Екатерина Велика искала ваксиниране на цялото руско население

През 1787 г. тя дава указания за ваксинация срещу дребна шарка
19 ное 2021 21:11, Анисия Иванова
62
Екатерина Велика искала ваксиниране на цялото руско население
Снимка: Уикипедия

В Москва беше представено рядко писмо, написано от руската императрица Екатерина Велика, в което тя призовава поданиците си да бъдат ваксинирани срещу дребна шарка, докато сегашното ръководство на Русия се бори със собствената си кампания за ваксиниране повече от два века по-късно.

В писмото с дата 20 април 1787 г., адресирано до един граф, родената в Германия владетелка, която разширява територията на Русия, дава подробни указания на властите в днешна Украйна как да организират ефективна кампания за ваксинация.

Аукционната къща MacDougall's, специализирана в руското изкуство, изложи писмото и портрет на Екатерина на публичен показ в Москва в петък, преди експонатите да бъдат продадени в Лондон.

Смята се, че общата стойност на документа и портрета е до 1,2 млн. паунда (1,6 млн. долара).

Съхранявани досега в анонимна частна колекция, те ще бъдат показани в московска галерия до 30 ноември и ще бъдат изложени на търг в Лондон на 1 декември.

"Една от най-важните (задачи) трябва да бъде въвеждането на ваксинация срещу дребна шарка, която, както знаем, причинява големи вреди, особено сред обикновените хора", пише Екатерина на граф Пьотр Румянцев, докато пътува в Крим.

"Такава ваксинация трябва да бъде разпространена навсякъде", пише тя на кирилица, подписвайки се "Екатерина" с едър шрифт.

По-нататък тя дава подробна информация за това как да се направи ваксинацията широко достъпна, включително чрез създаване на временни помещения в манастирите за тези, които се разболяват след поставяне на инжекции.

Императрицата е първият човек в Русия, който е ваксиниран срещу дребна шарка.

"В днешните условия трябва да се гордеем с Екатерина", заяви пред репортери съдиректорът на аукционната къща и експерт по руско изкуство Екатерина Макдугъл пред медии.

Въпреки че президентът Владимир Путин твърди, че е бил ваксиниран с руската ваксина "Спутник V", това е станало няколко месеца след началото на пандемията - а някои го критикуват, че не го е направил пред камера, припомня БГНЕС.

Императрицата е организирала "нереална" пропагандна кампания, за да насърчи поданиците си да се ваксинират срещу дребна шарка, която по това време унищожава населението в цяла Европа.

Но "като много интелигентна жена", каза Макдугъл, че Екатерина не е наложила ваксинацията като задължителна. "Тя е знаела, че руският народ ще се разбунтува срещу това."

По време на пандемията от COVID-19 много руснаци също се разбунтуваха срещу инструкциите на Кремъл, отказвайки да се ваксинират срещу вируса. Въпреки многократните призиви на Путин, само 40 % от руснаците са напълно ваксинирани.

Писмото на Екатерина е "уникално, особено като се има предвид тази ситуация, в която се намираме всички", заяви историкът Олег Хромов пред репортери чрез видеовръзка, като добави, че е "чудо", че то е оцеляло.

Екатерина, която се страхува да не умре от дребна шарка като много хора около нея, поръчва на лекар да дойде от Англия, за да ѝ постави ваксината.

Хромов каза, че лекарите са използвали проба от дете, за да инжектират болестта на Екатерина. По-късно младежът бил награден с титла.

След това тя се разболяла за известно време и когато се възстановила, императорските власти издали указ, в който се казвало, че императрицата се чувства добре, и призовали другите да я последват.

Но Хромов казва, че въпреки усилията ѝ да убеди руснаците да се ваксинират, "хората се страхували, това било ново и необичайно".

Когато френският крал Луи XV умира от дребна шарка през 1774 г., Екатерина уж казва, че е "варварство" да се умира от тази болест през просветения XVIII век.

