Проучване: Аспиринът помага много срещу COVID

Дори ниските дози предотвратяват тежка инфекция и смърт
Обновена: 3 окт 2021 17:30 | 3 окт 2021 16:47, Анисия Иванова
76
Проучване: Аспиринът помага много срещу COVID
Снимка: Pixabay

С нарастването на случаите на COVID-19 много неща може би биха могли да предотвратят тежка инфекция и потенциална смърт, като например ниски дози аспирин.

В проучване, ръководено от изследователи от университета „Джордж Вашингтон“, аспиринът работи за защита на белите дробове на пациенти с COVID-19. Изследователите казват, че лекарството може да сведе до минимум изискването за механична вентилация и прием в отделението за интензивно лечение, както и помага за намаляване на броя на смъртните случаи поради коронавирус, съобщи Anesthesia & Analgesia.

Проучването включва данни от пациенти от болница „Джордж Вашингтон“, както и от тези от Медицинския център на Университета в Мериленд, здравната система на Североизточна Джорджия и други болници в цялата страна. В проучването са били включени повече от 400 пациенти с COVID, всички от които приети в болницата между март и юли 2020 г.

Резултатите показват, че при тези, които са използвали аспирин, имало 44% по-малък риск да бъдат поставени на вентилация, както и 43% по-нисък риск от прием в интензивно отделение. Освен това смъртността при болничните случаи е намалена с 47%.

"Когато научихме за връзката между кръвни съсиреци и COVID-19, знаехме, че аспиринът - използван за предотвратяване на инсулт и инфаркт - може да бъде важен за пациентите с COVID-19“, казва д-р Джонатан Чоу, асистент по анестезиология и критична медицина.

„Нашето проучване установи връзка между ниските дози аспирин и намалената тежест на COVID-19 и смъртта“, добавя той, цитиран от БГНЕС.

По-ранни проучвания, които също сочат ползите от аспирина за защита на белите дробове, бяха пуснати през есента на 2020 г. Други проучвания вече потвърдиха ролята на аспирина за избягване на инфекция, както и за намаляване на риска от тежък COVID-19 и смъртността. Чоу вярва, че това проучване ще доведе до допълнителни изследвания за това дали употребата на аспирин и намаленото белодробно увреждане при пациенти с COVID-19 имат статистическа корелация.

"Аспиринът е с ниска цена, лесно достъпен и милиони вече го използват за лечение на здравословното си състояние“, казва Чоу. „Намирането на тази връзка е от огромна полза за тези, които искат да намалят риска от някои от най-опустошителните ефекти на COVID-19.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ний антиваксърите аспирин не щем, може чип да има вътре.....или гмо, или днк-то ми да модифицират...ц.ц.ц
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам резултатите на Аспирина са същите като на чудодейното хапче на Мерк! Демек няма хапче...
44
14
 
7
 
! Отговори
Лекарства за нос преди 2 години
и как по точно кръворазрежащ препарат помага много срещу вторичните брутални бактериални инфекции, че баш ми не стана ясно
43
12
 
3
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Като четох тия лъжи,започнах да се съмнявам дали изобщо съществува такъв професор Чоу,дали има такъв университет и дали има щат Мериленд??
42
8
 
34
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
90% от хората умряха от страх, насаден им от мафиозите с бели престилки.
41
12
 
5
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
Много лъжи прочетох за една година,но тази е най-голямата...
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайдее свърши аспирина по аптеките, почват язвите на стонаха
39
11
 
3
 
! Отговори
Ковид дисидент преди 2 години
А какво има в тоя аспирин а? Чипове гмо вируси кой знае какво слагат вътре? Мръсни докторчета
38
2
 
8
 
! Отговори
Геле преди 2 години
Аспири да не се пие с антибиотици, че причинява гърчове.. да се чете подробно
37
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да има някакъф ефект, но не може да се мери с ваксина. Интересно защо антиваксърите вярват в медицината изобщо, отивайте там да ви бят и леят куршуми, ще се оправите сигурен съм.
36
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да четете характеристиката на аспирин и да откажете да го пиете заради страничните действия. Между впрочем аспирин е много по-опасен от ваксините .
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваме статия за ползата от вит Д. Щом ги публикуват с година закъснение .......а и за цинка
34
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аспирин и чесън = язва
33
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внимавайте, аспиринът има доста странични ефекти. Може да предизвика: гадене, нарушено храносмилане, алергични реакции, стомашно чревни увреждания, бъбречни увреждания, хематологични увреждания, свръх чувствителност, дерматологични, чернодробни, онкологични, метаболитни и т.н и т.н. Аз не бих го приел докато не го изчистят достатъчно, че да стане безопасен.
32
0
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДА ПОМАГА, ЗАЩОТО Е ПРОТИВОТРОМБНО НО НЕ ОТКАЗВАЙТЕ И ПО-МАЛКО ЧЕСЪН ПОНЕ 2 СКИЛИДКИ НА ДЕН!
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кое точно е новото в тая статия? Че не разбрах. Откакто се е появил тоя вирус, първото което ти дават за в къщи е аспирин протект.
30
3
 
14
 
! Отговори
Цирк ковид преди 2 години
Много помага и на заразената папая, счукваш го и разтъркваш с малко оцет.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати смешният вирус!
28
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако на всички им минаваше от аспирин, нямаше да има 5 милиона умрели на земята от ковид. Аспирин е първото, което ти изписват джи - питата при ковид.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още тръмп го лекуваха с аспирин , но не само. А също с регенерон и ремдесевир. В протокола е.