Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
1
 
1
 
! Отговори
Гери преди 2 години
Затова ни излезе име "*** на Европа "
353
3
 
3
 
! Отговори
Е и преди 2 години
И кво сега? Ше ни напръскате за назизание ли?
352
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 2 години
Когато исках информация от една лекарка относно ваксините, защото имам алергия, тя ми отговори: " Ако можете да чакате- чакайте. Ако не можете да чакате, направете си от която искате." Няма как такова отношение да ме убеди. А преди няколко дни мъжът с когото живея даде положителен резултат за ковид и останах потресена когато ми каза, че един от докторите му казал:" А няма проблем. Шетай си." Моля??? Извода от това че докторите са виновни за увеличаване на броя заразени.
351
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите ряпа да ядат с тяхната соц-пропаганда. Съвременният ковидфашизъм ги удари в земята просто!
350
6
 
10
 
! Отговори
393, преди 2 години
"Защото Българинът е *** в общия случай. По-умните отдавна сме с ваксини, за останалите не ми дреме да мрът из болниците. Отдавна не нося маска, дори да заразявам антиваксъри - не е голяма загуба, един *** човек по-малко, повече хляб за народа."Простотии.Само гл*упак може да нарече себе си умен, защото бил взел някакво решение и то след промиване на собствения си мозък. И само той може да обижда "българина в общия случай". Инжекцията ви е изпила и последната мозъчна гънка, господа инжектирани!
349
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам как се защитиха набодените, та се питам каква ли дупка в главата трябва да имаш, за да се вържеш на подобни пропаганди за инжектиране с експреминтални препарати. Особени при нас, преболедувалите, при които и година след изкарания ковид количеството антитела е високо.
348
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото Българинът е *** в общия случай. По-умните отдавна сме с ваксини, за останалите не ми дреме да мрът из болниците. Отдавна не нося маска, дори да заразявам антиваксъри - не е голяма загуба, един *** човек по-малко, повече хляб за народа. Колкото повече антиваксъри има, толкова повече антиваксъри няма!
347
2
 
21
 
! Отговори
Дъжд за разума преди 2 години
В Европа всичко се решава с директиви,няма мисъл,няма наука,а само налагане на единствено праведно действие.В Европа няма дух и няма ум вече,отидоха си мислещите и велики хора.Сега се говори за демокрация в която народът няма права,права имат корпорациите,които леко прокарват т.н. ваксини,ГМО храни и технологии водещи човек до духовно окуцяване.Да живее тялото и животът на тялото сам за себе си.Важен е саламът Санчо,а не искрата у Нютон или Леонардо.
346
6
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
За следващите 365 дни имам 210 л.сливова ваксина,която дава 43% надеждна успеваемост срещу ковид....А скоро ще имам още,ама гроздова! Защо са ми нужни други ?!?!!!!
345
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'Що? 1. Хората с акъл вече отдавна се ваксинираха. 2. Друга част го изкараха и сега разчитат на някакъв имунитет. 3. Тъпите чакат да го изкарат и придобият имунитет по трудния начин.
344
11
 
11
 
! Отговори
Логично преди 2 години
Най-нисък % ваксинирани,най-бедни в Европа.
343
5
 
3
 
! Отговори
АПОКАЛИПСИСЪТ преди 2 години
Е В ХОД!Божият съд тече! ВАКСИНАТА Е ---ПОКАЯНИЕ!
342
2
 
18
 
! Отговори
ХОРАТА преди 2 години
разбират;че се строи ЦАРСТВОТО НА АНТИХРИСТА с всички закони;които искат да наложат-еднополови бракове;евтаназия;приемане на наркотиците и т.н.
341
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжното е, че тук не го правят - да се усетят, че светът не се върти около тях, но навън същите ще бъдат по-големи праведници и от Господ.
340
3
 
11
 
! Отговори
ЗАЩОТО преди 2 години
в източните страни има още ВЯРА и хората разбраха в КОЙ период от историята на ТАЗИ цивилизация живеем-а това са ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА И ПОСЛЕДНОТО НА ПОСЛЕДНОТО ВРЕМЕ и че тази ВАКСИНА Е СВЪРЗАНА С БЕЛЕГЪТ НА ЗВЯРА!Четете откровението на ЙОАН!
339
4
 
9
 
! Отговори
до MAX преди 2 години
Тия, дето пишат тук, нямат и идея колко сме далече от Нидерландия. Това е учудваща нация, с всичко, което са направили от морето си. Ние тук не знаем даже как да ползваме морето, дето имаме, та и него рушим.
338
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента, в който напуснете страната, ще усетите, че светът не се върти около вас. Ще си плащате за тестове или ще се ваксинирате. Освен това догодина Франция, Италия, Гърция ще бъдат с доста голям процент ваксинирани и чуждите туристи ще ни избягват. Икономиката ни няма да се възстановява и ще го усетите по джоба си. Това е реалността - едни я приемат, други не.
337
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живеят с по 2-3 евро, ама имат магистрала до чалгатеката на Слънчака.
336
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ако толкова ги е грижа да дойдат да видят как хората живеят тука с по 2-3 евро на ден! Не да ми жалят за нероден петко и да ми смятат кой кога щял да умира. Това е Божа работа, не се знае я камилата я камиларя... Българи умират всеки ден следствие на мизерия, лоша здравна система, катасториф, калпави пътища и инфраструктура като цяло. Като толкова са се загрижили да дойдат да махнат далавераджиите да се пооправим малко, не да ми опяват разни дитирамби за тия скапани ваксини!
335
1
 
0
 
! Отговори
До Joan преди 2 години
Ако не са диагностицирани, разчиттат на гададелтство и магия.