Витанов прогнозира висока смъртност през вторичния пик на вълната

Скоро ще се формира тъмночервена зона в Западна България
193
Витанов прогнозира висока смъртност през вторичния пик на вълната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Математикът Професор Николай Витанов прогнозира, че се оформя вторичен пик на вълната и висока смъртност.

„За смъртността - никакъв коментар, просто числа за информация:
починали в края на септември - 20882
починали до днес - 21505
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 623 (за 7 дни)
Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави“, пише той в социалната мрежа Facebook.

По неговите разчети броят на областите на ниво 4 расте полека.

Още по темата

„Днес има нови кандидати. Единият е вече явен, другият все още се крие, но ей сега бързо ще го засечем по картите. Ямбол е явният кандидат и това се вижда на картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Коя област е скритият кандидат? Скрит, защото не се е показана на горната карта. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост обаче се вижда ясно скритият кандидат и това е Благоевград“, пише Витанов.

Според него Кърджали, Смолян и Плевен са относително най-добре засега.

„Кърджали си бяха добре преди седмица и за тази седмица им обещах относително спокойствие. Имат го. Плевен, ако си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните мерки. Ето, ходът им тогава, днес дава резултат. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост очертава формирането на тъмночервена зона в Западна България. Като си помисли човек, това е очаквано. През лятото проблемите бяха по морето - там имаше голяма концентрация на хора. Върнаха се хората от почивка от морето и от Гърция (а понеже им е близо, там ходят доста хора от западна България) и проблемите се пренесоха в западна България.С две думи - хора от западна България и в Габрово, Сливен и Ямбол, пазете се (който желае разбира се). Разпространението при вас е дифузно и заболеваемостта не е малка“, посочва математикът.

„На картата на риска се вижда нещо, което аз ще нарека подвига на хората от първа линия и на системите за превенция на разпространението на заразата в София-град и Пловдив. Тези две области едва наскоро влязоха в зоната на дифузно разпространение и ситуацията се влошава бавно. Висят над пропастта София-град и Пловдив, но не падат в нея. По-скоро се наблюдава бавно спускане в пропастта. Това ни държи, това предотвратява рязкото нарастване на броя на регистрираните нови случаи. За мен това е подвиг и затова казвам на всички, борещи се със заразата в тези две области - голямо БРАВО (не знам как да го напиша с по-големи букви, но съм ви признателен за това, което правите, защото успявате да задържате разпространениетона заразата въпреки яростните опити на помагачите и да я разпространяват)“, отбелязва той.

Според него натоварването на здравната система се очаква да се увеличава много плавно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези поручици Ржевскийй. Някакви от преди Гоголь ли.
139
11
 
8
 
! Отговори
К19 -2021 преди 2 години
На Радев и кликата му не им пука,че умират хора.Те си знаят......Но има възмездие върху техните деца.
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#145 Трета година сме в пандемия?? Ти на какви обороти живееш.
137
10
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Аз маска не нося на закрито, защо трябва да я нося? За да пазя другите?? Тези които ги е страх, са ваксинирани, останалите също не им пука за маските. Или просто да спазвам всичките микроумни разпоредби, които измислят отгоре. Понеже не им стига акъла да измислят нещо друго.Всъщност, аз спазвах всички разпоредби, само че сега сме трета година в пандемия и смятам да живея нормално. По-добре мъртъв отколкото цял живот в страх.
136
1
 
17
 
! Отговори
Побъркват ни!! преди 2 години
И какво се оказва, че освен Вълна номер 4 имаме и пикове, втори пик, трети пик, четвърти пик .... И после пак Вълни номер 5 - 6 - 7 -- 8 .....
135
6
 
10
 
! Отговори
Жеко преди 2 години
По селата никой не носи маски също. Все едно пандемията е, е там за Марс, тука те токово животно нема. Недицсиплиниран народ, невеж и елементарен. А в Столипиново Факултето, Максуда, Токай ито Христо Ботев всички носиме маски и сме отговорни
134
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя вирус е нищо бе,трепе 2 на 100 само.И стига с тия маски!Като дойде следващия,дето трябва с противогази и каски, тогава пискайте!Сега е нищо.
133
5
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Това е новия сезонен грип, господа. И ще го има и другата година и по-другата и така нататъка. Най-вероятно всички ще го минат независимо дали носите маска или не. Маската е замислена като предпазно средство за 2 часа, аз моята я нося от месец февруари.Така че живота ще продължи с този вирус, свиквайте. Не ми трябва пищящия математик.
132
0
 
0
 
! Отговори
до Зоро преди 2 години
блестящи разсъждения, достойни за учебник .Страхотна представа за начина, по който се разпространяват ОРЗ.
131
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките са за балъците.Маската не пази,особено обикновената.Е пази от пръски ако някой се изкашля,ама вирусът е много малък и минава през нея с 200 както се изразяваше един.Най-добре е всички да се заразят и да се приключи с тоя вирус.
130
0
 
6
 
! Отговори
то преди 2 години
щот по селата валяло от ковид
129
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов, безмислено е да се говори на гьонсорати. Сиреч -тъ.поглави, ***.главци и т.н.
128
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По селата никой не носи маски също. Все едно пандемията е, е там за Марс, тука те токово животно нема. Недицсиплиниран народ, невеж и елементарен.
127
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само как ме кефи тоя пич, Витанов! Та той е бил скрит талант бе! Ако вземе да напише един роман на ужасите, направо ще засенчи Стивън Кинг и ще стане световен бестселър! За заразата, за вирусите, и как хора *** като мухи от вируси (може да не са само корона, може да са всякакви, например дошли от Марс със ровърите които са взели проби от почвата на червената планета). Само давам идеи де, пари за авторски права няма да му искам, гледам да помогна с нещо на човека ...
126
8
 
1
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Хората не носят маски. Заразяват храната в суперите, защото пръскат слюнки и опипват стоките. После хора се заразяват без контакт с вирусоносител.
125
5
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Тоя с каква цел ни плаши с цифрите, какво иска да каже? Да затворим всичко трета година?Ние в ЕС може да се правим на хуманни и да пратим всички по къщите печатайки пари, но цените на суровините ще ни ударят здрав шамар и накрая ще умрем от мизерия, не от вирус. Който иска да се ваксинира, който иска да дъвче чесън, мерките трябва да се махнат и да живеем и умираме нормално
124
1
 
7
 
! Отговори
до Иван преди 2 години
Във влаковете никой не слага маска.
123
1
 
11
 
! Отговори
Плевен преди 2 години
"Плевен, ако си спомняте, ги похвалих преди време за налагането на локалните мерки. Ето, ходът им тогава, днес дава резултат."))))))))) Аз съм от Плевен и за пръв път чувам че някой е налагал локални мерки. Училищата си работят, заведенията работят, моловете работят и двата. Маски се носят само по необходимост в тролеите и хипермаркетите и то под носа или дори под брадичката, без никой да прави забележа за нищо. Витанов отново бълнува и си измисля. Не давайте повече трибуна на този болен мозък.
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязвате ли, че говорят за нас като за някакви отделни хора. Тях не ги засяга. И като ги питат ваксинирани ли сте, казват ми ние сме сред първите ваксинирани. Което означава, че срокът на ваксинацията им е изтекъл и трябва пак. То да не мислите, че веднъж ваксиниран и завинаги ваксиниран? Айде тичайте към иглата и не ми се подмотвайте важни, важни.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уеуеееее колко специалисти по антиваксинирането! Къде ги научихте тия работи бре?Пак там дето вие ги научихте, ония работи по ваксинирането