Каква е смъртността при ваксинираните срещу COVID-19 в Австралия?

Всички са на възраст над 50 години, с допълнителни заболявания
Обновена: 24 окт 2021 20:13 | 24 окт 2021 20:06, Нели Христова
99
Каква е смъртността при ваксинираните срещу COVID-19 в Австралия?
Снимка: БГНЕС

Във вторник в цяла Австралия имаше 356 пациенти с COVID-19, лекувани в интензивните отделения. От тях 25 са били напълно ваксинирани.

Докато данните сочат, че ваксините имат изключителната ефикасност при предотвратяването на тежкък COVID, хоспитализация и смърт, все пак съществува въпросът: защо малък брой хора се разболяват сериозно и в редки случаи умират, въпреки пълната ваксинация?

Специалист от отделението за интензивно лечение в болница Nepean в Сидни, д-р Ни Нгуен казва, че тези, които са напълно ваксинирани и умират, обикновено имат значителни съпровождащи здравословни проблеми. Лечението в интензивното отделение, където хората може да са на апаратно дищане и да не могат да се движат, се добавя към всяка съществуваща слабост, особено при възрастни хора, обяснява тя.

"Ако мислим за пациентите с интензивно лечение като цяло, независимо дали са там поради COVID-19, пневмония или друга инфекция, знаем, че тези, които имат основни нарушения, тези, които са крехки, и тези със съпътстващи заболявания ще са изложени на по-висок риск от смърт", казва тя. "Да бъдеш напълно ваксиниран срещу COVID ви предпазва от тежко заболяване, да, но не ви предпазва напълно от заразяване с COVID. Така че, ако сте човек с хронични здравословни състояния, това, което може да бъде лека болест или лека инфекция при млад човек или човек с добро здраве, ще ви окаже по-голямо въздействие."

Тя казва, че това е причината Австралийската техническа консултативна група за имунизация (Atagi) да препоръча бустери за тези хора, които са силно имунокомпрометирани. В сряда правителството заяви, че възнамерява бустер-дозите да бъдат разпространени в сектора за грижи за възрастни хора в рамките на седмици и да бъдат достъпни за цялото население до края на годината.

"Все още нямаме окончателни данни за това, но трябва да знаем, че ще има пациенти, които ще се заразят с COVID, но ще умират по друга причина", обяснява Нгуен. "Те могат да бъдат напълно ваксинирани, да имат лека форма на COVID, но може би това е довело до по-тежка сърдечна недостатъчност, която са имали и преди."

Между 16 юни и 18 октомври е имало 61 смъртни случая сред напълно ваксинирани хора в Нов Южен Уелс, от общо 479 смъртни случая от COVID. Данните, предоставени на Guardian Australia от NSW Health, показват смъртните случаи при напълно ваксинираните - всички са на възраст над 50 години. От тези, които са починали, петима са били на 50, един на 60, 17 на 70, 22 на 80 и 16 на 90.

В петък ABC разкри, че 36 от 49-те възрастни хора, които са починали, след като са се заразили с COVID по време на огнището на делта в Нов Южен Уелс, са били напълно ваксинирани. Всички са имали основно здравословно заболяване.

Във Виктория 174 смъртни случая от COVID-19 са настъпили между 30 август и 19 октомври 2021 г. От тях 129 не са били ваксинирани, 25 са били частично ваксинирани, а 20 са били напълно ваксинирани с две дози. От 20 смъртни случая, които са били напълно ваксинирани, един е на възраст над 50 години, докато останалите 19 са на възраст над 70 години.

Проф. Алън Ченг, директор на звеното за профилактика на инфекциите и здравната епидемиология в Alfred Health, казва, че само малък брой смъртни случаи са настъпили при напълно ваксинирани хора.

"Разбирам, че те са били предимно при по-възрастни хора над 70-годишна възраст, някои от тях са в старчески домове", казва той. Влиянието на ваксината върху намаляването на смъртността сред възрастните хора е значително, допълва Ченг. Миналата година, преди да е налична ваксина, смъртността на хората на 80 години с COVID е около 30%.

Ченг казва, че е вероятно, като се има предвид извънредното покритие на ваксинацията в Австралия, по-голямата част от хората, които са се разболели тежко или са починали с COVID-19 от сега, били напълно ваксинирани.

"В един момент ще има повече хора, които са ваксинирани и имат инфекции, отколкото такива, които не са ваксинирани", казва той и обяснява. "Това е прост мисловен експеримент - ако всички са ваксинирани, тогава единствените случаи, които бихме имали, биха били при ваксинирани хора."

