Нареждаме се до Зимбабве, Либия, Бирма по процент ваксинирани

Доц. Ходжев: Ваксинираните изкарват леко болестта, единици са в болница
109
Нареждаме се до Зимбабве, Либия, Бирма по процент ваксинирани
Снимка: БГНЕС

По процент на ваксинация се нареждаме до страни като Ливан, Бирма, Либия, Зимбабве, Мавритания с около 20% ваксинирани. Това каза доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести, пред БНР.

По думите му у нас се прилагат световните стандарти за лечение на Covid-19, но големият проблем е именно ниското ниво на ваксинация.

Близо 4 млрд. души в света вече са ваксинирани. Има редица държави, в които процентът е много висок, над 70%, посочи още началникът на клиниката по пулмология в университетската многопрофилна болница "Свети Георги" в Пловдив.

От 36 души, които се лекуват в клиниката в момента, двама са ваксинирани.

"Пациентите, които достигат до болница в момента, са неваксинирани. Ваксинираните изкарват леко болестта, единици са тези, които имат тежест на заболяването и това налага хоспитализация. При неваксинираните има риск от тежко протичане на заболяването. Смъртността в страни с висок процент на ваксинирано население е много по-ниска в сравнение със смъртността в страните с по-малко имунизирани", каза доц. Ходжев.

По думите му има повишена тенденция на хоспитализиране на пациенти с хронични заболявания, с онкологични заболявания. "Те са рискови за по-тежко протичане на заболяването. При част от пациентите с Covid-19 имаме полиорганно засягане. Клиничната картина става доста по-тежка", обясни специалистът.

И описа ваксината като ризница - "когато стрела улучи тяло без ризница, тя може да пробие белия дроб, ако има ризница, стрелата ще отскочи или само леко ще одраска тялото".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либия имаше много добро здравеопазване. Огромни болници, обзаведени с най-модерно оборудване, хиляди български, полски и сръбски лекари и сестри. (Особено една полска сестра, беше много добра). Казва ви го един български инженер. Верувайте му!
74
0
 
6
 
! Отговори
хмм преди 2 години
И по свобода на словото сме пак там.
73
5
 
5
 
! Отговори
Стефчо преди 2 години
Отдавана е ясно че по дебилизъм и слабоумие сме наравно съ ЗИмабаве и демокр.република Конго,кофти че и в цяла Европа го знаят!
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нареждаме се до руския Гулаг по ваксинация и продължителност на живота. При Радев и хунта толкова - няма човек, няма проблем !
71
2
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Не беше лошо да се спомене и процента на ваксинирани сред римското население .... за да може всеки конкретно да прецени къде стои по близо :) И като манталитет, образование и т.н. :)
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либия при Кадафи знаете ли, че беше рай! *** журналисти!
69
5
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен 73: Ами съвсем в реда на нещата. От проззст народ как очакваш да има икономика :) А възрастните са още по зле. Или мятат спестените пари през балконите на разни жипсита или си мятат здравето отново на пътя слушайки глупостите на мангъра и куп други псевдо доктори.
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради "умника" Кацаров... и останалите дъртаци без ваксина, които умират на килограм по болниците, сега си пати цялата държава и тормозят всички по-млади хора да се набодат.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, като много знае... да ваксинира ПЪРВО... всички от групите, които умират най-много в болницата и да видим какво ще стане.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то не само по процент на ваксинираните сме като тях. Бг в момвнта и икономически може да се сравнява с тях да не кажем и че сме по-зле. Май по-добре да се ориентираме със сравненията си към държави като Джибути, Габон, Бурунди и др...
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли статистика, колко ваксинирани са починали без други причини или болести?
64
8
 
6
 
! Отговори
Хейтър преди 2 години
Както е тръгнало по метода на естествения подбор, процента бързо ще се повиши. Иначе като манталитет явно сме сходни с Мианмар, Зимбабве и пр. Разликата е че в тези страни няма достатъчно ваксини. Иначе и те щяха да са преди нас.
63
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Монголия-една от най-нарядко населените държави, до 2020-та не е имало и е дин случай. После се появил 1 и го изолирали. После, кой знае защо решили да ги ваксинират масово и заразата пламнала кото гора от клечка кибрит. Така и в Бразилия, така и в Англия, и в Гърция....Още ли ми хвалите ваксините? Медведев ви каза"Ваксините са създадени, за да разпространяват вируса" и отлетя в небитието, че пречи на някои хора, явно.
62
1
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 2 години
Здравната система към момента може да бъде облекчена единствено с пълен локдаун и то след около седмица-две. Ама пък баш тогава са изборите, да му се невиди! А по адекватността на останалите изброени "мерки" защо пазиш мълчание, специалисте-общественик? Истината е, че твърде дълго ни се катериха по главите с какви ли не глупости и накрая населението им тегли една майна. Дали е било право, бъдещето ще покаже.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, много интересна логика се вихри тук :) "Понеже ни плащат малко, затова сме ***!"
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тази разлика, че те живеят по-добре от нас!
59
5
 
4
 
! Отговори
Pp преди 2 години
A за колоси като Мароко, Тунис и Камбоджа дори не можем да мислим.Франция с 60 млн население имат 2 смърт и на ден. Ние 300. Найсссс. Процента ваксинирани се повишава по един или друг начин.
58
3
 
7
 
! Отговори
Бай Хуауей(о) преди 2 години
И да ви кажа политиката с ваксините е сбъркана по целия свят, а оттам и в БГ. Истинското разделение трябва да е м/у болни и здрави, а не м/у ваксинирани и неваксинирани, защото ваксинираните се заразяват, пренасят и умират от вируса. Достъп до обществени места САМО ЗА ЗДРАВИ ХОРА, доказано с тестове!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То е на кантар кое е по-далавера дали да си вечно беден, скъсан и последен на опашката в задния двор на лакеите и извратеняците от ЕС или да си умрял...
56
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау и искате да се трогнем ли? А вие защо не се трогвахте 30 год че се нареждаме до същите държави по ниво на заплащане? Каквото викахте 30 год, това и обадихме!