Във Франция удължиха мярката "здравни пропуски" до 31 юли

С тях се ограничава достъпът до барове, кафенета, кина и транспорт
5 ное 2021 14:45, Елка Василева
18
Във Франция удължиха мярката "здравни пропуски" до 31 юли
Снимка: архив, БГНЕС

Френският парламент одобри продължаването на мярката "въвеждане на здравни пропуски" до 31 юли 2022 г., предаде Франс прес.

Депутатите, чиято бе последната дума, приеха законопроекта, защитаван от кабинета, но отхвърлен снощи от Сената, в който доминира десницата.

Още по темата
Здравните пропуски ще се изискват до 31 юли, ако правителството не реши да ги премахне преди това. Предвижда се още удължаване на преходния режим за излизане от извънредното положение (с ограничения върху демонстрациите, движението на хора и т. н.), а директорите на учебни заведения ще имат достъп до данни за ваксинацията на учениците.

Здравните пропуски ограничават достъпа до редица обществени места като барове, кафенета, кина и средства за транспорт на дълги разстояния. Те се издават на изцяло ваксинирани хора или хора с отрицателен тест, съществуват в хартиена и дигитална версия.

Леви и десни опозиционни партии разкритикуваха предвиденото действие на пропуските по време на президентските избори, които ще бъдат през април, и след това на парламентарните избори.

Радикалната левица - "Непокорна Франция", заклейми "здравния авторитаризъм на правителството" и рисковете страната да се придвижи към "общество с тотален контрол".

Епидемията от COVID-19 обаче дава признаци за ново засилване въпреки ваксинацията, обхванала вече над 75 на сто от населението.

Консервативната партия "Републиканците" и левицата смятат да сезират във връзка с продължаването на мярката Конституционния съд.

Проектозаконът удължава освен това до 31 декември извънредното положение в отвъдморските територии Френска Гвиана и Мартиника.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
18
 
! Отговори
Да преди 2 години
Забелязвате ли как лека - полека всеки път увеличават времетраенето и изискването на сертификатите. А във Франция има над 70 процента ваксинирани, защо не отпадат мерките и сертификата. Нали това беше условието? Нещо ни лъготят май.
12
5
 
1
 
! Отговори
Плоскоземец-шоп преди 2 години
баааа, шъ се ваксинирам, да, бе да! да ми вкарат амониев бикарбонат, тетрахлоретилен! !е май и суперфосфат имало+алумин на прах- не, мерси!
11
0
 
15
 
! Отговори
Martin преди 2 години
Луди са...
10
0
 
12
 
! Отговори
Без ръце преди 2 години
Хубава работа, ама .....френска.
9
0
 
28
 
! Отговори
Белмондо преди 2 години
А, ама защо така, нали всички вече сме ваксинирани във Франция?
8
9
 
2
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Пичове
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За нормално 75% не стигат, нека са 100%, ако и те не стигнат 101%. Има надежда! Проблема, е че политиците не променят политиките си спрямо данните. Когато експертите почнат да си променят мението, просто ги сменят с такива, които им казват да продължат, както досега. Дори и да искат, няма друго решение, освен да се надяват провалените мерки, по някое време да сработят, и те да се похвалят като спасители.
6
2
 
27
 
! Отговори
Единствената преди 2 години
държава, която не изисква Зелен сартификат в ЕС е Испания! Всички други пълна излагация! Испания има по 1500-2000 заразени дневно!
5
0
 
34
 
! Отговори
До 31юли 2022 преди 2 години
До ?И това при 75% ваксинирани. Да, точно така. И ще има непрекъснато ходене за тия, дето са се хванали на хорото.Скоро ще изтече срока на сертификата и се водят неваксинирани. Живеят си живота, ахаха
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3 еми ТО Е. Прочети Конституцията
3
0
 
48
 
! Отговори
x преди 2 години
Ама вие си помислихте че веднъж като се набодете и мерките приключват?! Ще има да се точи във времето. Край на старото нормално.
2
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ау, ама това е противоконституционно. Нашите български "експерти" ни го казаха.
1
2
 
30
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 2 години
Днес няма нито една ковидна новина. Що така, липсват ни. Това трупове набучени с ваксини, чували, морги, камиони с кренвирши Леки.... Е такива новини се харчат.