Математик: Нов локдаун около 15 октомври при 7 хиляди заразени на ден

"Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо", заяви проф. Огнян Кунчев
23 сеп 2021 09:09, Ния Христова
299
Лекари сигнализират, че 26% от COVID леглата в София са свободни, а 45% от българите са категорични, че няма да се ваксинират.
 
Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев смята, че скоро ще трябва да бъде наложен нов локдаун.
 
"В обозримо бъдеще ще се наложи нов локдаун, може би някъде към 15 октомври. Тогава ще стигнем до около 7 хил. заразени на ден. Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо", обяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
На графика, която математикът показа, може да се види пик на заразените на дневна база през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.
 
"От ноември броят на заразените започна леко да се свлича, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязко спада надолу. На какво се дължи това - пълен локдаун от 29 ноември. Спряха училища, детски градини... Всичко зависи от нас, няма фокуси. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища", обясни проф. Кунчев.
 
През юли-август 2021 г. броят на заразените започва тревожно да се покачва. Проф. Кунчев смята, че причината за това са "оптималните условия за разпространение на вируса" по Черноморието ни.
 
"Делта вариантът е много по-агресивен. Изследванията на китайските учени показаха, че 1200 пъти повече вируси има в горните дихателни пътища болен от Делта варианта. Отидохме на морето и се заразихме. Сега децата тръгнаха на училище и няма начин това да не покачи броя на заразените", подчерта той.
 
Според него трябва да се носят маски и да се спазва дистанция, но това няма как да се случва изцяло при децата в училище. Математикът цитира изследване в Англия, което показва, че 40% от децата вече са минали някаква форма на коронавирус. 
 
Около половин милион българи официално са се срещали с коронавируса, но проф. Кунчев смята, че всъщност те са около 2 млн. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
3
 
7
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Аз какво разбрах от мъдрия проефсор. Защо миналото лято почти нямаше нищо, а сега по същото време вълна от около 2000 на ден. Хе хее, толкова е просто - миналото лято Слънчев бряг го е нямало на картата, а тази година имаше Слънчев бряг. Разбрахте ли дечица?
221
3
 
11
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Най-добре ако не му се изпълни прогнозата на професора директно му се прави локдаун и повече не се допуска да прави прогнози.Е тогава ще внимава много с прогнозите.
220
3
 
5
 
! Отговори
aaa преди 2 години
И какво залага професора на тази прогноза?Според мен не би заложил и 500лв.Математическия му модел нищо не струва, защото има огромно несъответствие между неговите данни и реалните данни.При 2000 положителни теста на ден реално новите болните са поне 4000-5000 на ден.
219
3
 
5
 
! Отговори
Абе Ивчоооо преди 2 години
Стига с тая Африка, там сигурно водят точна статистика колко умират. Голям пример даде и ти :D Там и цяло село да умре, надали ще влезне в статистиката за ковид точно.
218
3
 
11
 
! Отговори
Менгеле преди 2 години
Jebem ти и математика.. поне една екселска таблица да беше направил и изпринтил вместо да драска върху салфетки! Ама и медиите започнаха вече да показват куцо, кьораво и сакато само и само да върви пропагандата. А между другото какво стана с пика в края на Август? А с пика в началото на Септември? А този в средата на Септември??? Май е крайно време да се търси отговорност за подобни "предсказания", че така тия алкохолизирани бански муха.ли си плямпат каквото искат пък после други го отнасят
217
5
 
12
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Африка при 4 % ваксинирани-нови случаи 14000 починали 464Гейропа при 60 % ваксинирани-118000 нови,починали 1835Там където са повече ваксинирани има и повече болни и мутации.И това са фактите.
216
16
 
4
 
! Отговори
Слави преди 2 години
Ще се случи и какво? Кой ще скача тогава? Умиращи хора пред стълбите и входовете на претъпкани болници. Идеята на локдауните е това да не се допуска, ама щом толкова искате да ви случи на вас или на вашите близки.
215
2
 
25
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Витанов го сложиха на резервната скамейка. Сега изкараха друг професор математик. Мъчат се да разнообразяват. И правилно. Не може само Витанов, да го огряват лъчите на славата. И за други трябва да има.
214
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте всичко, да работят само ваксинирани и преболедували. Ама доказано преболедували - с PCR, антигенен или за тест за антитела.
213
5
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Тези математици хич не искат да се занимават с математика.Не трябва да получават заплати от БАН.
212
4
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
Аз понеже съм ***, викам математиците да си гледат математиката, да спрат да плашат хората по телевизия и радио, да не опитат народната любов на собствен гръб...
211
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата не са контролирани много си правят тестове у дома и се скатават а на сополанковците от детските градини даже не се правят тестове щото щели да се травмират -Никакъв контрол няма
210
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е локдаунът трябва да бъде наложен по-рано превантивно а не да чакаме пика например в началото на октомври ще кажат специалистите аз само предполагам но след дъжд качулка е късно Налагайте локдауна от 01.10
209
2
 
13
 
! Отговори
Шприца преди 2 години
на 7-мата вълна ще стане страшно
208
5
 
24
 
! Отговори
Башбрадър преди 2 години
Какво професори са тези,те за бакали не стават нито прогнозите им се случват ,нито нищо чакахме 2000,3000 сега 7000 болни на ден пък те по 800-1000 само на ден.Вече се чудят каква простотия да измислят да плашат хората ,само и само да си сложат ваксините ,че все пак баце поръча 5млн.дози а една доза струва 15-25евро .Бая пара си е това за даване
207
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Локдаун ли?Друг път.По същото време ще трябва или не трябва да ви избираме.
206
6
 
33
 
! Отговори
new преди 2 години
Не разбирам като искат да издават сертификати, защо не се издават на базата на антитела, а не на база ваксини.Понеже съм сигурен , че повечето ваксинирани нямат антитела, но имат сертификат
205
4
 
32
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
"Каквото и да ти говоря, знай, че става дума за пари".
204
5
 
41
 
! Отговори
Плъх преди 2 години
Направи си локален локдаун и се затвори там откъдето си излязъл ,платен " математико"! Вземи и Витанов - сигурен съм ,че има място ! Долни амеби...
203
6
 
34
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
Някои професори са силно разтревожени че планираните от техните математически модели локдауни не се случват, а заедно с това се подлага на съмнение компетентността им. Трябва да свикват с мисълта за собствената си незначителност. В гьола на БГ има достатъчно крастави жаби като тях. Ама крастата на научната параноя сърби та боли.