Ваксините срещу COVID-19 произвеждат повече антитела от преболедуването

Но преболедувалите имат по-силен вторичен имунитет
Обновена: 9 окт 2021 19:15 | 9 окт 2021 17:20, Нели Христова
143
Ваксините срещу COVID-19 произвеждат повече антитела от преболедуването
Снимка: Pixabay

Важен компонент на имунния отговор - В-клетките на паметта, продължават да еволюират и да се засилват у преболедувалите COVID-19 поне няколко месеца, докато при ваксинираните те са не толкова силни, съобщи Ройтерс.

Силните клетки на паметта произвеждат мощни антитела у преболедувалите, които могат да неутрализират нови варианти на вируса. При ваксинираните те се развиват само няколко седмици и не се научават да неутрализират новите варианти, пишат учени от университета "Рокфелер" в сп. "Нейчър".

Ваксините срещу COVID-19 произвеждат повече антитела от имунната система след преболедуване. Имунна система обаче превъзхожда ваксините, що се отнася до В-клетките на паметта.

Независимо дали антителата са образувани от преболедуване или от ваксина, нивата им спадат до шест месеца при много хора. В-клетките на паметта обаче остават в готовност да произведат нови при среща с вируса.
Преди това изследване почти нямаше сравнителни данни за предизвиканите от инфекция и от ваксина В-клетки на паметта.

Специалистите предупреждават, че ползата от по-силни В-клетки на паметта след заразяване въобще не компенсира рисковете, съпътстващи COVID-19, пише БТА.

"Макар и естествената инфекция да може да предизвика съзряване на антитела с по-широко действие от ваксината, естествената инфекция може и да ви убие - предупреждава ръководителят на изследването Мишел Нъсензвайг от университета "Рокфелер". - Ваксина няма да направи това и всъщност предпазва от риск от сериозно боледуване или смърт след заразяване."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато умре ваксиниран, от какво го пишат, че е умрял? От ковид, или от ваксина? Щото то май е едно и също.
85
1
 
12
 
! Отговори
S преди 2 години
Ваксините не могат да произвеждат нищо. Произвежда ги имунната система.
84
2
 
5
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Аз преболедувах и антитела си имам. Достатъчно. Сертификат ми трябва, пък ако ще и купен.
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно. Преболедувалите са топ, но при старите е опасно да боледуват. Моят съвет за хората над 60 е да си сложат ваксина. Имат много придружаващи заболявания и това ги поставя в сериозна опасност. Ковид няма да ги убие, но ако обостри сърдечно заболяване, последното ще ги убие. За това нека старите хора и болните се ваксинират, младите като искат да го карат. Имунитете е добър сред преболедувалите.
82
5
 
4
 
! Отговори
Преболедувал преди 2 години
До АнонименТи си ***, Анонимен. Аз имам 2050 антитела при горна граница 34, а ваксинирана приятелка имаше 40. Аз преболедувах, а тя е с ваксина
81
2
 
19
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Работя в болница.Знам за 4 случая на починали хора с ваксини и то възрастни около 70 год.Въпрос -дали са с фалшив сертификат и за какво им е ,сигурно да си ходят по заведенията.Имам поне 20 познати с две дози ваксина също заразени каращи го къде леко къде по тежко.И най важното не знам за нито един преполедувал ,който да е повторно болен .
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. д-р Кунчев ще ги опровергае тези аматьори.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това отгоре всеки човек е различен. Може някой да има високи показатели за тези бе клетки или антитела, но вируса да го пребори, а друг с ниски показатели да се измъкне невредим.
78
4
 
16
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Не е важно дали имаш много антитела. Може и да са ми малко, но пък са ми достатъчно. :-) Тука кяк'ъв ми се хвали, че имал много. :-) Да бяха пари в банка, да ми се хвали! А то - антитела. :-) Да си ги вре отзад!
77
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо не ме лови. бърксм си в носа редовно. мия си ръцете рядко. ходя без маска и не ме е страх от болести. който го е страх да се боде. никога няма да се набода по никакъв повод. бллния на здравия не вярва. нито здравия на болния. няма нищо по-хубаво от тлва да се събудиш сутрин пълен с енергия и без болка. болните само за болестите си мислят и все по- болни стават.
76
0
 
5
 
! Отговори
Гюлшен преди 2 години
Ко става тука ве...? Има ли грип ве...? Едните ваксинирани , другите ативаксъри .....2 г са замаихте по тия форуми ве....!?
75
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините карат имунната система да изгради защита , както и боледуването. Естествена защита е и при двата вида, защото собствения ти организъм я изгражда. Разликата е, че при боледуване си докарваш увреждане на белия дроб, мозъка и всичко останало. Ваксинирането ти го спестява.
74
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз , ваксиниран преди 6 месеца - антитела 2450, приятели преболедували пред 5 месеца- единия 37 , другия 49. Границата е за всички над 34,5 според лабораторията. Изненадани има ли! Естествено, че ваксините дават по-добра защита.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марсел в реала гледа в земята. Ама тук скача. Жалка медуза.
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загрижени че печелят милиарди от ментета ваксини
71
3
 
17
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
=Но преболедувалите имат по силен вторичен имунитет== Каква е тази игра на думи? Просто изкаралите вируса имат истински надежден имунитет. А ваксинираните с mRNA нямат имунитет, а просто временно ги тъпчат с антитела, които се изпишкват с времето. Имунитет е когато организма сам има имунен отговор, а не непрекъснато да е натъпкан с антитела. По важно е да научим дали тези ваксини не съсипват надеждния имунитет на изкаралите го. И защо като че нарочно не проверяват преди ваксиниране дали са го
70
0
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 2 години
на търкалета и отгоре две мечета....
69
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брех колко са се загрижили за нас бедните от клуба на Рокфелер! като толкова ги е грижа да сме живи и здрави защо вместо за захаросани изследвания не поделят парите си с плебса? такква алтруисти бееее!
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малеее първият засегнат от това, че не разбира какво пише в статията прасна един минус на 73 пост.
67
3
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Срамно и неправилно е да си здрав!Новото нормално е да си болен и заразен с антитела ГМО бройлер по еврожендерски тертип!!Няма как така да си здрав!Фашизма не позволява!Всички трябва да имат вируси!