"Много се надявам, че един ден, може би в близко бъдеще, ще можем да кажем: "Какво варварство е да умреш от COVID през XXI век" - каза Екатерина Макдугъл.

Екатерина Велика е най-дълго управлявалият руски владетел от женски пол, заемайки императорския престол между 1762 и 1796 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Вярно е, но става въпрос за едра шарка. Едуард Дженер първи е започнал да ваксинира английски селяни с кравешки щам на едра шарка - оказало се, че хората го карат много леко, но после получават имунитет и срещу човешкия щам, който пък бил като бич Божи.. От него умирали повече от 50% от болните, а останалите в най-лекия случай оставали без лице.
31
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на Екатерината не е имало ваксини. Стига лъжи и манипулации......Имало е, чети преди да се изографисваш като Муню!
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами затова е Велика, защото не е мунювка!
29
9
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 2 години
По времето на Екатерината не е имало ваксини. Стига лъжи и манипулации.
28
3
 
20
 
! Отговори
Кандидат студент преди 2 години
Генерал Столетов удържа Шипка, поради отсъствието на зелен сертификат на османския аскер, и затова не ги пуска през върха, защото баира е над 300 квадрата.
27
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха поредната фалшива новина и пълна глупост.Първата ваксина е създадена от Луи Пастьор през 1881 за ваксинация на овце срещу антракс.По ирония на съдбата сега овцете на два крака се бодат с препарат с незнайни отровни качества .Но хиляди умряха директно от ваксината , милиони до 3 години.
26
4
 
8
 
! Отговори
Антрополог преди 2 години
Ако на кроманьонците бяха сложили бустерна доза, вероятно щяха да надделеят на xoмо сапиенс. Но ей на, и те са бегали по тъча за ваксинацията и са се затрили.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Исторически факт е, че ако жителите на Помпей са били с маски (ама правилно сложени, а не под носа) при изригването на Везувий са щели да оцелеят, или поне по-голяма част от тях.
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета какво пишат някои тук, веднага става ясно защо в България толкова много умират от Ковид-19.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идея за тема за НВО за 7-ми клас през 2022: Метафизични и екзистенциални аспекти на ваксинирането в творчеството на Омир.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По нейно време 99.998% от населението на Русия са били крепостни селяни. Какво означава това? Връщаме се към авторитарно управление?
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще Путин да е наредил задължителна ваксинация не ме късае, аз си имам глава на раменете.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който е измислил тоя пасквил, явно няма хабер от история и хронология!
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей много трият в този сайт!И да триете факт е ,че Фредерика фон Анхалт-Цербст ,известна като Екатерина Велика е имала слабост към мъжете ,много меко казано!Хиената детронира съпругът си цар Петър 3ти с помощта на един от любовниците си офицер от гвардията,по-късно заповядва да убият царят и узурпира трона!
18
2
 
7
 
! Отговори
Великая преди 2 години
В момента точно гледам 4-ти епизод на сериала, където съобщават на Екатерина, че в Ораниенбаум има взрив на оспа (едра шарка).
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са се появили през ХХ век, като медицински акт на предпазване. Катето ако се е разхождала из СССР по това време, най-вероятно е щяла да последва нерадостната съдба на Романови, но пък това е могло да е предсмъртното и желание. Всичко това, ако е разполагала с машина на времето.
16
2
 
15
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Всъщност Троя пада, защото населението и се е назландисвало и не е било ваксинирано. После Брад Пит влиза с коварство в Троя и затваря молове и фитнеси, и с Троя е свършено!
15
5
 
10
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Пълни глупости.
14
3
 
13
 
! Отговори
Писма да искаш преди 2 години
Аз имам писмо, че Симеон Велики също е искал да ваксинира цялото население, но Византия е завидяла и са осуетили масовата ваксикация, като пуснали слух, че ваксината е с изтекъл срок.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...на пунктовете на метрото вероятно?