Заради "зеления сертификат" желаещите да се ваксинират скочиха в пъти

Има достатъчно дози от всички препарати
617
Заради "зеления сертификат" желаещите да се ваксинират скочиха в пъти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тенденцията за последните 10 дни е била на ден да се поставят между 6000 и 8000 ваксини, докато през последните 2 дни има значителен ръст - 13 500 дози са поставени в сряда, а над 28 000 вчера, като 12 600 от тях са от еднодозовата ваксина. Това обясни по БНТ Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарства.

Още по темата

"Пфайзер" остава най-предпочитаната ваксина, обясни Кирилов.

Следващата седмица се очаква допълнителна доставка от още 170 000 дози от еднодозовата ваксина на "Янсен".

Хората трябва да бъдат спокойни, че има достатъчно ваксини. Над 2 милиона са наличните в страната. Доставките са редовни, но все пак биват адаптирани спрямо интересите в страната. Не очаквам да се стигне до ситуация с недостиг на ваксини, категоричен е Кирилов.

Когато имаме рязко покачване на интереса, може да се стигне до забавяне в рамките на един ден или няколко часа, но е създадена организация да не се стига до това. В РЗИ-тата до момента има достатъчно ваксини, категоричен е Кирилов.

По въпроса с изтичащия срок на годност на ваксините, той обясни, че има решение на Европейската агенция по лекарства за промяна в срока на годност на ваксината на "Пфайзер" от 6 на 9 месеца, което е валидно както за всички бъдещи партиди, така и за тези, произведени след юни 2021 г.

Към момента в страната няма партиди с изтичащ срок на годност преди края на годината, уточни Кирилов.

За ваксината на "Янсен" срокът на годност при съхранение -20 градуса е 2 години, допълни той.

На въпроса дали има достатъчно противогрипни ваксини в аптечната мрежа, той обясни, че 230 000 дози от безплатните ваксини вече се разпределят при общопрактикуващите лекари.

Тази година бяха осигурени по-голям брой ваксини спрямо предходната, допълни Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още по темата: ваксиникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
471
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пешо бираджията. А напротив, викат, че може даже да те направи стерилен. Бай Гошо е на 94 и затова не слага. Вика, че може да спре да му става от ваксината.
470
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Желаещи? Доброзорно или зорноволно :)
469
1
 
8
 
! Отговори
Пешо бираджията преди 2 години
А бе нещо напоследък ми се подува коремчето и се чудя : Би ли могло да се забременее от тези ваксини ( защото се ваксинирах ) , или е от бирата ?!
468
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кабалчик Талмудов. Ти си най-умния, най-големия. Не знам защо само 800 лв чиста заплата ти дават, но ми е много важна гражданската ти позиция, че няма да се ваксинираш.
467
4
 
24
 
! Отговори
УМЕН преди 2 години
Целта на ваксината е да имаш антитела, но този който има собствени антитела няма право на сертификат. По-голяма глупост от това не съм чувал. Също така не можело да се включат хората със самоизградени антитела, защото този сертификат нямало да бъде по образеца на ЕС, но в същото време измисляме собствен образец с по-дълъг срок на действие, който важи даже и за тези с 1 доза ваксина, макар че такъв ЕС образец също няма и това ще си е сертификат само за България. Обаче като ще е само за България защо изобщо се прави тази дивотия? Тотално изкукване.
466
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ноу пасаран
465
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая гьобелсова пропаганда за ваксинация ме плаши. До вчера не им пукаше дали сме живи или здрави, а сега се загрижиха извънредно много за бай Шиле от Долно Нанагорнище. Смърди цялата тази работа и то много.
464
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без хляб не може. Без ваксина-може
463
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИРОС НЕМА, БАЛАЦИ
462
5
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
До Сия ако знаехте в хляба какви токсини има, ама го ядете всеки ден... аман от *** всезнайковци.
461
1
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Няма желаещи за ваксинация....Бягайте,че ще има лавина срещу вас.
460
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленият сертификат е кръстен на зеления чорап
459
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога зелен чорап за влизане в метрото и гласуване????
458
6
 
10
 
! Отговори
Спас преди 2 години
Значи... спри му на българина кръчмите и отива да се ваксинира... На *** народ с *** подход трябва явно. А дано поне повече хора да се ваксинират, че да свършва тази пандемия по-скоро.
457
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хиляди ба лАци, които не могат да издържат 1-месеца без да се на свир кат в някоя кръчма или да обиколят някой мол
456
0
 
16
 
! Отговори
Сия преди 2 години
Някой поглеждал ли е Римската декларация от септември на лекарите от цял свят, вече над 12 000 човека са се подписали против политическото вмешателство в лечебието на ковид. Това са хора, които са на първа линия, знаят за какво става дума и имат смелостта да излязат с пълните си данни и снимки без страх. Това са директори на водещи клиники, университети, факултети, изследователи... Почтените хора не са свършили. doctorsandscientistsdeclaration.org За почтените м.о.д.е.р.атори ще си замълча..
455
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен- А такива като Борисов , Пеевски , Горанов , Цонев , Марешки , Каракачанов и Симеонов са се борили да го спасят - нали ?! И аз си мислех същото !!
454
9
 
15
 
! Отговори
Сия преди 2 години
В татуировката вкарват мастило. В течността, известна като ваксина, има генно модифициран токсин, известен като спайк-протеин. Това не целият вирус, а малка част от него. Той е обвит в 4 броя нанолипидни частици с цел да се придвижи в тялото. Целта е да накара организма да произведе антитела, но това всъщност е токсин, който се заселва в кръвоносната система, далака, през нервус вагус преминава в мозъка и т.н. Има информация доста за механизма. Стига да не я цензурират, но все пак се намира
453
1
 
9
 
! Отговори
По-малкото зло преди 2 години
По-добре розов чорапогащник от зелен фашистки чорап.
452
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко чудо за три дена. Тази дивотия със сертификата ще приключи до две седмици, но ще има локдаун му се струва.