Нгуен се съгласява, че с високи нива на ваксинация, "в бъдеще по-голяма част от тези в интензивното отделение ще бъдат такива, които са напълно ваксинирани и които са слаби - с други заболявания, а не хората, които не са ваксинирани".

"Но имайте предвид, че дори при 95% ваксинирани, все още много хора остават неваксинирани", допълва тя.

Ченг е на мнение, че могат да бъдат предприети мерки за допълнителна защита на тези, изложени на риск от тежко заболяване въпреки ваксинацията. След като препоръката за бустерни доци е потвърдена, допълнителната защита на населението ще намали допълнително риска от заразяване на най-уязвимите.

Австралия също така използва и новото лечение с мотроклонални антитела, за което е доказано, че драстично намалява хоспитализацията и риска от смърт при възрастни, които са изложени на риск от развитие на тежък COVID-19.

"Новите моноклонални антитела могат да осигурят допълнителна защита, особено при имуносупресирани хора", казва Ченг. "По-новите антивирусни лечения също могат да станат полезни, въпреки че все още се оценяват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
26
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
В Австралия, доколкото знам има брутални бунтове.Обаче Днес бг. Си цирикат каквото им кажат.
19
4
 
19
 
! Отговори
Гледай ти! преди 2 години
От Ковид умирали най вече възрастни с придружаващи заболявания!А иначе 'просто така' си умирали - пак възрастни с придружаващи заболявания... Каква "мистерия", а?Най новото изследване за смъртността в Германия показва че последните две години - няма увеличена смъртност!!! Извода си го направете сами.
18
0
 
10
 
! Отговори
Еж па тия преди 2 години
Че аз от къде да знам каква е смъртността. Намерили кого да питат... вместо вие да ми кажете ей тука сега, питате мене.. АМАН!
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 100% ваксинирано население естествено, че пак ще има пациенти в интензивното, но вече по обичайните причини - рак, инсулти, сърдечен удар, наранявания и т.н.
16
3
 
12
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ПРОПАГАНДАТОРИ
15
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
До 10 - по лошо е ако се ваксинира и му омекне рога под пъпа.
14
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парадоксът е, че всъщност ваксинираните продължава да ги е страх от вируса. Нали всичко е точно при тях, защо продължават да се притесняват?
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А жена ми се ваксинира и скоро след това забременя и роди нвгърче. А бяха ни казали че не можем да имаме деца.
12
4
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
В четвъртък статистиката в Израел беше интересна. над 19 години - 92% ваксинирани. Починали 60+ години: 107 неваксинирани, 13 ваксинирани преди повече от шест месеца или с една доза ваксина, 37 ваксинирани с пълен курс от три ваксини.
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5 Не думай! А точно така я рекламирате :) По принцип от ковид умират само сърдечно-съдови, с диабет и затлъстяване, които си умират всяка година в големи количества и без ковид. А здрав от ковид не е умрял. Значи в комбинацията рискови-ковид, рискови тежи много повече. Оставете другите на мира!
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А един мой комшия се ваксинира и след две седмици взе да му расте рог на главата
9
0
 
16
 
! Отговори
Една преди 2 години
До ??Връзката е логична. Пенсионните фондове печелят.
8
2
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Айде и тоя с комшията здрав като камък.
7
1
 
9
 
! Отговори
новини ... преди 2 години
по български интернет 'медии' ?? голям смях .... чета само коментарите и .. се опитвам да открия истината в мненията на хората ...
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истибната е че елитът ви дава ваксината бадевазащото е загрижен за васили иска с тази вакснина постепенно в близките години да окапите като крушии да си реши въпроса окончателното решение на ... въпрос познато ли ви е ?
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че ваксината няма да те направи безмъртен. Нито пък ще стопира придружаващите заболявания. Ваксината е срещу точно определен вирус и неговите поражения за организма.
4
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Австралия не знам,но в България процента болни в Ковид отделенията е право пропорционален на процента ваксинирани...случайност?Един комшия беше здрав като камък с години наред,и точно след две дози вакЦина се тръшна на легло с двустранна бронхопневмония и едва оцеля!!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ваксините" трябваше да се докажат за рисковите групи. Вие задължихте всички да си ги поставят и сега отчитате естествения имунитет на 85 % от населението, като заслуга на "ваксините".
2
7
 
24
 
! Отговори
?? преди 2 години
''Нгуен се съгласява, че с високи нива на ваксинация, в бъдеще по-голяма част от тези в интензивното отделение ще бъдат такива, които са напълно ваксинирани'' ??? И каква е точно ролята на ваксините тогава?
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво съвпадение. Такива са и неваксинираните :)