Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора

Проф. Аргирова: Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца
10 ное 2021 08:50, Елка Василева
305
Зеленият сертификат за антитела ще важи за три групи хора
Снимка: архив, БГНЕС

В България от утре - 11 ноември, ще може да се издава зелен сертификат за хора с доказано наличие на антитела за коронавирус. Какви са критериите за документа коментира пред БНТ проф. Радка Аргирова, имунолог.

Тя обясни, че има три основни групи хора, за които ще важи зеленият сертификат, издаден въз основа на антитела.

Още по темата

Първата група:

Има редица хора, които са си купили от аптеката антитегенен тест, направили са го вкъщи, той е бил положителен и като едни съзнателни граждани те са се изолирали, прекарали са вируса и когато им се измерят антителата, се вижда, че са имали среща с вируса.

Втората група:

Другите хора са тези, които са били в тежко състояние, веднага са приети болница, лекувани са и по тази причина не са влезли в националната система с тест, а са преболедували сериозно и си имат антитела.

Третата група:

Това са тези, които както се казва, са го изкарали на крак - тяхната среща с вируса е протекла асимптомно, но и те имат антитела.

„Сертификатът на база антитела ще важи за 3 месеца - науката показва, че е възможно за три месеца да има изменение в антителата, след това трябва отново да се тестват“, обясни проф. Аргирова.

Относно видовете тестове за антитела тя обясни, че съществува стандартна проба на СЗО, с която всички се сравняват. Ако стандартната проба е 100 единици, а тестът ви дава 10, вие ще трябва да умножите по 10 в случая, ако тестът ви дава 1,5 ще умножите по толкова, доколкото стане 100. В България е прието единицата за брой антитела да бъде 150, допълни проф. Аргирова.

Такъв вид зелен сертификат вече се издава в Австрия, предстои да се въведе и в Швейцария.

Това е страшно важно за здравните заведения, където голяма част от персонала прекара ковид, обясни проф. Аргирова.

Тя коментира и въпроса за прилагането на трета доза ваксина, което е официално разрешено за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", като за първия вид се прилага половин трета доза, а при "Модерна" - цяла.

 „Може да се приложи трета доза дори, ако сте ваксинирани с "Астра Зенека", допълни проф. Аргирова.

„Всички ваксини помагат на всички вирусни варианти - не се съмнявайте в това“, подчерта тя.

Проф. Аргирова призна, че е възможно е да възникне нов вид на ковид у нас. Никак не ми се иска това да се случва, засега сме с делта и делта плюс, непрекъснато се секвенират проби, допълни специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
1
 
2
 
! Отговори
Турция преди 2 години
У ваксинираните се наблюдава спадане на антителния титър с 40% всеки месец от датата на поставяне (на ваксината), докато при преболедувалите неваксинирани 9 месеца по-късно антителата са спаднали под 50 единици само при 10.8% от преболедувалите.
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да ни покажат тройноваксинирания Кунчев?
202
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 208 Вие защо не "бегате", аз тук съм си добре :)
201
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 210 Има статистиката за повишената смъртност от Ковид. Статистиката за ваксинирани срещу неваскинирани се изнася всеки ден от РЗИ и МЗ и се публикува, включително тук. Всеки може сам да сметне колко от допълнителната смъртност са ваксъри, и колко, антиваксъри.
200
1
 
2
 
! Отговори
Шотландия преди 2 години
93.7% от починалите с ковид през октомври са ваксинирани, като 90.5% са напълно ваксинирани.
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 205 Нещо взехте да философствате :) "Пропуснахте" да ни обясните защо са им и да докажете, че има фалшиви сертификати, колко са, има ли починали с фалшиви и други конкретни сведения, вместо празните приказки, които сте избълвали излишно :)
198
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приемете ли това издевателство сертификата, сами се обричате. Анти телата са временни, а сертификата ше остане завинаги!!!
197
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 209 Прав съм тук, да, но не както си мислиш. Вие сте лесни, трябва да живеете само с мисълта как ден да мине друг да дойде. Отговорност е непозната за вас думичка. И ви личи. :)
196
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 200 Къде точно я има в НСИ такава конкретна статистика?
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 207 "Няма нищо да "ми се получава"." Хаха Е, тук си прав... :)))
194
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 204 "Казах ти, че с мен няма да ти се получи" Няма нищо да "ми се получава". Това е просто факт от реалността. Дали ти ще го припознаеш не е нито интересно, нито променя нещо за същата реалност. Просто ти помага да живеееш по-лесно с глупостите си, но това не означава, че останалите не ги виждат.
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 198 Мнението на четящите за Вас и значимостта на коментарите Ви. Лесно се самоласкаете, ама външната оценка е ниска :)
192
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 202 "Масово е над 60 %. Без значение колко души." Хохохо. Има значение колко души е: явлението е сред определена ГРУПА хора. То е същото като това какво представялва една представителна извадка, но ти си неграмотен, откъде да знаеш, че колкото по-малка е групата, толкова по-голямо е отклонението при изключения (както в случая с купените сертификати) а колкото по-малка е групата на изключенията, толкова по-незначителна е за общия извод. Тези две неща са потвърждение за едно и също.
191
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 187 "тук си да агитираш за анитваксърската си позиция, а антиваксърите задръствате болниците" Казах ти, че с мен няма да ти се получи, но щом искаш чувствай се свободен да продължиш да ни забавляваш. И болниците са пълни с ваксъри. Между другото, къде е Кунчев, че скоро не сме питали за него.
190
0
 
7
 
! Отговори
гогич преди 2 години
А в същото време в Австрия отмениха тестовете за антитела и съкратиха срока на валидност на сертификатите на ваксание с цел "мотивиране" на хората да се ваксинират по няколко пъти....Скоро май и тук така ще стане, като заповядат от където трябва...Експеримента продължава, но с оше по-груби мерки.....
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 194 Масово е над 60 %. Без значение колко души. И за какво са им купени тези фалшиви сертификати? Те не ходят на работа, не пътуват в чужбина, не ходят по молове. За какво са им тези фалшиви сертификати, освен, че трябва първо да ги докажете. И аз мога да твърдя, че Вие лично сте с фалшив сертификат.
188
0
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Ваксъри, антиваксъри и незнам си какви:Всеки е свободен да изразява своето мнение, но никой няма право да го налага. Също така всеки има глава на раменете си да взима решения с нея.Но, когато институциите те притискат да направиш това или онова, а медиите ти диктуват как да мислиш - това вече е нещо съвсем друго. Някой го наричат диктатура, други фашизъм.Медицината не е наука, която е от миналата година. Когато нещо от тая сфера се политизира или комерсиализита.. Става днешното чудо!
187
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 197 "Я, да видим как го установихте това! Както обичате да казвате ваксатроловете, дайте си източника на това проучване!" Това не е "проучване". Неграмотен си. Това е статистиката на смъртност при васкинирани и неваксинирани. Има я в НСИ.
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гогич 195 Не, отново е политическо решение.
185
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 192 "Вижте си минусите" Хахахахахаха. Сошъл медиа уориърс.