Кои хора не се заразяват с коронавирус или го карат леко?

Хора с определени гени имат повишена защита
45
Кои хора не се заразяват с коронавирус или го карат леко?
Снимка: БГНЕС

Хора с определени гени и особености в кръвната картина не се заразяват с коронавирус, установиха руски учени, водени от директора на Изследователския институт по епидемиология и микробиология Пастьор в Русия акад. Арег Тотолян. Той е и член на Руската академия на науките.

Те установяват, че хората с високо ниво на интерферон-алфа, с високо съдържание на лимфоцити в кръвта, както и носители на някои генетични маркери, имат повишена защита срещу коронавируса.

По този начин високото ниво на интерферон-алфа, молекула, която се синтезира от клетките на имунната система и има пряк антивирусен ефект, намалява риска от инфекция на локално ниво. Доброто ниво на лимфоцитите показва, че човек е по-малко вероятно да се зарази, но дори и да се зарази, вероятно ще прекара инфекцията много леко.

Още по темата
Сред гените, кодиращи имунния отговор на човека, учените са идентифицирали и два защитни алела (различни форми на един и същи ген - бел. ред.) и един предразполагащ към заболяване.

По-рано група учени, водени от Фьодор Кондрашов от Института за наука и технологии на Австрия, установиха, че новите варианти на коронавируса са започнали да се разпространяват след премахването на ограниченията в много страни.

Изграден от тях епидемиологичен модел установява, че рискът от мутации зависи от два фактора: дела на ваксинираното население и общия брой заразени. В резултат на изследването учените стигат до заключението, че по-голямата част от населението в света (поне 60%) трябва да бъде ваксинирано./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снимката е умилителна. Игла, спринцовка, прозорец. На прозореца две пластмасови бутилки от минерална вода с неизвестно съдържание, а през прозореца - кремълската кула с точен час и излъскана петолъчка. Ще се ваксинирам само в този ваксинационен център.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава защо не лекуват с инерферон?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои ли? 99.995% от тях.
17
5
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Вярно че в индия имаха големи проблеми с коронатаМаи след ваксинация с спутник се пооталожиха нещатаАко реша да се ваксинирам ще е сьс нея
16
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе учени и Русия... Сигурно вярванията на сибирските шамани са по-адекватни от резултатите на техните проучвания...
15
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се че българите, всеки ще ти каже , че за 2 години не познава някой заразен или споминал се със/от корона
14
17
 
44
 
! Отговори
-- преди 2 години
В Русия не препоръчват на нулева кръвна група да се ваксинира- имат по-добър клетъчен имунитет и са предразположени към автоимунни заболявания.Имат 3 вида ваксини, последната е Спутник- Light, еднодозова, всички са много добри.Цяла Индия е ваксинирана с руски ваксини, общо почти 4 милиарда жители на планетата са клиенти на Спутниците. В пъти по-успешни са от западните ***, ама нали трябва да се наведем на Запада за милиардите....
13
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новината разбира се пуска рано сутрин за да има максимално малка аудитория и да потъне в архивите до вечерната доза сплашване и обработка.
12
6
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Много ти е стар гугала.Това заглавие което си копирал е от март месец.
11
4
 
21
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
АМИ ЕТО ГО И ЛЕЧЕНИЕТО - АЛФА ИНТЕРФЕРОН!
10
6
 
35
 
! Отговори
Майна преди 2 години
НЯМА ЛОГИКА - АКО СЪМ ТОЧНО ОТ ТАЗИ ГРУПА НА ПО- ЛЕКО БОЛЕДУВАЩИТЕ - ЗАЩО ДА СЕ ВАКСИНИРАМ?!???? И щом според тях около 60% трябва да се ваксинират, значи 40% - НЕ ТРЯБВА!!!!
9
4
 
28
 
! Отговори
Асан преди 2 години
За висок интерферон муайте суджук и руйно вино :)))
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елементарно, как кои. Здравите и неваксинирани хора, на които имунната система има сили да се пребори с вируса.
7
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям процент от хората го карат леко.
6
14
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 8 Не лъжи другарю. И ние пишем и четем чрез интернет и имаме Google :))) Ето ти само заглавието на лъжата, дето я тиражираш тук: "Сан Марино е с едно от най-високите нива на инфекции в света. А ваксина липсва. Бързата помощ от Москва стана истинско спасение за малката държавица. Не всички обаче се радват на този "подарък"
5
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви ваксаджии ви преследват, билета ви за Арена Армеец е сигурен, лошото е от там излизането после е само в чувал.
4
5
 
41
 
! Отговори
Вуте преди 2 години
Като видя измиращи ***, доктори и политици по стълбите на пирогов, ще се ваксинирам!
3
40
 
10
 
! Отговори
Бациликус преди 2 години
Скоро *** ювците-антиваксъри ще са отговорни за нов щам, който ще кръстят бациликус-булгарикус. Още малко да си развъртят сегашните варианти и без да искат ще са създали нещо с чуттурите си.
2
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако питате ваксаджиите- няма такива хора. Всички щели да умрат. Ако не умрат след първото заразяване, значи щели да умрат след второто. Ей сега ще изникне поредния тpoл със съчинена в движение история за точно такъв негов "познат".
1
34
 
4
 
! Отговори
РУМЕН РАДЕВ преди 2 години
НЯМА ТАКИВА, ВСИЧКИ СА РИСКОВИ. СПАСЕНИЕТО Е ВАЦИНАТА. ВЕРВАЙТЕ