Световната криза е плод на невежеството и арогатността на политиците

Влизаме в свят с все по-големи дефицити, нестабилни съюзи и недостиг на ресурси
Обновена: 6 ное 2021 15:20 | 6 ное 2021 15:16, Анисия Иванова
102
Световната криза е плод на невежеството и арогатността на политиците
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Влизаме в свят с все по-големи дефицити, нестабилни съюзи и недостиг на ресурси, каза Иван Савов – директор на Европейския институт за риск политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според него в света има комбинация от различни кризи, които се дължат на липсата на лидерство или на лошото му качество. Лидерството не е свободия, а да увлечеш хората и те да са наясно накъде ги водиш. Демокрацията не е добър приятел на управлението на кризи, допълни Савов.

Основният фактор е – невежество, отрицание и арогатност на политиците. Това доведе до несправяне с кризата в глобален мащаб. С това поведение се игнорира каскадата от кризи, която в момента се обединява от Covid-19, климат, кибер и корупция и комерсиализацията на решенията. Това са системни рискове и навлизат в сложна спирала и игнорирането й доведе до настоящата ситуация и трагични последици, каза Савов.

Според него с това поведение се игнорира каскадата от кризи. Освен това се създават системни рискове и се навлизат в сложна спирала и игнорирането й доведе до настоящата ситуация и трагични последици.

Това, което се случва в България, е политическа криза. Липсва анализ на ситуацията, какъвто липсва от 10 години. Има остаряло мислене, което реагира едва след като събитията се случват, а не преди това. Това допринася за трагедията, смята Савов.

В настоящия момент виждаме изчерпване на запасите и ресурсите след пандемията, което допълнително задълбочава кризите. Това допълнително разваля стабилността на сложната зависимост на системите в света.

Домино ефектът от различни кризи води до изключително сложна ситуация, с която много малко лидери биха могли да се справят. Сега се налага да се борим с всички тези кризи наведнъж и те идват в невиждан досега мащаб.

Цялото интервю гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
до 72 преди 2 години
И поредната функционално неграмотна аудитория. Интелектуални далтонисти - виждат само черно и бяло. Ослепели воайори.
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Преди 40 години комунистите от Китай и СССР все громяха "капитализЪма" като за пооследн. Тази мантра пак я подехте от няколко години, но е напълно безпочвена." - Нима! Гледам западният капитализъм е цъфнал и вързал, нали!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не само в БГ има криза с лидери, в момента цял свят е управляван от ***.
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ се разрази пълен дефицит на практически всички стоки - от тоалетна хартия до кецове и от камионетки до пилешко. В цялата страна има недостиг на почти всички видове стоки от тоалетна хартия и маратонки до камионетки и пилешко. Търсите книга, колело, креватче или лодка? Може да се наложи да изчакате по-дълго от обикновено и ще отнеме допълнителни седмици или месеци, преди да получите артикула.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия и Китай пренебрегнаха не само конференцията за климата в Глазгоу. На италианската среща на Г-20, също посветена предимно на климатичните въпроси, Пекин и Москва бяха представени от външните си министри. Висшите служители на Русия и Китай също пренебрегнаха Г-20.
57
0
 
2
 
! Отговори
Истина преди 2 години
Едно интелигентно заглавие!!
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелената сделка - поредният провал на Запада. Русия и Китай пренебрегнаха конференцията за климата в Глазгоу. Европейският съюз, с неговата перманентна криза и недостиг на ресурси не може да осъществи толкова стратегически инфраструктурни проекти, които също изискват разработване и внедряване на нови технологии. Москва и Пекин ще работят заедно, за да подготвят асиметричен отговор на западните действия. Москва и Пекин могат рязко да изпреварят Запада в областта на "зелените" технологии чрез въвеждане на напълно нови, неочаквани изобретения.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре е без коли и самолети, ще дишаме чист въздух, и ще ядем въздух като патките. Добре е, че автомобилната индустрия в Германия и в Европа се срива, чистият въздух е хубаво нещо, има витамини.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не се опитва. Няма нужда да го громят, капитализъмът сам си рухна. Путин ви обясни - повече не функционира. Толкова. От тук нататък само локдаун, маски и ваксинации на всеки 6 месеца.
53
3
 
3
 
! Отговори
до 59 преди 2 години
Те още от комунизма се опитват, но не им се получава. Преди 40 години комунистите от Китай и СССР все громяха "капитализЪма" като за пооследн. Тази мантра пак я подехте от няколко години, но е напълно безпочвена. Ако сме живи доо 10-15 години ще разберете, че няма как да стане. Китай тепърва ще претърпи социална революция. За Русия не знам. Манталитетът им от векове на мужици и плутократи.
52
0
 
4
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Е, и какво лошо има. По-малко замърсяване, задръствания. Харесват ли ти кварталите в София с паркирани коли една върху друга. Има обществен транспоорт и той трябва да се развие. А семейства, които имат поо 2-3 коли, ще се задоволят с една.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алжир прекрати доставките на газ за Испания.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 47 Греиш. Тази криза не се преодолява. Със западния модел е приключено окончателно. Новите лидер ще бъдат Русия и Китай.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОПЕК и Русия отказаха на призива на Джо Байдън да увеличат добива на нефт за да успокоят галопиращите цени на нефта.
48
0
 
2
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
Винаги е имало кризи. Обърни се назад и ще разбереш. Кризите се преодоляват, но не от всички. Други, като нас, са в перманентна криза.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на поликристалния силиций скочи 5 пъти от 6 долара на килограм 2020 на 36$ през 2021. От Bank of America заявиха, че цената му може да продължи да расте с години, съответно и на солараните панели.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад вече не можеш да си купиш кола. Доставка 2023 или 2025, ако изобщо я доставят.
45
0
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
До Анонимен Руснаците щели да умрат от глад? Та те са най-големият износител на жито. Невежество.
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
точно така ,но с пълна сила важи за България .....Радев ,Кацаров ,Петков ,Рашков ,пълен провал ,големи лицемери ,всичко е с политическа цел ,първо да се направи една партия- ПП ,правиха сеири, сега сеирите са за да спечелят едни избори!!!
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията е за интелигентни хора. Невежите все ки тегли към автокрация. Казано поо "нардноому",все си търсят някой да ги "оправи". Или пък партия, идеология, религия. Така е в доста азиатски и мюсюлмански страни, но в развития и еволюирал съвременен свят,така не става.