Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране

Преболедувалите е добре да засилят имунния си отговор, смята проф. Александрова
14 окт 2021 20:02, Петя Славова
234
Най-силната защита срещу COVID-19: Преболедуване и ваксиниране
Снимка: БГНЕС

 Най-добрата защита срещу COVID-19 имат хората, които са се срещнали с вируса и след това са се ваксинирали. Това пишело в сериозни публикации, обясни пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Това го казвам не за да насърча хората да се стремят към естествена инфекция - това крие доста рискове и може да има усложнения. По-скоро, за да насърча хората, които са го преболедували, в някакъв момент да помислят да засилят своя имунен отговор. Изследванията са категорични, че поставянето на ваксина след преболедуване наистина доста повишава защитата", допълни тя

Американският център за контрол на заболяванията не е поставил ограничение кога да се постави ваксина след преболедуването, но има значение колко време е продължило заболяването, колко силно е било проявено. Според проф. Александрова е добре това да стане, когато след прекаран ковид са минали 6, 8 месеца, година.

Според нея доста хора спазват мерките, защото през изминалите година и половина хората са разбрали, че това е един сериозен вирус.

"Мерките са нужни и то комплекс от мерки, на принципа на швейцарското сирене, да си го представим нарязано на филийки. Всяко от тях е с дупчици, по същия начин всяка мярка би могла да пропусне вируса, но идеята е следващата мярка, следващата филийка да блокира този, който е успял да се промуши през предишната", допълни проф. Александрова.

Още по темата

Тя допълни, че включително и хората, които са ваксинирани, особено възрастните хора и хората с имунни дефицити, трябва стриктно да продължат да следват мерките.

По думите ѝ ваксините предотвратят тежкото протичане на вируса, но те са едната страна на монетата, другата са мерките.

"Аз също съм ваксинирана напълно и по никакъв начин не смятам, че това е някаква вълшебна броня, която напълно ме предпазва, така че продължавам да следвам мерките", коментира вирусологът.

Според нея ваксината и лекарството ще вървят ръка за ръка, защото винаги ще има хора, които по някаква причина няма да бъдат ваксинирани, или дори да бъдат ваксинирани, няма да могат да изградят имунен отговор.

Вирусологът каза още, че навлизаме в сезона на грипа. Това, което притеснява експертите, е прескачането на цял един сезон на грипа миналата година. Първият въпрос е дали нашата имунна система продължава да помни грипния вирус достатъчно добре, а вторият - това, че грипните вируси не са засегнали човека през последните сезони, не означава, че не са засегнали други видове.

"СЗО наскоро каза, че за това време на годината нивото на циркулация на този вирус е много по-ниско. Това от една страна е хубаво, но от друга - грипът винаги може да се завърне особено с отпадането на маските, с умората от пандемията", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Това твърдение е "антинаука", много държа независимо от коя страна на спора си, да казваш пълната истина. Единственото реално изследване на ефекта от боледуване+ваксина беше направено в Израел и то показа наистина най-добра защита, но данните не бяха статистически значими поради малкия сегмент. Възможно е това да е най-добрата форма на защита, но не е доказана и остава отворен въпросът дали потенциалните рискове си струват потенциална допълнителна защита, на и без това много силната естествена?
152
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
овце в бг има 20%
151
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
биха го
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вакси имам, експерименти нямам
149
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алкохолът в умерени дози но редовно при среща с вирусите е най-сигурната защита и никакви хапове.
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕМА ПЪЪ ДЪЪ СЪЪ ВАНЦИНИРВЪМ! САКАМ ПАРЕ ОТИ ША ОДЪ И ША ВА ЗАРАЗЕВЪМ ТЪ ДЪ ВИДИТЕ ВИЪ! ЯЗЕ НА САМ САМИЧЪК! НА ЧИС БЪГЪРСКИ ВИ *** КАЗВЪМ!
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
статистиката ще е такава каквото искат вие да виждате, все пак овцете търсят
146
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зомбираните от страх от ваксинирането така и не схващат какво им обясняват специалистите - ваксинирането намалява заразените, силно намалява влизащите в болница, още по-силно намалява хората в интензивното и най-много намалява броя на починалите. Никога не се е твърдяло,че ваксините предпазват на 100%. Всички данни от държавите с повече ваксинирани го доказват - Дания, Испания, Израел, Швеция, UK и т.н. Примерно в UK умират 0,357% от заразените, а в България 4,5%.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швеция 87% са с поне 1 доза. 80% напълно ваксинирани. Сега ваксинират 12-15 годишните. Има х 1 -2 смъртни случаи дневно.
144
4
 
5
 
! Отговори
Швецарско сирене преди 2 години
"комплекс от мерки, на принципа на швейцарското сирене, да си го представим нарязано на филийки. Всяко от тях е с дупчици, по същия начин всяка мярка би могла да пропусне вируса, но идеята е следващата мярка, следващата филийка да блокира този, който е успял да се промуши през предишната". - Прощавайте, но това е метафора за разпарчетосан промит мозък, в който всяка "филийка" блокира евентуалното проникване на разумна мисъл.
143
0
 
3
 
! Отговори
Язе преди 2 години
И те така те! Видеете ли колку утт вазе сам научил декъ нема вирусе! А така! Колку сеги връвът партамените на тиа дека иззмреееа? Оти язе немам могу паре.
142
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
странно, ваксъните доцента почват един след един да сдават багажа, ваксата ги пази :)
141
1
 
8
 
! Отговори
До 152 преди 2 години
И в Швеция е същото. Никакви рестрикции, поне 80% ваксинирани. Много рядко смъртни случаи с ковид.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен... Ми сигурно е лекувал някой антиваксър закъсал.... Като Корнела, например. Утре си Ти! А той ще се оправи, защото се е ваксинирал. Ако е болен, разбира се, а този пост не е поредната идиотия на поредния ***.
139
2
 
9
 
! Отговори
Живеещ в Дания преди 2 години
В ваксинирана Дания, в която няма никакви рестрикции, почти няма смъртни случаи с ковид.
138
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен148 Тава язе сам ги бруил. Да *** цитирвъш оти ша излезне дека си ми уткраднъл изричениету!
137
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за да гарантираш, значи може да поемеш и отговорност, а такъв подпис не виждам да има, а иначе ми казват, колко много ми гарантират
136
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току що разбрах, че и ваксинираният Мутафчийски е болен от коронавирус.
135
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пичове, не че нещо искам да ви разочаровам, ама във ваксинирана Англия в момента смъртните случаи са, както по това време миналата година без ваксини. А заразяването е яко 0т поне три месеца и не спира. Ваксинираните яко боледуват от делта и мрът. За другите щамове нямам информация. Явно вакиснираните смело щъкат нагоре-надолу и затова яко мрът.
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
агитираш за ваксина, махни подписа и сложи друг подпис, че поемаш отговорноста, да са обезпечени цялата ми рода с по мкилион, нали гарантирате? ако е гаранция, не би трябвало да има претенеции, факт е ;)