2/3 от българите се тревожат заради COVID-19, 33% ваксинирани

18% заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро
7 ное 2021 14:08, Елка Василева
189
2/3 от българите се тревожат заради COVID-19, 33% ваксинирани
Отговор на въпроса: "Вие лично ваксинирахте ли се срещу COVID-19?" Снимка: Екзакта

Проблемите, свързани със здравните аспекти на кризата с COVID-19, тревожат близо две трети от българите. Това показва проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.  Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

Страховете могат да се преодоляват чрез системна и последователна работа, която да ангажира авторитета на институциите, на специалистите, на лидерите на мнения, на политиците и на медиите, препоръчват анализаторите.

Още по темата

"Екзакта" регистрира слаба положителна промяна в нагласите за ваксиниране. Общо 33 на сто заявяват, че вече са ваксинирани с 1, 2 или с 3 дози. Други 18 процента заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро. 11 на сто изтъкват като причина да не са ваксинирани медицински противопоказания. 38 процента посочват, че не са ваксинирани до момента и че нямат намерение да се ваксинират.

По-често твърдят, че вече са ваксинирани хора на възраст над 60 години /32,8 на сто от тях/, както и такива на възраст 40-49 години /26,4 на сто от тях/, висшисти /36 процента от тях/ и столичани /35 на сто от тях/.

По 30 процента от симпатизантите на БСП, ДБ и ПП са напълно ваксинирани, а сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е значително по-висок - 41 на сто.

Най-много нежелаещи да се ваксинират има сред младите хора на възраст 18-29 години /56 процента от тях/, както и сред хората на възраст 30-39 години /45 процента от тях/. По-често не желаят да се ваксинират жителите на населените места извън София.

Като цяло поддръжниците на ваксинирането (хора с една, две или три дози, както и такива, възнамеряващи скоро да се ваксинират) преобладават сред симпатизантите на ДБ - 70,3 на сто, на ГЕРБ - 69 на сто, и на ПП - 55,6 процента. При ДПС този дял е 49,3 процента.

Противниците на ваксинирането имат превес сред симпатизантите на ИТН - 56,6 на сто, на БСП - 52 процента, на ИБГНИ - 55 на сто, и на "Възраждане" - 75 процента, както и сред негласуващите и колебаещите се дали изобщо да гласуват - по 63 на сто от двете категории.

Вторичният анализ показва, че личният опит с ваксините е определящ фактор за мнение по целия кръг от въпроси, свързани с мерките срещу разпространяване на инфекцията.

Настоящото национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.
Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
10
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Програмист Наистина ли мислиш, че на някой му пука за *** ккато теб? Предателите дори земята не ги иска, ти ще живееш и ще се мъчиш дълго.
17
1
 
4
 
! Отговори
Кабалчик Талмудов преди 2 години
Това шарено кръгче са сметките на "професорът-математик" Витанов. Нещо подобно на записките на проф.Вучков, Бог да го прости. Само че онези драсканици бяха безобидни, а това са диаграмите на геноцида.
16
3
 
9
 
! Отговори
това е положението преди 2 години
Светът на запад се управлява от банковите картели. И те знаеха - ако някъде има проблем, трябва да напечатаме пари, да раздадем кредити и всичко се оправя, производството и потреблението се стимулира, тези новонапечатани пари се превръщат в реален продукт на производството. Сега обаче този механизъм вече не работи - Путин го каза на икономическия форум Валдай. Колкото и пари да печатат, това не води до увеличение на производството. Затова ще има локдаун и ваксинации всеки 6 месец, 3 месеца, всяка седмица.
15
3
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
кога ще има межд трибунал за сащ които пуснаха вируса и ваксините по тазитема се мълчи
14
2
 
7
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 13 Не забравяй пелина. Извлека не е скъп, 200мг е 7-8 лв.
13
17
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Как сте ***? Още съм жив и чакам ваксината да ме убие. Ще доживеете ли да видите дали ще успее?
12
4
 
19
 
! Отговори
Панагюрище преди 2 години
Докато ни навират е така нареченото информирано съгласие и се мъчи да инжектирате с експериментално лекарство духайте супата!
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Природата е нашата ваксина! Тя лекува всичко! Не случайно човекът е част от нея! С билки всичко се лекува - както казваше баба ми! Особено джинджифилът - лекува всичко, дори и КОВИД бори!
10
4
 
13
 
! Отговори
Искърско Говедо преди 2 години
Дреме ми за Еурупата и западо!Нечем и нечем, файзеро, модерната и янсено.
9
6
 
25
 
! Отговори
Леша преди 2 години
33% инжектирани?! С какво помага тази лъжа за плана на глобалистите? За 2 седмици 20% инжектирани, което е равно на 1.2 милиона, което значи, че на ден са се инжектирали по 90к човека. Не е хубаво да се лъже така нахално.
8
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безпреценентен скок на случаите на ковид-19 в страните които са масово ваксинирани. В Белгия стигнаха до 33 хил на ден, в Австрия 9 хил, в Англия бяха до 50 хил на ден. Никога до сега не е имало толкова много случаи преди да започнат да инжектират тези експериментални препарати.
7
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОРЕДНИТЕ ПЛАТЕНИ РАДЕВИ ЛЪЖИ!
6
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето дядо ми, когато му казахме да си сложи ваксина против грип, той възкликна: бе мани ми ги тия фалшиви работи. Почина на 94 г. без нито веднъж през живота си да е боледувал от грип
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не бързаме с изводите. Първо проучете колко от тези 33% са фалшиви. След това ни информирайте, колко са реално боднатите.
4
7
 
32
 
! Отговори
33% ваксинирани? преди 2 години
С какво! Срещу ковид-19 няма ваксини. Тези експериментални химикали се оказаха пълн измама, нямат никакъв ефект срещу вируса.
3
4
 
36
 
! Отговори
Хайхафте Сокересов преди 2 години
Искам да се ваксинирам на 30 февруари. На другите дати нямам желание.
2
2
 
27
 
! Отговори
Аврамов преди 2 години
Познавам поне 13 човека, които си купиха сертификат.
1
2
 
51
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Липсва процента на "Не, не съм се ваксинирал, но имам сертификат, че съм"