Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"

Подобна мярка няма никъде по света, обяви той
10 ное 2021 14:38, Нели Христова
193
Акад. Петрунов: Прибързано е признаването на антитела за "зелен сертификат"
Снимка: БГНЕС

"Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат". Това обясни пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

"Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене", допълни Петрунов.

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест".

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

"От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид".

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си мислите, че на Запад са умни, много грешите, ние просто сме били 5 века под робство, това не значи че сме глупави :))) Най ми е смешно, когато некакъв мой сънародник каже - "На Запад така направиха", все едно е некакъв закон за нас :))))
96
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко се прави с цел да изнудят повече хора да се ваксинират... Вероятно е свързано с бонуси за тези агитатори...
95
0
 
20
 
! Отговори
аз преди 2 години
Добре бе ........... ваксината изгражда антитела които НЕ гарантират че няма да се заразите. Това е същото като придобитите антитела след боледуване. И тоя е гушнал някой лев за това интервю
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава е прибързано и да се признават ваксините, доколкото тяхната цел е да изградят антитела.
93
0
 
11
 
! Отговори
Искрен преди 2 години
В Австрия ги приназват. В Нидерландия също. А този да ходи да се гръмне.
92
0
 
11
 
! Отговори
????? преди 2 години
А ваксинираните със сертификат някой тества ли ги за наличие на антитела.Нали вече е доказано, че не всички имат. Зор за ваксини и губите все повече доверие в добрите си намерения за спасяването на хората.
91
2
 
16
 
! Отговори
Крал Трол I преди 2 години
А ваксинираните колко ли антитела имат? Или важно е бодването, другото е божа работа.
90
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 80 Наистина, добре е да уточниш от коя точно ваксина, срещу какво и на кой точно производител? Тогава можем да разсъждаваме обективно.
89
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията." А как всъщност, какъвто и да е измислен "зелен сертификат" не довежда до разпространяване на инфекцията, като виждаме, че тя се разпространява необезпокоявана от нищо? Вече познавам много болни хора, които преди това са били ваксинирани (много по-рано от две седмици преди да се заразят и разболеят)!Как не се намери един академик да обясни смисъла на тези "сертификати" изобщо?!
88
1
 
16
 
! Отговори
щази преди 2 години
Поредния ***, който се опитва да придобие слава покрай курвид 19.
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре като се събудя, още в ранните часове ще ни облъчат с промивката за ковидчето, това дори през комунизма не си позволяваха такава пропаганда :))) Естествено, живял съм много малко под този строй, но ги разбирам нещицата :)))
86
1
 
5
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
От коя ваксина пострада детето ти, от тетраксим или от БЦЖ?
85
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И трябва да имаш определн брой антитела и също сертифаката за антитела ще важи само 90 дни, което обезмисля цялото ходене по лаборатории, плащане за тестове и издаване на сертификат.
84
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прибързано е въвеждането на "Зелен сертификат", който нарушава правата на неваксинираните по Конституция и ако трябва ще се ходи на съд.
83
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ей, омръзна ми само да ми дават за пример света.На света не му пука за нас българите, не го ли разбрахте. Ние трябва да си гледаме нас си. Ние да сме добре. Какво като не сме като другите. Ние никога не сме били като тях и сме толкова далече от западните култури като характер, нрав и разбиране. Толкова ли нямаме акъл, а? Опитват се да ни дресират като кучета.
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прибързано ли ? Като е прибързано, на каква база давате сертификати на ваксинирани, драги? Че и за цяла година, а доказано с тестове антителата им падат драстично още на има-няма три месеца след ваксината. Те защо имат сертификати ? Наглост велика всички да се надупчат без нужда, за да си напълнят гушите конкретни хора.
81
4
 
4
 
! Отговори
До 83 преди 2 години
Антителата от ваксината са само от типа качествени, докато при преболедуване има и количествени и качествени антитела. Прави се тест за тях и се установява дали ги има или ги няма.
80
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време имаше настинка, грип и аналгин-хинин. Сега всичко е Ковид и ваксини..
79
0
 
9
 
! Отговори
Мисисипи преди 2 години
Антителата може да са в процес на формиране и човекът да е активно болен и да пренася заразата, затова е по-добре да се изследва T-клетъчен имунитет. Той се формира най-късно, а и трае с години.
78
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами от къде е сигурно че след ваксинация човека ще придубие антитела?Или тука това не е важно,важното е да си ваксиниран,а може след това резултата да е нула!Има ли данни колко имунитет се придобива след ваксините?