови, говорейки глупости от неграмотност.
55
0
 
33
 
! Отговори
Кураж! преди 2 години
А защо не се опита да ваксинира талибаните?
54
0
 
7
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До Анонимен 808$Стигна ги вече, спри да четеш за-ПАднали медии - тази зима ще е интересна
53
0
 
35
 
! Отговори
Горд Българин преди 2 години
Ако не сме ние Българите, тия от Европа за нищо не стават!
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 52 затова не трябва да приемаме еврото, без национална валута при разпад на ЕС ще сме много по зле от колкото ако имаме лева
51
0
 
30
 
! Отговори
пфуу преди 2 години
Тая само Ердоган ще я оправи на дивана!
50
0
 
22
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Да, точно така. Пуснете ги по аптеките, да се "ваксинираме" на воля, да им лепим магнити и да се гаврим с флакончетата както ни е кеф.
49
6
 
13
 
! Отговори
когато? преди 2 години
Какво ще стане когато ЕС се разпадне? Какво ще прави момата България която е 100% зависима от ЕС. На кого ще ходи да се предлага и да проси със скъсаните цървулки и торбичката? Дали изобщо някой има нужда от употребената мома България?
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИСТОРИК БГ "КАТ ГЛЕДАМ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ПАК ДА НИ ОСВОБОЖДАВАТ БРАТЯТА РУСИ И АМЕРИКАНЦИ ОТ ФАШИСТКОТО РОБСТВО... " . . . Нито на Русия, още по малко пък на САЩ им се налага да ви спасвят. Нито имат желание.
47
1
 
35
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Нямам как толкова бързо науката да измисли ваксина за ковида госпожо Лайне, нещо понамирисва тук.