Проф. Александрова: Антителата намаляват с времето

След седмица ще се реши за сертификат с антитела
5 ное 2021 15:38, Ния Христова
71

Здравното министерство следващата седмица трябва да излезе с решение дали може да се издава "зелен сертификат" при наличието на антитела.

"По-важният въпрос е дали и кога ние ще придобием достатъчно информация, за да може да определим кое е онова ниво на имунитет, което да ни осигури пълна защита от Ковид-19. Към момента в останалите страни от ЕС само въз основа на антитела не се издава такъв сертификат. А причината е липса точно на такава информация и че нямаме правово ниво. У нас има доста хора, които имат антитела, не е нужно хората да се чувстват разграничени и ощетени", каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Първата доза сама по себе си не е достатъчна. Трябва поне две седмици да минат след нея. За Делта варианта, за да бъдем максимално защитени - трябва да е приключила пълната схема. Така че "зелен сертификат" след първата доза е рано, но това вече поправено в препоръките. Вирусът има съвкупност от белтъци и антигени, при инфекция с него се изграждат антитела срещу тях, но не всички имат защитна стойност. Такава имат само т.нар. "неутрализиращи антитела", обясни проф. Александрова.
 
Специалистът припомни, че антителата намаляват с времето.
 
"Ние буквално се състезаваме с вируса. Виждаме, че има страни, в които беше постигнато доста по-сериозно ваксинационно покритие, докато ние все още сме под 25%. И истината е, че съставът на ваксините го има на много места - като се започне от фирмите, които са производители, минава се през здравните институции. В една РНК ваксина има РНК молекула, която е основната част. Тя е изключително уязвима, тя може да бъде разрушена за секунди. Няма чипове, никой няма да започне да свети. Наночастиците са с нас от най-дълбока древност. Те са част и от козметичните кремове, и навсякъде около нас", настоя вирусологът от БАН.
 
"Все по-често ще си говорим за наночастици. Ваксините не водят до безплодие и това беше доказано на абсолютно всички възможни нива. Минахме и през лабораторни животни, които показват, че имунизацията не влияе върху репродуктивната система и върху развитието на малките. И стигаме до жени, които са забременели в хода на клиничните проучвания, както и десетки хиляди бременни, които са ваксинирани. Имунизирането на бременните жени се оказва изключително важно, както и на кърмещите. Това е начинът не само майката да се предпази от тежко протичане на Ковид-19, но да се предпази и малкото", коментира тя.
 
"Делта плюс вариантът е една група варианти. За първи път за него се заговори през пролетта в Индия. Той е доминиращият вариант и придобива нови мутации. Този, който нашумя през последните дни, е (AY.4.2). Той направи впечатление с това, че започна да набира скорост във Великобритания. Но според експертите наличните ваксини би трябвало да осигуряват защита", посочи още вирусологът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
22
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Намаляват, затова ще има боц-боц за всяко зомби на всяко шестмесечие до десета игла!
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Калинка с ВишУ ; Не знам за дипломите, ама ако секнат кинтите от ЕС за "борбата " с ковида , тогава да видиш какво разбягване ще пада ...
35
1
 
17
 
! Отговори
Айде смело преди 2 години
На ваксините!Който се ваксинира ще придобие външния вид на бидона с кисело зеле от снимката:)
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев е уволнен. Нищо вярно няма, че е бил болен. Не е бил съгласен с Кацаров и са му запушили устата.
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професорке ,то хубу(или не) , че телата намаляват с времето, ама кат професор да ни кажеш с колко намаляват и за колко време , та да знаем колко да треперим от страх и дали въобще да треперим ?
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат без никаква мярка... Мoшеници. Бизнеса вероятно ги финансира за да няма локдаун.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с Кунчев?
30
1
 
24
 
! Отговори
Да да преди 2 години
Намаляват.Само килограмите на този хипопотам се увеличават!
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проф.анке, нали трябвало да вярваме в науката. Дайте статистика на повторно заразените или изследвания на преболедували и изложени отново на зараза! Между другото, такива все пак има. Малко са, понеже няма кой да плати за такива, но ги има.
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се залъгвайте! Това е само за да замажат очите на уфтсете! Сега ще ви дадат сертификатче за половин-една година, но като изтече, вече ще е прекалено късно за да се направи каквото и да било и единственият ви изход за да продължите да живеете "нормално" ще е да се ваксинирате! Едиснтвеният изход към някаква позната нормалност е пълен бойкот на сертификатите и така наречените "факсини"! Ако се поддадем от тук нататък ни чака задължително бодене на всеки 6 месеца и пълна диктатура!
27
0
 
18
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Е много ясно нима имунната ни система да подържа високи антитела към всички болести които сме преминали . Майната им на антителата скапаняци Т-клетъпният имунитет ни пази от всички прекарани заболявания,иначе щяхме да пием хапчета и да се бодем по 10 пъти за всичко ,за да си вдигнем антителата.
26
1
 
10
 
! Отговори
Ам-Гъл преди 2 години
"Проф. Александрова: Антителата намаляват с времето"____Досущ като провизиите в супермаркета след посещение на "професорката"
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антителата се генерират от В-клетъчния имунитет чрез помощта на макрофаги и клетки на Лангерханс. Никой от "специалистите" не коментира Т-клетъчния имунитет. Т-клетките са цитотоксични лимфоцити, което ще рече, че ИЗОБЩО НЕ ЗАВИСЯТ ОТ АНТИТЕЛА, а директно убиват заразените с вируса клетки. Т-клетъчния имунитет е основна част от така наречения адаптивен имунен отговор, което на практика е най-важната част от защитата на организма. Нищо от това не го чуваме от говорещите глави по телевизора.
24
3
 
10
 
! Отговори
Handel преди 2 години
И тая е от професорите на тиkвоча като момата...
23
1
 
8
 
! Отговори
До 23 преди 2 години
Аейсектир бе ваксирчо
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на каквито и сертификати, ваксини и прочие - СВОБОДА!!!
21
2
 
7
 
! Отговори
До 21 Е, па... преди 2 години
И ка ги измери тез антитила нея ? Да нямаш кантари да ги мери ?
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що касае безплодието, как сте го доказали, като ваксини има от няма 11 месеца? За да се извърши пълна ваксинация, трябват 22 дни, значи първите ваксинирани са от края на януари. За да има ефекти, не се знае колко време трябва. Трябва да имате ваксинирани жени, които са забременели поне 5-6 месеца след ваксинирането, та нещо да твърдите. Или 1 година след ваксинирането. И то, всички данни, не за 1-2 жени.
19
1
 
15
 
! Отговори
До д-р Мънгарсон преди 2 години
Пий си хапчетата Pfizer, че ваксината не действа без 2 опаковки дневно!
18
2
 
12
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Не е вярно, г-жо професор. Моите антитела специално, са се удвоили. Боледувах преди повече от година, а стойностите на неутрализиращите антитела са ми много високи. Това не е само при мен. Познавам още над 10 човека-роднини и колеги, при които е същото.