Колко често ваксините срещу COVID-19 предизвикат алергии?

"Модерна" - 3 случая на милион, "Пфайзер"- 5 на милион
59
Колко често ваксините срещу COVID-19 предизвикат алергии?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според публикация в списание "Nature" от 17 февруари 2021 г. честотата на алергичните реакции е била 3 случая на 1 млн. дози при ваксина от производителя "Moderna" и 5 случая на 1 млн. дози - при "Pfizer". Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата

На 29 март 2021 г. Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ е публикувала данни, че тежка алергична реакция след ваксина от производителя "АстраЗенека" е била констатирана при 41 ваксинирани на около 5 млн. дози във Великобритания.

По данни на ЕМА и СЗО миокардити и перикардити се наблюдават предимно при мъже, в рамките на няколко дни /до 14/ след втората доза иРНК ваксина. По-чести са при млади мъже. До 31 май 2021 г. в страните от Единния европейски акт са били докладвани 145 случая на миокардит при Comirnaty (ваксината на Pfizer/BioNTech), 19 случая след прилагане на Spikevax (ваксината на Moderna), 138 случая на перикардити след Comirnaty и 19 случая - след прилагане на Spikevax. За същия период от време, до края на май тази година, в страните от Единния европейски акт са били приложени 177 млн. дози Comirnaty и 20 млн. дози Spikevax.

СЗО представя данните, постъпили в Американската система за докладване на нежелани събития за ваксини, а те са показали, че към 11 юни 2021 г., при лица на възраст 12-29 години са били констатирани 40.6 случая на миокардит при мъже на един милион втори дози иРНК ваксини и 4.2 случая при жени, които са получили втора доза ваксина. При хора над 30-годишна възраст - 2.4 и 1 на милион втори дози за мъже и жени съответно.

Инфекцията със SARS-CoV-2, но не и ваксината, се свързва и със значително повишен риск от перикардит, сърдечни аритмии, инфаркти, инсулти, белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза, остро бъбречно увреждане и др.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
18
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Не искаме да умираме от ваксините. Искат да ни набоцкат като крастави кучета. А нямаме право да питаме, така ли?
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което се случва от ковид инфекцията е стотици хиляди пъти по-често от ваксините . Но бг *** не вдява. Искал натурално! Еми заповядай!
27
7
 
8
 
! Отговори
бг простаци преди 2 години
и от двете се умира съвсем ясно е вече на всички - и от вакисните и то вируса . българските простаци обаче нищо не вдяват ....
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичките ви новини - все за ваксини!
25
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ковид се умирало и без ковид се умирало? То и един мотоциклетист може да умре със или без каска, нали така!? Само, че в закона пише, че той е длъжен да носи каска. Или антъваксирите сте и против каските?
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веган,*** и да се ваксам срещу Ковид не са неща за мен,това е само за безстрашни комити!!
23
9
 
20
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
За N-ти път го пиша,ама нека се знае!Съседа бате Нико на 4ти юни(петък) се бодна,а в неделя жена му го намери студен. Масивен инфаркт.Преведено значи,че сърцето му БУКВАЛНО се е спукало като балон-дори и да е бил на операционната маса е нямало как да го спасят.Гърба му е бил синьо-лилав.На 8ми юни-вторник го изпратихме Нико. Не пушеше,пиеше рядко - здрав и прав мъж на 51г.... Сега ваксърите ще кажат, че е съвпадение, айде цъкайте минуси и си нацъкайте игли. овце простовати!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре, никой не се връзва вече, пуснете някоя статия с новия кликбайт Кирчо и Кокорчо!
21
7
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
ама не е ниииикак лошо да прочетете цялата статия. :D *** събира информация от заглавия. :D
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ако само алергии предизвикваха, щяха да са слънце!
19
2
 
11
 
! Отговори
Wy преди 2 години
А тромбчетата
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не ви омръзна всеки ден едно и също - ваксините това, ваксинете онова, хубаво ама аз НЕ искам да се ваксинирам, всел съм си собствено информирано решение. Как пък не схванахте, че такова натрапване има обикновено обратен ефект. И от ковид се умира и без ковид се умира, никой роден няма да остане жив!
17
8
 
18
 
! Отговори
Лалугеров преди 2 години
В момента тече агресивна агитация за ваксинация отвсякъде ! Вече никой не говори за милионите случай на потресаващи странични реакций след ваксинация ! Така е наредено свише! Овцете трябва бъдат вкарани в кошарата ! Който не иска - без работа, няма да пътува, няма да яде ! Ваксинираните ръчички вече реват с крокодилски сълзи за грешката си, но няма кой да ги чуе !!!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и от замърсени в япония също блокираха голяма пратка
15
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
явнто тия случай на милион са при познатите ми, защото си заминаха след втората игла 7 човека, или някой просто потапя случаите докато тече кампанията
14
8
 
3
 
! Отговори
Бay преди 2 години
знаем ама антиваксъра не вярва. :D
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
остави алергиите, кажете колко народ измря след дозировките ...
12
3
 
8
 
! Отговори
Q до 3 преди 2 години
Същите екстри ги носят и ваксините, за съжаление. Виновникът е шиповият протеин, затова разумните учени настояват за ранно лекарствено лечение с вече доказаните лекарства Ивермектин и Хидроксихлорохин и засилване на имунитета с ударни дози витамини C, D3 и цинк.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Официалните случаи са под 10% от всички случаи. В САЩ вече се раздхува подобен скандал.
10
5
 
16
 
! Отговори
Всеки понеделник преди 2 години
От няколко седмици ги следя - всеки понеделник се прави МАЩАБНА ПРОПАГАНДА по всички медии и винаги започват с математика рано сутрин.